Máte finančnú rezervu? Ukážeme vám, ktoré sporenie je to naj

19.09.2018 Kristína Financie Zdielať
Máte finančnú rezervu? Ukážeme vám, ktoré sporenie je to naj

Asi medzi vami čitateľmi nenájdeme nikoho, kto by nechcel sporiť. Veď mať odloženú rezervu bokom - to nikdy nie je na škodu. Ako však sporiť naozaj efektívne? Pripravili sme pre vás niekoľko tipov.




Prečo vlastne sporiť?
 
Ak práve nemáte existenčné problémy, možno považujete sporenie za zbytočné. Od výplaty k výplate vám to predsa nejako vychádza, tak načo sa trápiť? Ale… Predstavte si, že sa dostanete do situácie, s ktorou ste nerátali. Stratíte zamestnanie, pokazí sa vám auto či nebodaj zostanete dlhodobo chorí. Práve takéto nepredvídané situácie sú dôvodom, prečo by ste si mali vytvoriť finančnú rezervu vo výške približne 6 mesiacov vášho príjmu. Ak vám z akéhokoľvek dôvodu príjem vypadne, pol roka ste schopný uhrádzať bežné výdavky práve z usporených peňazí.
 
 
Ako na to?
 
Aby ste si mohli vytvoriť nejakú finančnú rezervu, základ je nemíňať všetko, čo zarobíte. Naučte sa zbytočne nemíňať - naozaj nemôžete raz za čas obetovať tú návštevu kina či posedenie na pive? Alebo potrebujete skutočne tú najnovšiu plazmu namiesto vašej starej telky, ktorá ešte dobre slúži? Jednoducho, snažte sa rozumne hospodáriť. Je dôležité, aby ste mali kontrolu nielen nad svojimi príjmami, ale aj výdavkami.
 
Ideálne je, ak si každý mesiac pravidelne odkladáte nejakú čiastku bokom. Za optimálne sa pritom považuje čiastka, ktorá zodpovedá aspoň 10 % vášho príjmu. Ak vám to nevychádza, skúste to s menšou čiastkou, napríklad 10 - 15 € mesačne. Dôležité pritom je, aby ste sporili pravidelne a dlhodobo.
 
Výbornou pomôckou pri sporení je tiež to, ak si dokážete stanoviť cieľ sporenia. Sporte napríklad na dovolenku či nové auto. Ich predstava vám určite pomôže v tom, aby ste si dokázali stanovenú čiastku odložiť každý mesiac.
 

Nesporte doma v ponožke
 
To teda určite nie :) A veru ani pod vankúšom nie je to pravé miesto. Máte predsa na výber množstvo bankových produktov, s ktorými je sporenie oveľa efektívnejšie. Medzi základné patria najmä:
 
#1 Sporiaci alebo termínovaný účet
 
Hoci možnosť sporenia vám prináša aj bežný bankový účet, pre účel sporenia si zvoľte radšej špecializovaný sporiaci alebo termínovaný účet. Tieto produkty sú vhodné najmä na kratšie obdobie sporenia. Sporiaci účet je o niečo flexibilnejší a umožňuje vám väčšinou vyberať peniaze bez poplatku. Termínovaný účet je vhodný v tom prípade, ak už máte našetrenú väčšiu sumu peňazí, ktoré nepotrebujete hneď. Úrokové sadzby sú obyčajne vyššie ako v prípade sporiacich účtov.
 
#2 Stavebné sporenie
 
Stavebné sporenie je jedným z najpoužívanejších produktov dlhodobého sporenia. Prostredníctvom neho môžete však nielen sporiť, ale neskôr získať aj prístup k stavebnému úveru. Splátky môžete na účet vkladať pravidelne alebo jednorazovo. Keď splníte stanovenú hranicu vkladov, na konci roka získate okrem úroku ako bonus aj štátnu prémiu.
 
#3 Investičné fondy
 
Už dávno sú preč tie časy, keď boli investičné fondy vhodné len pre tých, ktorí disponujú väčšou sumou peňazí. Dnes už môžete aj do fondov vkladať kľudne 20 € mesačne. Podobne môžete investovať do akcií či iných cenných papierov. Rátajte však s tým, že takéto investície majú zvyčajne dlhšiu viazanosť a k usporeným prostriedkom sa nedostanete okamžite.

výhodné sporenie vašekupóny.sk

Tip na záver: Najlepšie je, ak si na stanovenú čiastku vytvoríte trvalý príkaz. Túto nasporenú rezervu však nemíňajte na bežné výdavky. Takéto peniaze považujte za nedotknuteľné a siahnite na ne naozaj až vtedy, keď ich skutočne potrebujete. Uvidíte, že keď budete mať peniaze bokom k dispozícii, zbavíte sa finančného stresu a zbytočne sa nebudete zadlžovať.