Plánujete dovolenku? Dajte si pozor, takto okrádajú turistov

07.07.2019 Kristína Cestovanie Zdielať
dovolenka

A je to tu. Obdobie teplých letných dní, počas ktorých sa nám chce čoraz menej sedieť za počítačom v prehriatych kanceláriách či za volantom nepríjemne horúcich áut. V mysli čoraz častejšie odchádzame k vode alebo do tieňa hustých lesov. Tu je niekoľko tipov, na koho si dať pozor, aby sme na dovolenku prežili bez zbytočných nepríjemných spomienok.

Vreckári
Vreckári na nás číhajú doma i v zahraničí. Málokedy pracujú samostatne. Väčšinou sú organizovaní v skupinách a majú veľmi dobre premyslené, ako odpútať pozornosť a zmiznúť v dave aj s vašou taškou či peňaženkou. Vreckári využívajú miesta alebo podujatia, kde sa pohybuje veľké množstvo ľudí. Ideálnym prostredím sú pre nich aj preplnené autobusy, električky či vlaky. 
 
No niektorí sú ešte vynaliezavejší. Buďte naozaj ostražitý, ak si napríklad vyberiete z bankomatu peniaze a zrazu do vás niekto vrazí a obleje vás nápojom, čo drží v ruke alebo zašpiní zmrzlinou. Určite chce len odvrátiť vašu pozornosť, pričom vás okradne počas toho, ako sa bude naoko snažiť zachrániť váš odev. Buďte opatrní aj vtedy, keď sa s vami začne zhovárať neznáme dieťa. Bohužiaľ, vreckári sa pre uskutočnenie svojich cieľov neštítia využiť ani “pomoc” dieťaťa. 
 
A ako sa môžete pred vreckármi chrániť? Nenoste celú svoju hotovosť na jednom mieste, ale rozdeľte si ju na viac menších častí. Najlepšie potom je, ak ju nosíte na očiach, napríklad v zazipsovaných náprsných vreckách alebo v cestovnej peňaženke zavesenej na krku, najistejšie pod odevom. Rovnako postupujte aj pri platobných kartách. 
 
Taxikári či exotickí rikšovia
Ak sa pohybujete v neznámom meste či krajine, skôr alebo neskôr budete potrebovať taxi službu. Aj v tomto prípade buďte nanajvýš opatrní, ak nechcete prísť o peniaze. Ešte pred dovolenkou si zistite, aké sú miestne zvyklosti a ceny za využitie taxi či rikše. Na podmienkach prepravy a platby sa určite dohodnite ešte skôr, ako do dopravného prostriedku nastúpite. Nezabudnite si dohodnúť nielen cenu, ale aj to, či je cena platná za prepravu jednej osoby alebo celej skupiny. Vyhnete sa tak nepríjemnému prekvapeniu pri platení. V taxíku trvajte na zapnutí taxametra a sledujte tiež to, či kilometre nenabiehajú príliš rýchlo. Určite majte pri sebe drobné mince a bankovky. Je to efektívne. 
 
Pouliční predajcovia
Nech narazíte na akokoľvek sympatického či zhovorčivého pouličného predajcu, majte na pamäti, že jeho lichôtky a záujem nie sú nezištné. Môže vás milo presviedčať, že jeho tovar je rovnako kvalitný ako v akomkoľvek certifikovanom obchode, akurát oveľa lacnejší, lebo je bez dokladu. Nedajte sa oklamať. S najväčšou pravdepodobnosťou kupujete fejk a ešte k tomu nefunkčný. Ak si chcete z dovolenky odniesť pamiatku v podobe zlata, šperku či drahšej elektroniky, určite nepodľahnite naoko úprimnému pouličnému predajcovi. Choďte do certifikovanej predajne a urobte si radosť tam. 
 
Problémy s neplatnými peniazmi
Najmä v prípade, ak cestujete do vzdialených krajín, dobre si pozrite mince a bankovky, ktoré máte a obmedzte platenie bankovkami s vysokou nominálnou hodnotou. Môže sa totiž stať, že vám budú vrátené staré alebo neplatné bankovky, častokrát z úplne inej krajiny, samozrejme s nižším kurzom. Opatrne postupujte aj pri platbe kartou. V žiadnom prípade ju nedávajte do ruky nikomu, ani predavačovi či čašníčke. Mohla by byť skopírovaná a zneužitá vy by ste mohli prísť o všetky peniaze, ktoré na nej máte.