Skvelé tipy, ako zmierniť príznaky alergie

20.04.2020 Adriana Rodina Zdielať
púpava

Zatiaľ, čo je jar pre mnohých krásnym ročným obdobím, iní ho doslova pretrpia. Áno, hovoríme o alergikoch. Ak k nim patríš, tieto rady ti pomôžu s jej zmiernením.

Vedela si, že alergie sú na 4. priečke v rebríčku najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb vo svete? Tak to tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Mimoriadne rozšírené sú najmä tie peľové, ktoré trápia aj čoraz väčší počet Slovákov. Toto nepríjemné obdobie sa začína na našom území už vo februári, kedy sa do ovzdušia dostávajú prvé alergény jelša a lieska, a postupne sa k nim pridávajú aj ďalšie. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako sa tieto nepríjemné príznaky dajú zmierniť.
 

kychajuca zena

Máš podráždené oči, škriabe ťa v hrdle alebo ťa trápi upchatý nos? Na všetky tieto alergické reakcie existujú účinné lieky. Vyber si ich z internetovej lekárne Dr. Max ešte dnes.

Čo je alergia?


Alergiou rozumieme prehnanú reakciu imunitného systému na alergén. Alergén je látka,  ktorá nie je bežne škodlivá, ale imunitný systém alergika ju hodnotí ako nebezpečenstvo. Následkom toho vyplaví zvýšené množstvo histamínu a dochádza k alergickej reakcii.

Prieskumy hovoria jasnou rečou, alergiami na Slovensku trpí až tretia populácie, pričom najviac rozšírené sú najmä tie na peľ. No stretnúť sa môžeš aj s alergiou na byliny, plesne, roztoče, zvieraciu srsť či potraviny. Medzi najčastejšie alergény z radu potravín sa zaraďuje mlieko, vajcia či orechy. Okrem týchto existujú aj alergie na bodnutie hmyzom, slnko, chlad či rôzne lieky.

Medzi typické príznaky alergie patrí najmä nádcha, svrbenie očí alebo ich slzenie, ťažkosti pri dýchaní, kýchanie alebo bolesti hlavy. K nim sa môžu pridať ďalšie podľa druhu alergie.

Príčin, prečo alergia vzniká je veľa. Spúšťačom alergickej reakcie môže byť priamy kontakt s alergénom (vdýchnutie, uštipnutie alebo konzumácia), ale spôsobiť ju môže aj životný štýl, jedálniček či dokonca dedičnosť. Niektorí z nás sa s alergiou už narodia, niekomu sa objaví až v puberte alebo dokonca v starobe.

Najčastejšie príčiny vzniku alergie

__check

Nezdravá strava – áno, aj ona môže stáť za vznikom rôznych alergií. Mnohé potraviny sú totiž plné chemikálií a aditív, kvôli čomu sú mnohí z nás náchylnejší na rôzne druhy alergií. 

__check

Nadmerná hygiena – nikto nehovorí, že nemáš dodržiavať hygienické návyky, no druhá vec je prehnaná hygiena. Ničia sa ňou patogény, ktoré by za normálnych okolností stimulovali imunitu adekvátne reagovať na vonkajšie podnety.

__check

Dedičnosť – na alergiu má veľký vplyv, ale neznamená to, že rodičom nealergikom sa môže narodiť dieťa s alergiou a naopak. Zaujímavosťou však je, že ak je jeden z rodičov alergik, tak má dieťa aj 33 % šancu získať alergiu. V prípade oboch rodičov s alergiou je riziko oveľa vyššie, až síce až 70 %.

__check

Imunitný systém – pri vzniku alergií zohráva nemalú úlohu. V prípade, že nepracuje správne, nedokáže adekvátne reagovať na vonkajšie vplyvy.

pelova sezona zacala

Ako zmierniť príznaky alergie?


Hoci ide o ochorenie, ktorému sa nevyhneš, dá sa s ním bojovať. Tu je niekoľko rád, ktoré ti so zmiernením príznakov pomôžu.

__check

Lieky – ak trpíš alergiou, určite máš svojho alergológa, ktorí ti určil liečbu. Lieky, ktoré ti predpísal užívaj zodpovedne a pravidelne. V minulosti sa príznaky liečili antihistaminikami, ktoré bolo potrebné užívať len dovtedy, kým príznaky nepominuli. V súčasnosti je však liečba iná a lieky je potrebné užívať počas celej peľovej sezóny.

__check

Obmedz prechádzky – prvé jarné lúče síce lákajú na prechádzky prírodou, no v prípade, že trpíš alergiou, sa im radšej vyhni. Podľa odborníkov je najkritickejší čas medzi 11:00-16:00 h., kedy je koncentrácia peľu v ovzduší najvyššia. 

__check

Sleduj peľové spravodajstvo – ak si alergik, bude pre teba užitočné vedieť, kedy a ako sa do ovzdušia dostávajú niektoré druhy alergénov. Na internetovej stránke alergia.sk nájdeš všetky aktualizované informácie podľa skupín a alergénov a tiež regiónov. Na mape si len jednoducho navolíte kraj a následne sa vám ukáže koncentrácia alergénov na danom mieste.

mapa Slovenska

Výhodou je, že si môžeš nastaviť upozornenia, ktoré ti bude portál zasielať na tvoju e-mailovú adresu. Na webe nájdeš aj tzv. peľovú galériu, kde si môžeš naštudovať jednotlivé rastliny (ambrózia, breza, buk, dub, lipa, topoľ a mnohé ďalšie), ktoré spôsobujú alergickú reakciu.

__check

Šoféruj so zatvorenými oknami – ak si silný alergik, chráň sa aj počas jazdy autom, napríklad aj tak, že okná necháš zatvorené. Pri jazde na motorke alebo bicykli stav na kvalitnú prilbu, šiltovku alebo kvalitné slnečné okuliare.

__check

Pozor na niektoré potraviny – dávaj si pozor na niektoré druhy potravín, keďže môžu byť nositeľom peľu. Myslíme napríklad med alebo rôzne bylinkové čaje.

__check

Opláchni si tvár vlažnou vodou – to je podľa viacerých odporúčaní prvou pomocou na zmiernenie kýchania či bolesti očí sprevádzanej pálením. 

__check

Urob zmeny v domácnostičistička vzduchu či antialergické vankúše, to sú len niektoré veci, ktoré ti môžu zmierniť alergiu v pohodlí domova.


Vedela, si že na našom webe nájdeš aj zľavové kupóny na výhodnejší nákup liekov a vitamínov? Užitočné pre teba budú nielen v období alergie, ale celoročne. A aby si šetrila pri každom online nákupe, je tu Rozšírenie KUPLIO. Prečítaj si o ňom viac.

Rozšírenie KUPLIO od Vašekupóny.sk