Solárne panely – výhody, nevýhody a dotácie

16.05.2022 Mária Teplo Zdielať

Solárne panely sú momentálne veľkým hitom a čoraz viac sa dostávajú do popredia. Čo všetko by ste mali vedieť pred ich kúpou?

 

Alternatívne energetické zdroje, vrátane termických solárnych panelov, predstavujú pomerne jednoduchý a finančne nenáročný spôsob získavania teplej vody. Na akom princípe fungujú solárne panely? Aké sú ich výhody a nevýhody? Tieto by ste pred ich kúpou rozhodne mali brať do úvahy.

 

Solárne panely vs fotovoltické panely

 

Solárna energia prichádza na Zem zo slnka vo forme slnečných lúčov. Vďaka rôznym technológiám ju dokážeme zachytávať a premieňať na tepelnú alebo elektrickú energiu. Termické slnečné kolektory sa používajú výlučne na solárny ohrev vody. Elektrinu vyrába iný typ panelov – fotovoltické.

Vedeli ste, že solárny systém s výkonom 1 kW dokáže počas slnečných dní vyprodukovať 1 kW energie za hodinu? Pre solárny systém s výkonom 1 kW tak musíte nainštalovať aspoň 3-4 solárne panely na základe wattového maxima. Existuje nekonečne veľa spôsobov šetrenia energií v domácnosti. Tie najjednoduchšie z nich sme pre vás zhrnuli v tomto článku.

Ušetriť sa dá na hocičom a solárne panely nie sú žiadnou výnimkou. Pozrite si jedinečnú ponuku slnečných panelov prostredníctvom našej zvýhodnenej ponuky.

Alternatívne zdroje a ohrev vody

 

Termické slnečné kolektory majú oproti fotovoltickým vyššiu životnosť aj účinnosť. Neslúžia na vykurovanie, ale na ohriev vody. Pre bežnú domácnosť je potrebné počítať s kolektormi s plochou asi 5m2. Výkon takýchto panelov postupom času výraznejšie neklesá, ako je to pri druhom spomenutom type.

Tieto schémy ilustrujú princíp výroby tepla v solárnom zariadení, ktoré sa využíva na prípravu teplej vody alebo na podporu vykurovania interiéru (1) a v solárnom zariadení kombinovanom s vykurovacím systémom (kotlom, pecou) a akumulačným zásobníkom (2).

(1)solarny-panel-vykurovanie

(2)fotovolticky-panel-ohrev-vody

Zdroj: http://www.energoportal.org/obnovitelne-zdroje/energia-zo-slnka

 

 

Výhody solárnej energie

 

Na rozdiel od spaľovania uhlia či plynu patrí slnko, vietor či vodný tok k nevyčerpateľným zdrojom energie. Preto je o takýto spôsob získavania elektriny čoraz väčší záujem. Pribúdajú fotovoltické elektrárne, ale aj solárne panely na strechách domov. Aké sú najväčšie výhody solárnej energie?

 

Nevyčerpateľný zdroj energie

 

Slnko je obnoviteľným zdrojom energie, čo sa nedá povedať o mnohých masívne využívaných zdrojoch. Napríklad atómové alebo tepelné elektrárne sú nielen neobnoviteľnými zdrojmi, ale tiež produkujú odpad a sú záťažou pre životné prostredie.

Množstvo slnečného žiarenia, ktoré máme k dispozícii, mnohonásobne prevyšuje spotrebu energie, ktorú by sme z neho mohli získať. Na povrch našej planéty preniká asi 120 tisíc terawattov slnečného žiarenia. Je to až 20-tisíckrát viac, ako momentálne potrebujú všetci obyvatelia Zeme dokopy. 

 

Bezpečné pre životné prostredie

 

Využívanie solárnej energie neznečisťuje ovzdušie a životné prostredie, na rozdiel od niektorých iných zdrojov. Pri výrobe a inštalácii panelov síce vznikajú určité emisie, avšak ich množstvo je zanedbateľné. Keď si vezmeme do úvahy, že životnosť panelov je približne 25 rokov, počiatočné zaťaženie životného prostredia sa v podstate rovná nule.

chaty-so-solarnymi-panelmi

Využiteľné kdekoľvek

 

Panely sa dajú využívať v každej časti sveta. V oblastiach s nižšou intenzitou slnečného žiarenia síce vyrobí rovnaký panel menej energie, napriek tomu je táto technológia využiteľná skutočne všade.

 

Úspora na energiách

 

Teplá voda vyrobená pomocou solárnych panelov dokáže pokryť určitú časť celkovej spotreby vo vašej domácnosti. To vám dokáže znížiť náklady o desiatky až stovky eur mesačne.

 

Nenáročná prevádzka a údržba

 

Prevádzka solárnych systémov je bezhlučná, v porovnaní napríklad s veternými turbínami. Ich obsluha a údržba je nenáročná.

solarne-panely-elektratren

Nevýhody solárnej energie

 

Každý zdroj elektrickej energie má aj svoje nevýhody či nedostatky. Inak to nie je ani pri solárnom. Napriek tomu ale môžeme povedať, že pozitívne stránky prevažujú nad tými negatívnymi.

 

Slnko ako nestabilný zdroj

 

Hoci sme vyššie spomenuli, že ide o technológiu využiteľnú kdekoľvek na zemskom povrchu, musíme tiež brať do úvahy to, že slnko nesvieti neustále. Okrem toho, že miera jeho žiarenia v priebehu roka kolíše, v noci je prakticky nulová, preto sú panely počas noci nevyužité.

Množstvo vyrobenej energie slúžiacej na ohrev vody závisí aj od oblačnosti a počtu jasných dní. Slnko sa z týchto dôvodov považuje za nespoľahlivý zdroj energie, ktorý nie je vhodné využívať ako samostatný, resp. hlavný zdroj. Využíva sa teda ako doplnkový zdroj, ktorým sa dajú znížiť náklady a ekologická stopa. Aj v tejto oblasti však môžeme očakávať inovácie, ktoré budú riešiť efektívne a cenovo dostupné skladovanie elektriny.

muz-robotnik-montuje-slnecny-kolektor

Náročná prvotná investícia

 

Kto sa rozhodne zakúpiť si a nainštalovať vlastné solárne panely, musí počítať s pomerne veľkými nákladmi. Počiatočná investícia by sa však mala v priebehu niekoľkých rokov vrátiť, pretože samotná výroba energie už nevytvára žiadne ďalšie náklady.

Dobrou správou ale je, že štát v rámci projektu Zelená domácnostiam II, ktorý zastrešuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), poskytuje domácnostiam dotácie na inštaláciu malých zariadení na výrobu elektriny. Okrem iného sem spadajú aj fotovoltické panely a slnečné kolektory.

Preštudujte si podmienky podpory a zistite, či máte na takýto príspevok nárok.

Tip od nás: Niektorí šikovní kutilovia si panely vlastnoručne vyrobia doma, čím oproti zakúpenému solárnemu riešeniu ušetria aj 50 % nákladov. Prvým krokom je kúpa nového solárneho panela, ideálne v zvýhodnenej cene.

Zložitá inštalácia panelov

 

Panely alebo kolektory musia byť vhodne a správne umiestnené, aby priniesli potrebnú efektivitu pri výrobe energie. Spravidla sa umiestňujú na šikmú strechu rodinných domov, ktorá má cca ideálny uhol voči slnku. Upevnenie panelov na šikmú strechu je najlacnejšou alternatívou, pri umiestnení na plochej streche alebo na dvore budete potrebovať aj rámovú konštrukciu.

lesna-chata-v-prirode-so-slnecnymi-kolektormi

Zásoby pitnej vody na Zemi sa každým rokom znižujú. Dôvodom je nielen nadmerné znečisťovanie, ale aj plytvanie. Ako šetriť vodou, aby ste minimalizovali negatívny dopad na životné prostredie?

Solárne panely sú extrémne trvanlivé. Počas ich životnosti (až 25 rokov) si nevyžadujú žiadnu špeciálnu údržbu. Komponenty solárneho fotovoltického systému majú v prípade poruchy veľmi dlhé záruky. Tie by mali pokryť náklady na výmenu a opravu.

__bulb
Ako ušetriť v domácnosti

Ako ušetriť v domácnosti? Zvyšovanie životných nákladov nás núti neustále prehodnocovať naše výdavky a zamýšľať sa nad tým, ako by sme mohli každý mesiac ušetriť niečo navyše. Výdavky na domácnosť predstavujú veľkú časť nášho rozpočtu, a preto je dobrý nápad, začať so šetrením práve tu.