Ušetri za teplo s výmenou okien vďaka našim radám, zľavám a kupónom

16.11.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Tepelné straty a viditeľné opotrebenie za roky používania sú jasnými signálmi, že je výmena okien nevyhnutná. Aké máš na výber, ako postupovať a ušetriť peniaze?

Výmenu okien väčšina ľudí rieši pri renovácii staršej nehnuteľnosti alebo vtedy, keď už viac neplnia svoju funkciu a dochádza k úniku tepla alebo sú zjavne poškodené.

Pri ich výmene sa musíš rozhodnúť pre materiál, dodávateľa a v niektorých prípadoch aj vybaviť stavebné povolenie. V nasledujúcich riadkoch sme pre teba zhrnuli užitočné informácie.

Nové okná aj s príslušenstvom môžeš nakúpiť na jednom mieste. Klikni na Merkury Market a nakupuj výhodne z pohodlia domova.

vrtanie-pantov-na-okno
Autor: Ksenia Chernaya (Pexels)

Kedy vymeniť okná?


Výmena dverí, okien či zateplenie stropu sú niektorými z opatrení, ktorými môžeš účinne zabrániť únikom tepla z domu. Podiel tepelných strát cez okná a dvere je približne 25 %. Výmenou okien budeš mať doma nielen viac tepla, ale predovšetkým ušetríš nemalý obnos peňazí za vykurovanie.
 

Ďalšie dôvody k výmene okien
 

__check

sú natoľko poškodené, že ich nie je možné opraviť

__check

netesnia pred hlukom z vonkajšieho prostredia

__check

nedostatočne tesnia a cítiš prievan

__check

ich otváranie a zatváranie je náročné

__check

rosia sa v medzisklennom priestore (prejav netesnosti)

Plánuješ rekonštrukciu domu? Ak sú okná v horšom stave, pri veľkých prácach na dome sa ich súčasne oplatí vymeniť. Nielen, že ešte viac skrášliš vizuál tvojho domu, ale urobíš hneď aj prácu, ktorá by ťa pravdepodobne čakala o niekoľko rokov neskôr.

Možno si rozmýšľal, či sa neoplatí okná iba zrenovovať namiesto výmeny. Vopred spočítaj výdavky za farbu, prácu majstrov či sklenenú výplň. Je pravdepodobné, že za to všetko zaplatíš porovnateľnú sumu či dokonca vyššiu, ako za nové okná. A navyše, životnosť nových okien je omnoho dlhšia ako tých zrenovovaných.
 

okno-slnko-tien-rastlina
Autor: Amel Majanovic (Unsplash)


Ako pri výmene okien postupovať?


V prvom rade sa rozhodni, v akom ročnom období okná vymeníš. Najčastejšie sa ich výmena realizuje na jar počas teplejších dní. No v súčasnosti nie sú výnimkou ani zimné mesiace, pretože moderné montážne materiály je možné použiť až do teploty -10 °C. Avšak v prípade zlých poveternostných podmienok či silného sneženia sa montáž odporúča preložiť na obdobie s priaznivejším počasím.

__bulb
Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.

Materiál okien


Na výrobu okenných rámov sa najčastejšie používa plast, drevo a hliník.

Plastové okná patria dlhodobo medzi obľúbené. Ich cena je prijateľná, bez problémov odolajú rôznym vplyvom počasia a aj silnému UV žiareniu a údržba je jednoduchá. V prípade overených výrobcov môže ich byť životnosť až 50 rokov.

Eurookná, teda tie, ktoré sa vyrábajú zlepovaním drevených hranolov, sú z hľadiska životnosti a obľúbenosti veľkým konkurentom okien z plastu. Najčastejšie sa vyrábajú zo smreku, borovice či dubu. Za ich nevýhodu možno považovať nutnosť pravidelnej údržby v podobe nanášania ochranného náteru každé 2 roky. Pre čo najdlhšiu životnosť by si ich mal každých 5 rokov aj prelakovať.

A čo hliníkové okná? V porovnaní s predchádzajúcimi za ne zaplatíš najviac, no investícia sa ti vráti v podobe najdlhšej životnosti, údajne až 100 rokov. Navyše, nie je potrebná takmer žiadna údržba.

Skutočný počet rokov, ktoré okná vydržia v dobrom stave, súvisí aj so starostlivosťou a podmienkami, akým sú okná vystavené. Medzi kľúčové faktory, ktoré majú vplyv na ich životnosť, patrí kvalita konštrukcie, zvolený materiál, montáž, starostlivosť a aj to, ako s nimi denne zaobchádzaš.

Záleží ti na detailoch? Zjednoť vzhľad svojho interiéru pomocou kľučiek na dverách a oknách. V rôznych štýloch ich môžeš nakupovať z e-shopu MP-kovania.


obyvacka-drevene-okna-sedacka
Autor: Rune Haugseng (Unsplash)


Rozhodnúť sa pre dvojsklo alebo trojsklo? Pri výstavbe nízkoenergetických domov, novostavbách či pri renováciách sa používa najmä izolačné trojsklo. Dôvodom sú jeho lepšie tepelnoizolačné vlastnosti v porovnaní s dvojsklom. Je mimoriadne pevné, odolné a bezpečné. Nevýhodou je vyššia cenovka, no z dlhodobého hľadiska sa do neho oplatí investovať kvôli nižším cenám za vykurovanie.

Naopak dvojsklo sa najviac využíva pri nebytových a skladových priestoroch (garáže, pivnice, záhradné domčeky, sklady a podobne), kde nie sú tak vysoké nároky na tepelnú izoláciu. Výhodou je určite jeho nízka cena.
 

miestnost-okna-dvere
Autor: Curtis Adams (Pexels)

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Výber dodávateľa


Nákup okien môžeme pokojne prirovnať k nákupu auta, pretože ho tiež robíme až po niekoľkých rokoch, ak vôbec viackrát za život. Málokto si to pri ich kúpe uvedomuje, no aj okná budú rokmi používania potrebovať kvalitný servis. A kto iný by ho mal poskytnúť, ak nie dodávateľ a samozrejme, spoľahlivý. Ako ho nájsť?

So žiadosťou o cenovú ponuku kontaktuj viaceré spoločnosti. Zisti, akú širokú ponuku služieb poskytujú – výroba, montáž, záručný a pozáručný servis. Prever ich odbornosť, skúsenosti a pozri si aj hodnotenia od iných zákazníkov. Všímaj si ich prístup a spôsob komunikácie.

Našiel si spoločnosť, ktorá predáva okná a poskytuje montáž za nízku cenu? Je to lákavé, ale buď opatrný. Nízkej cene môže zodpovedať aj samotná kvalita práce. Ak budú nutné ďalšie opravy, výmena okien ťa v konečnom dôsledku môže vyjsť veľmi draho. Zameraj sa len na renomované spoločnosti s dlhoročným pôsobením na trhu. A ušetríš na ďalších prípadných poplatkoch.
 

muz-praca-s-oknom
Autor:  Ksenia Chernaya (Pexels)

Výmena okien nie je najlacnejšou záležitosťou, no vďaka našim kupónom môžeš ušetriť na mnohých položkách:


Výmena okien svojpomocne vs. odborná montáž


Svojpomocná výmena okien nie je ničím ojedinelým. Veľa šikovných majstrov to zvládne bez odbornej pomoci. Prečo ale nechať montáž radšej na profesionálov?
 

__check

Záruka – montážne firmy poskytujú po výmene okien záruku, takže v prípade problémov môžeš požiadať o bezplatnú opravu.

__check

Bezpečnosť – výmenu okien sprevádza množstvo rizikových úkonov či prácu vo výškach, ktorú lepšie zvládnu pracovníci s potrebným vybavením.

__check

Úspora času – je pravdepodobné, že svojpomocná výmena ti bude trvať dlhšie.

__check

Izolácia – nesprávne izolovanie okien môže spôsobiť problémy v podobe vzniku plesní.

__check

Vzhľad – aj z vizuálneho hľadiska je dôležité, aby boli okná osadené správne.


Kedy určite nechať montáž okien na odborníkov? Ich odpoveď je jasná – v prípade, že sa rozhodneš vymieňať okná až po zateplení fasády.

Výmena okien na zateplenej stene si vyžaduje skutočne precíznu prácu. Je dôležité, aby nedošlo k poškodeniu fasády a okná sa správne utesnili. Preto je lepšie obrátiť sa na odborníkov so skúsenosťami.

Koľko trvá výmena 1 okna? Demontáž starých okien a následná inštalácia nového okna by sa nemala na celom dome realizovať naraz. Správne je postupovať po dokončení jednej miestnosti do ďalšej. Celú demontáž vrátane inštalácie nového okna zvládnu odborní majstri približne za 1 hodinu.
 

muz-vrtanie-okno
Autor: Ksenia Chernaya (Pexels)


Nezabudni aj na ochranu pred hmyzom a na okná upevni sieťku z e-shopu Kinekus. Máš doma komáre? Vyskúšaj tieto recepty proti komárom.

Potrebuješ na výmenu okien stavebné povolenie?


Výmena okien na rodinnom dome a výmena okien v paneláku nie je z hľadiska povolení iná. Pri oboch sa rozlišuje rekonštrukcia:
 

__check

bez potreby ohlasovania

__check

s potrebou ohlásenia stavebného úradu

__check

s potrebným stavebným povolením


Ak ide o výmenu okna za okno, pričom nezväčšuješ veľkosť stavebných otvorov, nemeníš vzhľad a charakter fasády, nie je povinná žiadna ohlasovacia povinnosť.

Ohlásenie stavebnému úradu postačuje v prípade, že ide o úpravu drobných stavieb, ktoré dopĺňajú hlavnú stavbu, pričom nemeníš vzhľad a používanie stavby, nezasahuješ do nosných konštrukcií a neohrozuješ stabilitu domu. Napríklad, nové okná budú mať rovnakú konštrukciu a rozmery, ale zmení sa farba alebo materiál. Stavebné povolenie vybavíš do 30 dní od podania.

Meníš tvar a veľkosť okien? Potrebuješ stavebné povolenie. Je potrebné pri akýchkoľvek stavbách bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Lehota na jeho vybavenie je približne 30 až 60 dní.

Nezabudni, že ak ide o výmenu okien v byte, potrebuješ aj súhlas väčšiny vlastníkov bytov s prerábkou. S výmenou okien nemôžeš začať skôr, ako ti bude žiadosť alebo ohlásenie schválené.
 

zena-pohlad-z-okna
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)


Investícia do výmeny okien sa ti vráti v rôznych podobách. Okamžite ju uvidíš predovšetkým na nižších účtoch za vykurovanie, pocítiš vyšší komfort z bývania a z dlhodobého hľadiska sa odrazí na dlhej životnosti okien.

 

Zaujíma ťa, či môžeš pri online nakupovaní ušetriť? Máme pre teba odpoveď  - môžeš a veľmi jednoducho. Stačí, ak si nainštaluješ Rozšírenie KUPLIO.

rozsirenie-kuplio