TOP 10 športových doplnkov pre začínajúcich bežcov. Kde ich kúpiť?

13.02.2024 Dominika Voľnočasové aktivity Zdielať

Chceš vo voľnom čase začať behať? Povieme ti, aké športové doplnky na začiatok potrebuješ a aj to, kde ich kúpiš. Veď tohtoročná bežecká sezóna sa pomaly začína.

Beh je po chôdzi druhým najprirodzenejším druhom pohybu a obľúbenou športovou aktivitou mnohých ľudí. Nielen, že je skvelou výplňou voľného času, ale aj činnosťou, ktorou je možné prispieť k svojmu zdraviu. Aj ty si rozmýšľal, že by si sa mu začal venovať? Okrem dávky motivácie potrebuješ aj vhodné vybavenie. A s tým ti poradíme my.

muz-beha-park
Autor: MART PRODUCTION (Pexels)

Športové oblečenie a vybavenie môžeš nakupovať aj z pohodlia domova. Otvor si e-shop EXIsport a vyber si z množstva skvelých ponúk.

12 dôvodov, prečo začať behať


Motivácia je dôležitá pri každej aktivite a beh nie je výnimkou. Ak si nájdeš svoje „prečo“, kvôli ktorému ideš behať, bude pre teba začať omnoho jednoduchšie.

Zhrnuli sme benefity, ktoré ti beh môže priniesť. Možno ťa niektorý z nich motivuje a nájdeš medzi nimi svoj dôvod.


Aké benefity prináša beh?

__check

zlepšenie fyzickej kondície

__check

spálenie kalórií

__check

vplyv na mentálne zdravie

__check

zníženie stresu

__check

lepšia nálada

__check

viac sebadisciplíny

__check

úspora času a peňazí ako za cvičenie vo fitness centre

__check

kvalitnejší spánok

__check

lepšia pamäť

__check

budovanie svalovej hmoty

__check

čas len pre seba

__check

posilňovanie imunity


Ako začať s behom?


V skratke by sme mohli povedať, že pomaly, ale poďme si to rozobrať. Najdôležitejšie je, aby si si stanovil reálne a splniteľné ciele. Ak by si si totiž určil vysoký cieľ hneď na začiatku, napríklad odbehnúť 30 km pri prvom behu a nesplnil by si to, len by ťa to odradilo.

Pre bežeckých začiatočníkov na odporúča začať behať na čas a nie na počet kilometrov. Napríklad začni s behom trvajúcim 15 minút. Ak budeš mať neskôr pocit, že by si zvládol bežať aj dlhšie, čas navýš napríklad o 5 minút. Samozrejme, nezabudni ani na rozcvičku, strečing pred behom a oddych po ňom.

Tip: Prvé týždne behu môžeš s behom striedať chôdzu a realizovať tzv. indiánsky beh. Tento spôsob ti môže pomôcť s vytrvalosťou.

Dĺžku trvania prvého behu si si už stanovil, teraz je na rade určiť, ktorý deň budeš behať a o koľkej. Mal by to byť taký deň, kedy máš pravidelne čas sa tejto aktivite venovať. Tak si vytvoríš návyk a dosiahneš pravidelnosť. S rutinou ti môže pomôcť aj to, ak si nájdeš svojho bežeckého partnera.

Ako často behať? V prvom týždni stačí, ak stanovený čas odbehneš jedenkrát. Ak to pre teba nebude veľmi vyčerpávajúce, nasledujúci týždeň môžeš ísť behať dvakrát a v tomto počte pokračovať aj ďalej.

Nezabudni na trpezlivosť. Každý z nás má inú kondíciu a tempo, preto sa s nikým neporovnávaj. Uvidíš, že postupne odbehneš dlhšiu trasu jednoduchšie a rýchlejšie.

__bulb
Vyberáme športové oblečenie pre ženy na Tabatu - kde ho kúpiš za super ceny?

Chceš sa začať venovať cvičeniu? Máme pre teba tip na krátky no intenzívny tréning s názvom Tabata. A vieme, kde na neho kúpiš športové oblečenie pre ženy za pár eur.

Je beh pre každého?


V zásade áno, no vyhnúť by sa mu mali určité skupiny ľudí so zdravotnými problémami, konkrétne ľudia so srdcovými ťažkosťami, tí, ktorých trápia bolesti kĺbov, pri ťažkostiach s chrbticou alebo v prípade nadváhy. Ak  si chceš byť istý, či je pre teba beh správnou športovou aktivitou, konzultuj to so svojím lekárom.


Športové doplnky pre bežcov

 

Zrejme ťa neprekvapí, že beh je stále viac a viac obľúbený druh športovej aktivity. Dôvody sú hlavne 2 – stačí ti len základné športové vybavenie a doplnky a vykonávať ho môžeš kdekoľvek a kedykoľvek.



Obuv


Do základnej výbavy každého bežca patrí správne zvolená obuv. Beh s ňou je podstatne jednoduchší a príjemnejší.

Bežecká obuv sa rozdeľuje podľa typu povrchu na 2 druhy, a to cestnú a trailovú. Najčastejšie vyberaná je cestná obuv (označovaná ako ROAD). Určená je na spevnené povrchy, ako je betón či asfalt.

Trailová obuv (označovaná ako OFF-ROAD) je vhodná na beh v prírode, lese alebo po turistických chodníkoch. Nesklame ťa ani vo vysokohorskom prostredí, nespevnených a kamenistých cestičkách a vhodná je do akéhokoľvek počasia.

Desiatky ponúk na pánsku bežeckú obuv nájdeš v e-shope Bezvasport. Klikni a nakupuj.

Bežecké oblečenie


Jednotlivé druhy bežeckého oblečenia a potrebný počet vrstiev sa líšia podľa ročného obdobia. Zatiaľ čo ti na beh v lete bude stačiť tričko, na jeseň ti dobre padne aj ľahká mikina či bunda. Oblečenie by malo byť z funkčných materiálov odparujúcich pot a zároveň zabezpečujúcich tepelný komfort.

Aké oblečenie je potrebné na jar? Stačiť ti bude tričko, nohavice alebo legíny, mikina či tenšia bunda.

V lete je vrstiev potrebných menej. Okrem trička môžeš zvoliť aj tielko, športový top alebo športovú podprsenku. Dlhé nohavice nahrádzajú bežecké šortky či kraťasy.

Na jesenný beh si zaobstaraj termotričko, ktoré udrží teplo a pokožke dovolí dýchať. Keďže je jesenné obdobie premenlivé, vhodné je zvoliť joggingové nohavice z rýchloschnúceho materiálu. Nezabudni aj na mikinu, prípadne ľahkú softshellovú bundu.

Pre verných bežcov nie je prekážkou ani chladné zimné počasie. Ak sa správne oblečieš, beh si v zime užiješ rovnako ako počas celého roka. Základom je termotričko s dlhým rukávom, na ktoré navrstvíš hrubšiu mikinu a bundu. Na spodnú časť tela zvoľ termolegíny alebo zateplené bežecké nohavice. Hľadáš legíny so zaujímavým vzorom? Naším tipom sú štýlové a kvalitné Lelosi zateplené legíny. Toto oblečenie ti zabezpečí potrebný tepelný komfort aj pri nízkych teplotách.
 

zena-sportove-oblecenie-beh
Autor: cottonbro studio (Pexels)

Bežecké oblečenie a doplnky rôznych druhov má pre teba pripravený aj e-shop Muziker. Klikni a presvedč sa.

Pokrývka hlavy


Obzvlášť pri tuhých mrazoch sa na hlavú hodí teplá vlnená čiapka. Pokrývku hlavy je vhodné zvoliť aj v lete. Bežecká šiltovka, čelenka či šatka ťa ochránia pred slnečnými lúčmi a silným UV žiarením.

 

Okuliare


Podobne ako pokrývka hlavy, aj okuliare patria medzi potrebné doplnky na beh. Športové okuliare sú prispôsobené na to, aby zabezpečili perfektnú viditeľnosť a zároveň ťa účinne chránili pred silným slnečným žiarením. Vyrábajú sa z kvalitných a odolných materiálov, no zároveň sú ľahké pre pohodlné nosenie.
 

Športové hodinky


Chcel by si vedieť, koľko kilometrov si odbehol, aký čas ti to trvalo alebo aká bola počas behu tvoja srdcová aktivita? Nielen tieto údaje ti poskytnú športové alebo smart hodinky. Po prepojení hodiniek s telefónom si budeš môcť prehľad všetkých výsledkov jednoducho pozrieť.

Ešte nemáš smart hodinky? Využi niektorú z týchto ponúk a ihneď pri nákupe ušetríš.


Batoh alebo ľadvinka


Bez ohľadu na to, na akú trasu sa chystáš, taška na najnutnejšie veci sa ti zíde vždy. Môže to byť malá ľadvinka na kľúče od domu a telefón alebo naopak, väčší batoh, do ktorého sa ti bez problémov zmestí aj fľaša na vodu, mikina či bunda.

Hľadáš perfektný bežecký batoh? Na stránke inSPORTline nájdeš batohy prvotriednej kvality s rôznou kapacitou a v pestrých prevedeniach.

Chrániče


Zdá sa ti zbytočné kupovať si chrániče? Pravou je, že nikdy nevieš, kedy sa ti zídu. Všeobecným odporúčaním je kúpiť si minimálne kolenové chrániče či rukávniky.
 

dvaja-bezci-lampy
Autor: Kate Trifo (Pexels)

 

Fľaša na vodu


Pitný režim je potrebné dodržiavať neustále, bez ohľadu na to, či športuješ alebo pracuješ. No obzvlášť pri športe by si mal podľa odporúčaní piť aspoň každých 20 minút minimálne 0,1 až 0.2 l tekutín. A to aj vtedy, ak nepociťuješ smäd. Na pitný režim nezabudneš, ak budeš mať fľašu s vodou vždy pri sebe.

Najlepšou voľbou je čistá voda, vhodnou alternatívou sú aj nesladené ovocné a bylinné čaje, nesýtené minerálne vody, iontové nápoje či ovocné šťavy.


Reflexné prvky


Ďalej ti chceme dať do pozornosti reflexné prvky, či už na oblečení, alebo samostatných produktoch. Vždy je lepšie, ak má oblečenie na sebe zakomponované nejaké reflexné prvky, ktoré zlepšia tvoju viditeľnosť a postarajú sa o väčšiu bezpečnosť.

Chceš behať vo večerných hodinách? Zvoľ produkty, ktoré ti pomôžu s viditeľnosťou, ako napríklad čelovka, blikajúce svetlo či reflexná bežecká vesta

__bulb
Podľa čoho vybrať pánsku mikinu na zips? A kde majú najlepšie ceny?

Pánska mikina na zips je pohodlný a štýlový kúsok oblečenia, ktorým jednoducho odprezentuješ svoj vkus. Vieš, ako ju vybrať a v ktorých e-shopoch nájdeš TOP kúsky?

Výživové doplnky pre bežcov


Náš zoznam dôležitých športových doplnkov na beh zakončíme pripomienkou na kúpu doplnkov na doplnenie energie či produktov proti kŕčom. Po behu ich účinky určite oceníš.

Doplniť si energiu môžeš aj počas samotného behu drobnými snackami z e-shopu MyProtein.


Už máš pripravenú svoju športovú výbavu? Výborne, teraz je čas s behom naozaj začať. A nezabudni, nejde o to, koľko kilometrov odbehneš, ale o to, že ti beh prináša radosť a každý raz sa na neho tešíš.