DIY adventný veniec na stôl ušetrí váš vianočný rozpočet

30.11.2022 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Pripravujete sa na blížiace sa Vianoce? Nestihli ste kúpiť adventný veniec na stôl? Prvý Advent sa ešte nekončí! Vyrobte si ho doma a ušetrite kopec peňazí.

Je neodmysliteľným symbolom predvianočného obdobia a svoje miesto má na stole takmer v každej domácnosti.

Viete, že adventný veniec na stôl si môžete vyrobiť aj doma? Táto príjemná aktivita spríjemní vaše chvíle s rodinou. A nielen to. DIY veniec je skvelým spôsobom, ako ušetriť.

Dodajte vášmu domovu pravú vianočnú atmosféru s množstvom dekorácií z e-shopu 4Home.sk. Do 31.12.2022 ich môžete nakupovať so zľavou 3 %. Pre uplatnenie zľavy zadajte v košíku zľavový kód AFS3.

adventny-veniec-fialova-ruzova-biela-sviecka

Význam adventného venca


Adventný veniec má svoj základ v slove advent. Toto slovo pochádza z latinského „adventus“ a znamená „prichádza“. Pre kresťanov je advent obdobím prípravy na Vianoce. Každú nedeľu ľudia na adventnom venci zapália jednu zo štyroch sviečok. Tá posledná symbolizuje narodenie Pána.

Poznáte význam adventných sviečok?
 

1

Nádej

2

Mier

3

Radosť

4

Láska


Charakteristickou farbou pre prvé 3 adventné nedele je fialová. Poslednej adventnej nedeli by mala patriť sviečka ružovej farby. Ak nemáte k dispozícii takéto farebné sviečky, môžete použiť aj biele a červené.

Sviečky zapaľujeme proti smeru hodinových ručičiek. Ak sú vedľa seba, zapaľujeme ich zľava doprava.


adventny-veniec-ozdoby

 

Prvý adventný veniec na stôl


Prvý adventný veniec bol vytvorený v roku 1839 v Nemecku. Vyrobil ho evanjelický kňaz Johann Hinrich Wichern pre deti, aby takto mohli odrátavať dni do Vianoc. Ako materiál použil drevené koleso z vozíka a upevnil naň 20 malých bielych a 4 veľké červené sviečky. Každý deň zapálili 1 malú a v nedeľu 1 veľkú sviečku.
 

adventny-veniec-prirodne-materialy

Ako vyrobiť adventný veniec na stôl doma?


Výrobu adventného venca zvládne s trochou kreativity naozaj každý. Ako prvé si potrebujete premyslieť a zvoliť, aký bude mať tvar. Bude tradičný okrúhly? Alebo preferujete moderné prevedenie z kúsku dreva?
 

Potrebujeme
 

__check

základ venca –  polystyrénový kruh, slamený kruh, tvrdší kartónový papier

__check

ihličie

__check

špagát alebo tenký drôt

__check

taviaca pištoľ

__check

4 adventné sviečky

__check

kúsok drôtu na pripevnenie sviečok

__check

dekorácie na zdobenie – šišky, drobné vianočné ozdoby, celá škorica, škrupinky z orechov a ďalšie

zena-sisky-sviecky-vyroba-adventneho-venca

Postup
 

1

Na pripravený základ venca pomocou drôtu alebo špagátu pripevňujeme ihličie. Snažíme sa ich obmotať tak, aby ho bolo čo najmenej vidieť. Vetvičky ihličia ukladáme nepravidelne, aby pôsobili prirodzene.

2

Pomocou kúska drôtu do venca umiestnime sviečky.

3

Taviacou pištoľou prilepíme všetky ozdoby a dekorácie, ktoré sme si pripravili.


Ak máte chuť vytvoriť adventný veniec z iných materiálov, je to len na vás. Napríklad ihličie môžete nahradiť šiškami a orechmi.
 

adventny-veniec-cervene-sviecky


 V súčasnosti sú najviac trendy vence z prírodných materiálov. Pri ich ozdobovaní ale nezabudnite na ich podstatu a zmysel.

Rozmýšľate, že si tento rok zaobstaráte živý vianočný stromček? V našom článku sa dozviete výhody, nevýhody, ale aj to, akú starostlivosť živý vianočný stromček potrebuje.