Plánujete dovolenku v Chorvátsku? Toto by vás mohlo zaujímať

chorvátsko dovolenka

Chystáte sa tento rok na dovolenku do Chorvátska? Prinášame vám niekoľko informácií, ktoré by vás mohli zaujímať. A ako to už na našich stránkach býva, zároveň vám poradíme, ako môžete na dovolenke v Chorvátsku ušetriť.

 
Chorvátsko je jednou z najobľúbenejších letných destinácií Slovákov. Krásne pláže, krištáľovo čistá voda, historické mestá, nádherné národné parky. Niet div, že ho každoročne vyhľadáva aj stále viac  slovenských turistov. Cestujete tento rok do Chorvátska aj vy? Na čo by ste sa mali pred cestou pripraviť?
 
Dôkladne si naplánujte cestu
Keďže do Chorvátska sa už viac rokov nelieta, väčšina Slovákov sa do letných stredísk presúva autom. Najväčšie zápchy v smere zo Slovenska bývajú väčšinou v sobotu ráno a na ceste z Chorvátska v sobotu a nedeľu. Ak je to teda možné, naplánujte si cestu radšej mimo týchto špičiek. Hotely a iné ubytovacie zariadenia dnes už poskytujú pobyty aj so začiatkom v strede týždňa.
 
Pred odjazdom si ešte preverte, či sa na cestách neplánujú nejaké uzávierky. Môžete tak urobiť na viacerých chorvátskych stránkach, ktoré sledujú aktuálnu situáciu na cestách. Jednou z nich je napríklad stránka Chorvátskeho autoklubu.
 
 
Pripravte si peniaze na diaľničné poplatky
Za jazdu po diaľnici v Chorvátsku zaplatíte mýto, ktorého výška sa odvíja od najazdenej vzdialenosti a kategórie vozidla. Poplatky platia vodiči motocyklov, vozidiel s hmotnosťou do 3,5 t a nákladných automobilov nad 3,5 t. Od 15. júna do 14. septembra platia v Chorvátsku sezónne ceny mýtneho, pri ktorých rátajte s 10-percentnou prirážkou. Okrem toho zaplatíte poplatok aj vtedy, ak prechádzate niektorým z vybraných mostov alebo tunelov.
 
Aby ste vedeli, koľko peňazí si pripraviť, môžete si vypočítať cenu týchto poplatkov pomocou tejto užitočnej kalkulačky. Mýtne pritom môžete platiť kartou alebo v hotovosti - v kunách, v eurách alebo inej zahraničnej mene. Výrazne však môžete ušetriť, ak využijete systém elektronického mýtneho ETC. Ak chcete systém využívať, musíte si zakúpiť ENC zariadenie, predplatiť si kredit a mýtne sa z neho automaticky odpočíta. Takýmto spôsobom môžete ušetriť viac ako 20 % oproti bežným diaľničným poplatkom.
 
 
Naštudujte si dopravné predpisy
Na chorvátskych diaľniciach môžete ísť maximálne 130 km/h. Na rýchlostných komunikáciách platí maximálna rýchlosť 110 km/h, v obci 50 km/h a mimo obce 90 km/h. Diaľnice sú označené zelenými značkami, iné cesty žltými značkami a ostatné značky označujú ciele.
 
Pravidlá pre používanie reflexných viest sú podobné ako na Slovensku. Povinnosť denného svietenia v Chorvátsku v období od 30.4. do 1.10. neplatí. Tolerancia alkoholu u vodičov je do 0,5 promile, avšak v prípade nehody vám i za takéto promile hrozí pokuta.
 
 
Nezabudnite na poistenie
Medzi doklady si určite pribaľte aj Európsky preukaz zdravotného poistenia. Ak budete musieť vyhľadať lekársku pomoc, určite ho budete potrebovať. Chorvátski lekári si preukaz len prefotia a nebudú od vás žiadať žiadne peniaze na mieste. Okrem toho však určite nezabudnite ešte na dodatočné cestovné poistenie.
 
 
Ako môžete ešte ušetriť?
Najväčšie množstvo turistov je v Chorvátsku najmä v čase letných prázdnin. Výrazne teda môžete ušetriť najmä vtedy, ak si naplánujete dovolenku mimo hlavnej sezóny, teda v júni alebo v septembri. Teploty sú aj v tomto období príjemné, ceny ubytovania a služieb výrazne nižšie a určite oceníte aj menšie množstvo ľudí na cestách i v samotných strediskách. Ak už cestujete počas hlavnej sezóny, vyberte si radšej ubytovanie v súkromí - spravidla je o niekoľko percent lacnejšie ako hotel. A ak k tomu pridáte varenie vo vlastnej réžii namiesto reštauračnej stravy, náklady na dovolenku budú o poznanie nižšie.