Grilovacia sezóna sa začína: Ako vybrať najlepší elektrický gril?

10.05.2024 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

Nevieš sa dočkať tej chuti čerstvo ugrilovaných pokrmov? Poď si vybrať pre teba ten najlepší elektrický gril za super cenu a odštartuj grilovaciu sezónu.

Chýbajúca záhrada nie je prekážkou k vychutnaniu si dobre ugrilovaných pochúťok. Elektrický gril si totiž môžeš rozložiť aj na balkóne či v interiéri. No siahnuť po ňom má svoje výhody aj vtedy, ak záhradu máš. V porovnaní s grilom na uhlie alebo drevo sa jedlo na elektrickom grile pripraví rýchlejšie, zdravšie, bez dymu a navyše sa s grilom jednoducho manipuluje kvôli rozmerom a hmotnosti. Stačí ti elektrický gril a suroviny a môžeš sa pustiť do grilovania.

Za ich nevýhodu môže niekto považovať dĺžku kábla vzhľadom na dostupnosť elektrickej zásuvky. To však nie je nič, čo by sa nedalo vyriešiť predlžovacím káblom.

Nevieš si bez grilu predstaviť letné večery? Pusti sa s nami do nakupovania a vyber si elektrický gril presne pre teba.

Aj tebe chýba inšpirácia na varenie? Spestri si z času na čas klasické obedy grilovačkou. Uvidíš, že sa jej potešia všetci členovia rodiny. Gril vyberaj z e-shopu Okay.

Ako vybrať elektrický gril?


Poďme sa hneď pozrieť na to, aké parametre sú pri kúpe elektrického grilu tie najdôležitejšie. Povieme si, aké druhy elektrických grilov existujú, rozdiely medzi grilovacími plochami z hľadiska materiálu a typu, aký príkon majú elektrické grily a ich užitočné funkcie. A na záver aj to, koľko za elektrický gril zaplatíš.

 

Druhy elektrických grilov



Ak si si myslel, že existuje len jeden druh elektrického grilu, mýliš sa, je ich niekoľko. Každý z nich však má svoje špecifické využitie. Zváž, ktorý gril bude pre teba najlepší z hľadiska veľkosti grilovacích plôch, frekvencie používania a počtu ľudí, pre ktorých budeš grilované pokrmy pripravovať.

Aké druhy elektrických grilov poznáme?


Domáci kontaktný gril


Začneme tým najobľúbenejším a najpraktickejším spomedzi všetkých elektrických grilov. Na prvý pohľad ide o malé a kompaktné zariadenie, ktoré pripomína sendvičovač, no dokáže omnoho viac. Nepriľnavá grilovacia plocha pripraví na perfektný spôsob mäso, zeleninu i ryby. Grilovanie v pohodlí domova nemôže byť jednoduchšie.

Nie si práve grilmajster? S týmto grilom ním budeš aj napriek minimálnym skúsenostiam. Súčasťou väčšiny modelov je termostat a obsahuje automatické režimy pre dokonalú prípravu daného pokrmu. Na jednu plochu stačí poukladať želané potraviny a zavrieť druhou časťou, spustiť a čakať, kým gril oznámi hotové jedlo.

__bulb
Predstavujeme e-shopy, v ktorých si vyberieš najlepšiu teplovzdušnú fritézu

Chceš pripravovať chutnejšie a zdravšie jedlo? Poradíme ti, ako vybrať najlepšiu teplovzdušnú fritézu a aj to, v akých e-shopoch ušetríš pri nákupe peniaze.

Raclette – elektrický gril na balkón

 

O tomto type grilu si už počul? Názov nesie po švajčiarskom syre i pokrme kedysi pripravovanom na rozpálenom uhlí v tejto krajine. Gril Raclette má dve poschodia, čo umožňuje pripraviť viac jedla naraz. Na plochu týchto poschodí sa umiestňujú malé panvičky s jedlom, ktoré chceš na grile pripraviť.

Využiť ho môžeš na komorné balkónové grilovačky pri západe slnka, ale aj rodinné oslavy, ktoré sa vďaka tomuto druhu grilu stanú originálnejšie.

Videl si ponuku grilov v Lidl? Okrem nej si pozri aj ďalšie kuchynské potreby a príslušenstvo. Rozhodne nakúpiš výhodne.

Vertikálny gril


Už si počul o vertikálnom grile? Spája sa predovšetkým s prípravou celého kuraťa, ktoré sa vo vnútri elektrického grilu rovnomerne prepečie. Teplotu môžeš regulovať pomocou termostatu a cez sklenené dvierka sledovať prípravu.


Stolný elektrický gril


Tento druh grilu patrí k mimoriadne obľúbeným práve kvôli svojmu jednoduchému použitiu. Stačí ho umiestniť na pevnú plochu, pripojiť do zásuvky a môžeš grilovať. Navyše, grilovacia plocha je pomerne štedrá, takže na jedenkrát pripravíš pohostenie pre všetkých zúčastnených.

Teplotu nastavíš na termostate a na niektorých modeloch máš možnosť vymieňať grilovacie dosky.


Stojaci elektrický gril


Najväčším spomedzi spomínaných elektrických grilov je práve stojaci, a to z neho robí praktický a ideálny gril na pohodlné záhradné grilovanie. Súčasťou balenia je zvyčajne aj poklop, vďaka ktorému sa príprava jedla skracuje.

Pri nákupe je potrebné počítať s tým, že kvôli veľkosti si vyžaduje viac priestoru na skladovanie oproti ostatným spomínaným modelom.

Druh a materiál grilovacej plochy


Niektoré modely elektrických grilov sa predávajú len s jedným druhom grilovacej plochy, iné majú v balení ďalšie na výmenu. Viac ako praktické je, ak sú grilovacie dosky vyberateľné, uľahčí to ich následné umývanie.



Aké druhy grilových dosiek poznáme?
 

__check

s hladkým povrchom – vhodná je na grilovanie menších jedál, napríklad húb, rýb,

__check

s rebrovaným povrchom – ideálna na prípravu mäsa a stejkov,

__check

rošt – perfektne pripraví hydinu, bravčové a hovädzie mäso i ryby.

Z akých materiálov môže byť vyrobená grilovacia plocha?

__check

Teflón – typický je najmä pre malé stolové grily a vyniká nepriľnavým povrchom.

__check

Prírodný kameň – nahriate trvá dlhšie, no potom dosky udržiavajú teplotu rovnomerne po celom povrchu.

__check

Hliník – je takisto nepriľnavý a nie je potrebné pri grilovaní používať tuk.

__check

Terakota – druh keramiky, ktorý je najlepší na grilovanie zdravej stravy. Navyše, pri príprave nie je potrebné používať tuk a kvôli vysokej odolnosti môžeš krájať jedlo priamo na nej.

__check

Liatina – počas celej prípravy udržuje rovnomerné teplo, takže o šťavnaté stejky je vďaka nej postarané.

__check

Keramika – výborne sa na nej pripravujú ryby, morské plody i mäso.


Muž griluje na záhrade na stojacom grile.
Autor: Askar Abayev (Pexels)

Elektrické grily má vo svojej bohatej ponuke aj internetový obchod AndreaShop. Klikni na link nižšie a vyber si podľa tvojho rozpočtu a preferencií.

Príkon


Príkon elektrických grilov sa pohybuje od 1 200 do 2 200 W, a to bez ohľadu na druh grilu. A čím je príkon vyšší, tým rýchlejšie sa gril zohreje, čo znamená aj skorší začiatok grilovania.
 

Nádoba na odkvapkávanie


Nádoba, do ktorej steká šťava a tuk počas prípravy pokrmov nie je súčasťou všetkých grilov. Je však dobré, ak ju gril má, pretože prispieva k lepšej príprave jedla a takisto predlžuje životnosť grilu, keďže sa mastnota neusádza na grile.

Rovnako užitočná je aj odkladacia plocha, ktorá býva súčasťou hlavne väčších grilov. Odložiť na ňu môžeš pripravené pokrmy alebo náradie. Tebou vybraný gril ňou nedisponuje? Zaobstaraj si vhodný servírovací riad.

Funkcie


Chceš z elektrického grilu vyťažiť maximum? Vyber si taký, ktorý disponuje nejakým bonusom navyše. Medzi užitočné funkcie elektrického grilu patrí napríklad:

__check

Tepelná poistka – zabezpečí, že nedôjde k prehriatu grilu a jeho následnému vznieteniu.

__check

Regulácia teploty – praktická funkcia na manuálne ovládanie teploty podľa pripravovaného jedla.

__check

Termostat – modely, ktoré ním disponujú, výrazne zjednodušujú proces prípravy. Stačí nastaviť teplotu, čas a čakať na hotové jedlo.

Podčiarkni atmosféru grilovačky s pekne a funkčne zariadenou terasou. Všetko, čo k tomu potrebuješ, nájdeš v e-shope Möbelix.

Značka a cena


Z ponuky elektrických grilov si môžeš vyberať spomedzi mnohých populárnych značiek, ako napríklad ETA, Tefal, Ronson či Weber. A koľko ťa elektrický gril bude stáť? Samozrejme, závisí to od jeho druhu.

Napríklad cenovka kontaktných elektrických grilov sa začína približne od 30 €, za stolný zaplatíš 40 € a stojaci gril ťa vyjde minimálne 50 €. Odporúčame ti nepozerať len na cenovku, ale na všetky vlastnosti, ktorými gril disponuje. Iba tak s ním budeš naozaj spokojný.

 

Čo grilovať na elektrickom grile?


Keď sa povie grilovanie, mnohým ako prvé iste napadne pripravené šťavnaté mäso rôznych druhov. No nie je tým jediným, čo bude po príprave na grile chutiť výborne. Vyskúšaj grilovať aj ovocie a zeleninu. Základným pravidlom je, aby boli všetky suroviny čerstvé a čo najviac tvrdé, nie prezreté.

Zo zeleniny vyskúšaj napríklad cuketu, kukuricu, mrkvu, špargľu či baklažán. Z ovocia siahni po banánoch, hruškách, jablkách či broskyniach. A môžeš sa tešiť na skvelý chuťový zážitok.
 

Doska na servírovanie, grilované mäso, zemiaky, kukurica, paradajky.
Autor: Maor Attias (Pexels)

Vyhni sa preplneným obchodom a všetky suroviny na grilovanie nakupuj online a nechaj si ich doručiť až k dverám. Ako na to? Otvor si Tesco online obchod a nakupuj.

Čistenie grilu

 

Bodkou za grilovačkou je vyčistenie grilu, a tým pádom aj jeho príprava na ďalšie plnohodnotné použitie. Určite ťa poteší, že riadov z grilovania je podstatne menej ako z varenia na sporáku.

Namiesto hromady hrncov stačí umyť grilovacie plochy. Ak sú odnímateľné, pohodlne ich umy v dreze alebo umývačke riadu. Ak má gril odkvapkávaciu plochu, nezabudni ani na jej umytie.


Čo dodať na záver? Asi len toľko, že kúpu záhradného elektrického grilu nebudeš ani len trochu ľutovať. Ponúkne ti nový spôsob, ako tráviť spoločné rodinné obedy či čas s priateľmi.