Materská dovolenka – čo o nej vedieť a ako počas nej ušetriť?

20.09.2022 Dominika Deti Zdielať

Pri prvom dieťati môže byť materská dovolenka náročnejšia. Nielen po fyzickej, ale aj finančnej stránke. Kto má nárok na materskú? A dá sa počas nej ušetriť?

Už počas tehotenstva netreba nič nechávať na náhodu. Ani v oblasti prípravy detskej výbavičky, ani pri zabezpečení všetkých potrebných tlačív a zisťovaní informácií. Dôsledná príprava vám uľahčí obdobie po narodení dieťatka.

Chcete sa na príchod dieťatka pripraviť postupne? Začnite od jednej z najdôležitejších vecí z výbavy – kočíkom. Širokú ponuku vyhľadávanej kombinácie 3 v 1 nájdete aj online.

Materská dovolenka a materské


Materská dovolenka predstavuje obdobie, počas ktorého ste doma s bábätkom určité obdobie pred a po jeho narodení.  Počas tohto obdobia poberáte od štátu sumu peňazí nazývanú ako materské.

Nárok na materské vám vzniká, ak ste: 

__check

zamestnaná

__check

povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO)

__check

dobrovoľne nemocensky poistená osoba

__check

fyzická osoba s nárokom na materské po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote


Na poberanie materského nevzniká nárok každej žene. Výnimkou sú študentky alebo nezamestnané osoby.
 

rodina-v-prirode

Kto môže ísť na materskú dovolenku?


Okrem matky dieťaťa môže o materské požiadať aj iná osoba – poistenec. Môže ním byť: 

__check

Manžel matky dieťaťa – vtedy, ak:

- sa matka na základe lekárskeho posudku nemôže o dieťa starať,
- jej zdravotný stav trvajúci najmenej 1 mesiac neumožňuje starostlivosť o dieťa,
- nepoberá materské alebo rodičovský príspevok na to isté dieťa.

__check

Otec dieťaťa – nárok na poberanie materského vzniká, ak matka dieťaťa zomrela a tiež za tých istých podmienok, ako v prípade manžela matky dieťaťa.

__check

Manželka otca dieťaťa – v prípade, že sa stará o dieťa, ktorému zomrela matka.

__check

 Fyzická osoba – podľa rozhodnutia príslušného orgánu.

matka-otec-dieta

Ako podať žiadosť o materskú
 

Pred nástupom na materskú dovolenku je potrebné o priznanie materskej požiadať Sociálnu poisťovňu.

Matke dieťaťa tlačivo žiadosti o materské vystaví lekár, ktorého navštevuje počas celého tehotenstva. Inému poistencovi tlačivo poskytne Sociálna poisťovňa. Po vyznačení údajov a jeho podpísaní ste povinní odoslať ho Sociálnej poisťovni.


Pred odchodom na materskú máte ešte jednu dôležitú povinnosť. Je ňou oficiálne oznámenie vášho odchodu na materskú zamestnávateľovi. Urobíte tak odovzdaním potvrdeného tlačiva od vášho lekára.
 

dieta-deka-hracky

 

Výpočet materskej dovolenky



Ako sa vypočíta materská dovolenka? Výška dávky materského sa vypočítava z denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Za rok 2022 predstavuje 75 % z tejto hodnoty.

Celková mesačná suma materskej sa počíta za každý kalendárny deň. Za mesiac s 30 dňami dostane inú sumu, ako v mesiaci s 31 dňami.

Viete, aká je maximálna výška materskej? V tomto roku predstavuje sumu 1732,10 €.

So začiatkom poberania materskej súvisí aj nárok na príspevok pri narodení dieťaťa. Jeho výška za tento rok je 829,86 € a získate ho po dožitých 28 dňoch dieťaťa. O príspevok môžete požiadať osobne, poštou alebo elektronicky na základe rodného listu dieťaťa, potvrdení od pediatra a vyhlásenia o bydlisku matky alebo otca dieťaťa.
 

matka-dieta-detska-postielka

Koľko trvá materská dovolenka


Za začiatok materskej dovolenky je zákonom stanovený začiatok 6 týždňa pred predpokladaným dňom pôrodu. Na materskú dovolenku ale môžete ísť už od začiatku 8 týždňa pred týmto termínom. Ak by samotný pôrod začal skôr, nárok na materské máte od jeho dňa.

Štandardná dĺžka materskej dovolenky je 34 týždňov. Podľa osoby nastupujúcej na materskú a iných okolností, môže trvať rôzne dlho. V nasledujúcej tabuľke nájdete malé zhrnutie.
 

dlzka-materskej-dovolenky
Dĺžka materskej dovolenky k 20.09.2022 (Zdroj: www.socpoist.sk)

Skončenie materskej dovolenky


Po skončení materskej dovolenky máte 2 možnosti. Vrátiť sa do zamestnania alebo pokračovať v rodičovskej dovolenke. V prípade dlhodobého zlého zdravotného stavu dieťaťa môže trvať do 3 alebo 6 rokov dieťaťa.
 

detska-izba-dieta-otec

Ako na materskej ušetriť?


Výdavkov spojených so starostlivosťou o dieťa nie je málo. Ako ich všetky zaplatiť a pritom aj niečo ušetriť? Pomôcť vám môžu tieto praktické rady: 

__check

Pripravujte domácu výživu – čo je pre dieťa lepšie ako domáca strava? Nielen, že je zdravšia, ale aj lacnejšia. Platí to aj o domácom pripravenom čaji a nápojoch.
 

__check

Nakupujte menej oblečenia – deti rastú naozaj rýchlo a nepotrebujú plnú skriňu oblečenia. Nakupujte ho primerane veľa a keď z neho dieťa vyrastie, odložte ho pre ďalšie alebo pre kamarátku. Alternatívou je aj nakupovanie oblečenia v second handoch.
 

__check

Regulujte množstvo hračiek – áno, je pekné vidieť detskú radosť z novej hračky. Potrebujú ich naozaj tak veľa? Navyše darovaných hračiek od starých rodičov a známych je tiež neúrekom.

Máte hračiek naozaj dosť? Podeľte sa s nimi s tými, ktorí nemajú toľko šťastia. Deti v nemocniciach a detských domovoch sa hračkám potešia. Ešte k tomu urobíte nezištný dobrý skutok.
 

__check

Nahraďte jednorazové plienky – ich skvelou alternatívou sú látkové plienky. Prvotná investícia môže byť vyššia, no počas nasledujúcich mesiacov na plienky neminiete ani cent.
 

__check

Šetrite v domácnosti – koľko peňazí vám na konci mesiaca zostane? Záleží to aj od vášho správania v domácnosti. V našom predchádzajúcom článku sme pre vás zhrnuli užitočné tipy, ako znížiť náklady na bývanie.
 

__bulb
Musia byť náklady na bývanie vysoké? Stačí vedieť, ako šetriť

Ušetriť náklady na bývanie je snom mnohých ľudí. Máte pocit, že peniaze vyhadzujete do koša? Prečítajte si naše tipy, ako zvýšiť rodinný rozpočet a ušetriť.

otec-dieta-malovanie

Naša rada na záver? Už počas tehotenstva venujte čas administratívnej príprave a nákupu vybavenia pre dieťa. Neukrátite sa tak o výnimočný čas s bábätkom po jeho narodení.

Návrat do školy môže byť rovnako náročný ako pre deti, tak aj rodičov. Inšpirujte sa dennou rutinou v našom článku a zažite spokojný školský rok.