Ignorujete preventívne prehliadky? Toto je dôvod, prečo by ste nemali

10.10.2017 Kristína Rodina Zdielať
Ignorujete preventívne prehliadky? Toto je dôvod, prečo by ste nemali

Nárok máme na ňu všetci, využíva ju len málokto. Reč je o preventívnej zdravotnej prehliadke. Čo vás na nej čaká a ako často by ste ju mali absolvovať? Dočítate sa na Vašekupóny.sk

 

„Zdravý človek má tisíc prianí, chorý len jedno.“

 

Dajme si ruku na srdce, kto z nás dobrovoľne navštívi lekára bez toho, aby mal nejaké problémy. Veľa nás asi nie je. Pravda je taká, že pokiaľ nemáme bolesti alebo iné ťažkosti, lekárom sa radšej oblúkom vyhýbame. Nemalo by to tak byť. Preventívne prehliadky nám totiž vedia zachrániť to najcennejšie, čo máme - naše zdravie.


 

Tichí zabijaci
 

Všetci to veľmi dobre poznáme. Celý život je často jedna veľká naháňačka s časom. Najskôr sa naháňame za dobrými známkami v škole, neskôr je to poriadne zamestnanie, peniaze či výkonné auto, ale na to najdôležitejšie zabúdame. Reč je o našom zdraví. Mnohí z nás ho berú ako samozrejmosť a návštevu u lekára posúvame do kolónky "Neskôr".

Význam zdravotnej prehliadky je však dôležitejší, ako si vieme predstaviť. Práve vďaka nej totiž často prídeme na ochorenia, o ktorych sme možno ani len netušili. Lekári dokážu prípadné ochorenia podchytiť ešte v počiatočnom štádiu, čím často zabránia najhoršiemu. Treba si uvedomiť, že väčšina závažných ochorení nebolí, aspoň nie v ranom štádiu, preto sa im aj hovorí tichí zabijaci. Prejavy sa ohlásia až oveľa neskôr, kedy môžu byť následky už fatálne. 

Na bezplatnú prehliadku máme podľa zákona nárok každé dva roky, výnimkou sú darcovia krvi, ktorí sa ju absolvujú raz ročne a zaberie vám približne 30 až 40 minút vášho času. Na čo všetko by si mal lekár dať pozor a ako by mala prebiehať?
 

 

Úlohu zohrávava vek aj predispozície
 

Na začiatku každej kvalitnej zdravotnej prehliadky je dialóg. Hneď v úvode vám lekár položí sériu otázok, ktorá mu napovie, ktorým smerom sa bude vyšetrenie uberať, prípadne čomu je potrebné venovať zvýšenú pozornosť. Doktora bude zaujímať váš momentálny zdravotný stav, ale tiež eventuálne zdravotné komplikácie či ochorenia, ktoré ste prekonali. Nepochybne sa spýta aj na vašu telesnú hmotnosť, možné ťažkosti s dýchaním, spánkom alebo močením. Pri odpovediach sa rozhodne nehrajte na hrdinov, nemusí sa vám to vyplatiť.  

Pri vyšetrení je dôležité spomenúť aj prípadné vážnejšie ochorenia svojich pokrvných príbuzných, reč je napríklad o cukrovke, vysokom krvnom tlaku, rakovinových ochoreniach, ale netreba zabúdať ani na problémy so srdcom či psychické problémy.  Lekár určite nahliadne aj do vašej zdravotnej karty, aby preveril všetky potrebné očkovania, dôležité je najmä to proti tetanu, ktoré je potrebné preočkovať raz za 15 rokov.

navsteva u lekara. vasekupony.sk

Náš tip: Okrem pravidelnej lekárskej prehliadky by ste rozhodne nemali zabúdať ani na tú u vášho zubára. Mnohé ochorenia v ústnej dutitne vám totiž vedia spôsobiť nemalé preblémy akým je napríklad aj parodontitída. Nielen každoročná návšteva zubára, ale aj pravidelná dentálna hygiena, vám však pomôže predísť mnohým nepríjemnostiam. 

 

Aby sme však  nechodili okolo horúcej kaše, poďme sa na to pozrieť trošku podrobnejšie. Po krátkom rozhovore máte pred sebou zhruba 30 minút rôzneho merania či váženia, ale poďme pekne poporiadku. Lekár vás odváži, odmeria vám tep a tlak a áno, pripravte sa aj na trošku bolesti. Súčasťou preventívnej prehliadky je aj odber krvi. Vďaka krvnému obrazu lekár môže odhaliť závažné ochorenia ako napríklad chudokrvnosť, ale aj oveľa závažnejšie ochorenia. Lekára bude zaujímať aj výkonnosť obličiek, o ktorých  napovie viac rozbor moču. Pri osobách starších ako 40 rokov je potrebné absolvovať aj EKG.

 


Nezabúdajme na deti
 

Treba si však uvedomiť, že preventívka nie je záležitosťou len nás dospelých. Hneď v prvom roku života absolvuje dieťatko hneď deväť preventívnych prehliadok, pričom tá deviata by sa mala odohrať približne v 18. mesiaci života. Následne by mali rodičia absolvovať so svojími ratolesťami poviné prehliadky u pediatra každé dva roky až do 18. roku života.

Zdravotné vyšetrenia sa v každom období života dieťaťa navzájom od seba líšia. Kým u detí do dvoch rokoch je zamerané najmä na prípadné metabolické poruchy, vývin jemnej motoriky, zmylových orgánov či reči, v neskoršom veku sa orientuje najmä na zrak, sluch, sociálne správanie, psychický vývin, ale aj cholesterol či krvný tlak.