Oplatia sa LED žiarovky? Na čo si dať pri ich výbere pozor?

04.01.2019 Kristína Nakupovanie Zdielať
Oplatia sa LED žiarovky? Na čo si dať pri ich výbere pozor?

Pri šetrení elektrickej energie v domácnosti by ste určite nemali zabúdať na investície do úspornejších zdrojov svetla. Takými sú napríklad LED žiarovky.


Pri šetrení elektrickej energie v domácnosti by ste určite nemali zabúdať na investície do úspornejších zdrojov svetla. Takými sú napríklad LED žiarovky.

 

Čo je to LED technológia?

 

 
LED je skratka, ktorá pochádza z anglických slov Light Emitting Diode - v preklade dióda vyžarujúca svetlo. LED technológia je v porovnaní s klasickými žiarovkami alebo žiarivkami úplne odlišná, a preto sú špecifické aj vlastnosti LED žiaroviek. LED žiarovka je polovodičový zdroj svetla, ktorá nemá vlákno ani plyn ako žiarovka alebo žiarivka.
 
 


Aké sú hlavné výhody LED žiaroviek?

 
 
Medzi základné výhody LED žiaroviek patria najmä:

1. Nízka spotreba elektrickej energie
Minimálna spotreba elektrickej energie je najväčšou výhodou LED technológie. Ich energetická efektívnosť zodpovedá energetickej triede A, zatiaľ čo klasické žiarovky spadajú do tried E - G.
 
2. Dlhá životnosť
Väčšina výrobcov LED žiaroviek deklaruje životnosť až 25 000 hodín. Na to, aby mohla byť táto životnosť dodržaná, odporúča sa kvalitné vetranie, aby sa svetelný zdroj mohol ochladzovať.
 
3. Nenáročnosť na údržbu
LED žiarovky sú na rozdiel od klasických žiaroviek úplne bezúdržbové. Sú teda bez problémov použiteľné aj na menej dostupných miestach.
 
4. Rôzne farby svetla
Farba svetla závisí od chemického zloženia polovodičového materiálu, najčastejšie je to teplá alebo studená biela. Ak chcete svetlo stlmiť, LED žiarovka si na rozdiel od klasickej žiarovky zachová rovnakú farbu svetla.
 
5. Rýchly štart
LED žiarovka sa dokáže rozsvietiť hneď naplno - teda napríklad na rozdiel od úspornej žiarovky poskytuje hneď po rozsvietení 100 % svojho svetelného výkonu.

sestrenie elektriny vasekupony.sk

6. Možnosť častého spínania
LED žiarovky nie sú citlivé na rozsviecovanie či zhasínanie. Počet cyklov ich zapnutia / vypnutia až do zlyhania je dostatočne vysoký.
 
7. Nízka prevádzková teplota
Na rozdiel od klasických žiaroviek sa ledky sa pri svojej prevádzke nezahrievajú. Tak zároveň šetria aj elektrickú energiu.
 
8. Ekologickosť
LED žiarovky neobsahujú ortuť. Sú teda šetrnejšie voči životnému prostrediu.
 
 


Má LED technológia nejaké nevýhody?

 
 
Hoci LED technológia je nesporne veľmi účinná, má aj svoje nevýhody. Tou najväčšou je zatiaľ relatívne vyššia cena LED žiaroviek v porovnaní s klasickými. Keď si však prepočítate úsporu elektrickej energie, voľba LED žiarovky bude jednoznačná.
 
Určitou nevýhodou je aj farba svetla. Klasické žiarovky vydávajú skôr teplé biele alebo žlté svetlo vhodné na relaxáciu, pri LED žiarovkách je to skôr studené biele svetlo vhodné do pracovného prostredia. Preto ak ste zvyknutí na bežné svetlo v interiéri, pri osvetlení ledkami sa budete musieť pravdepodobne dlhšie adaptovať.
 
 


Na čo si pri výbere LED žiaroviek dať pozor?

 
 
✓ Príliš dlhá deklarovaná životnosť. Najmä pokiaľ ide o menej známych výrobcov, uvádzaná životnosť nad 50 000 hodín môže byť nereálna.
 
✓ Svietivosť. Pri posudzovaní svietivosti LED žiarovky sa neriaďte iba príkonom, vyšší príkon totiž nemusí znamenať aj vyššiu svietivosť. Najlepším parametrom na porovnanie je pomer svietivosť (uvádzaná v lumenoch - lm) delené príkon (vo wattoch - W).
 
✓ Farba svetla. LED žiarovky sa vyrábajú v rôznej teplote, ktorá sa uvádza v Kelvinoch (K). Čím vyššia je hodnota, tým je svetlo studenšie.
 
✓ Tvar žiarovky. LED žiarovky sa vyrábajú v niekoľkých základných tvaroch. Rozdiel medzi nimi nie je len v estetickom hľadisku, ale tiež ploche, ktorú je schopná osvetliť. Môžete si vybrať medzi tvarom klasických žiaroviek, kukurice, bodových svetiel či LED pásikov.