Čo je WiFi žiarovka a kde ju kúpiť tak, aby si popritom ušetril?

09.02.2024 Dominika Elektrina Zdielať

K modernej domácnosti smart vychytávky jednoducho patria. Jedným z takýchto produktov je aj WiFi žiarovka. Vieš, prečo by si ju mal doma používať a kde nakupovať?

Smart žiarovky pre teba zrejme nie sú novinkou, o ktorej by si teraz počul prvýkrát. Už niekoľko rokov vo veľkej miere konkurujú klasickým vláknovým žiarovkám, ktoré sa odjakživa používali v každej domácnosti. Dnes je všetko inak a osvetlenie rieši obľúbená a šetrná WiFi žiarovka. Poďme si o nej povedať viac.

Chceš premeniť svoju domácnosť na inteligentnú? Začni nákupom WiFi žiaroviek v e-shope Okay.


stol-stolicky-stropne-osvetlenie-smart-ziarovky
Autor: Rachel Claire (Pexels)
 

Prečo v domácnosti používať WiFi žiarovky?


WiFi žiarovky mnohí považujú za prvé produkty, pomocou ktorých sa začali automatizovať domácnosti. A dnes tento smart produkt dopĺňa široký rad produktov s cieľom uľahčiť a zefektívniť prácu, ušetriť tvoj čas a v neposlednom rade dosiahnuť úsporu energie.

Najväčšou výhodou WiFi žiaroviek je možnosť ovládať ich bez toho, aby si bol v danej miestnosti. Svetlo nemusíš vypínať manuálne pomocou vypínača, pretože ho ovládaš pomocou svojho mobilného telefónu, počítača či hlasového asistenta. WiFi LED žiarovka je pripojená k bezdrôtovému internetu, čo znamená jednoduché ovládanie na diaľku, aj keby si napríklad bol na dovolenke.

Chceš vo svojej domácnosti využiť ďalšie smart vychytávky? Akýmsi základom je Google Home, pomocou ktorého vieš ovládať domácnosť len svojim hlasom, napríklad svetlá, kamery či termostat. Obľúbené sú aj inteligentné zásuvky na zapínanie/vypínanie spotrebičov alebo inteligentný zámok na odomykanie/zamykanie dverí na diaľku.

Aj na produkt, akým sú žiarovky, nájdeš na našom webe skvelé a vždy aktuálne ponuky. Rád by si pri nakupovaní cez internet šetril? Stiahni si naše Rozšírenie KUPLIO.

6 výhod WiFi žiaroviek
 

__check

dlhšia životnosť (približne 25 000 hodín svietenia) v porovnaní s vláknovou žiarovkou

__check

možnosť úplnej automatizácie – nastavenie zapínania a vypínania

__check

rýchla kontrola osvetlenia, aj keď nie si doma

__check

možnosť konfigurovať osvetlenie, napr. nastavenie intenzity a farby svetla

__check

úspora peňazí za energie

__check

jednoduché ovládanie na diaľku

wifi-ziarovka-lampa-postel
Autor: Anete Lusina (Pexels)

Hľadáš moderné osvetlenie do domu alebo záhrady? Vyber si z bohatej ponuky e-shopu Lampyasvetla.sk

Ako WiFi žiarovky fungujú?


Zostávaš pri používaní starých dobrých žiaroviek, pretože nevieš, ako moderné WiFi žiarovky fungujú? V tom prípade ťa iste poteší informácia, že pri kúpe týchto smart žiaroviek nemusíš zabezpečovať žiadne ďalšie komponenty na ich spustenie a používanie. WiFi žiarovku len pripojíš k domácej WiFi sieti a môžeš ju ovládať.

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.

Parametre pri výbere WiFi žiarovky


Pri nákupe produktu sa v popise môžeš stretnúť s viacerými vlastnosťami a špecifikáciami. Ktoré sú tie najdôležitejšie?

Výkon (Watt - W) vyjadruje celkovú spotrebu elektrickej energie. Svetelný tok (Lumen – lm) zase hovorí o tom, aké množstvo svetla žiarovka počas svietenia vyžaruje. Čím je hodnota vyššia, tým je svetlo jasnejšie.

Teplota chromatickosti  (Kelvin – K) – určuje farebnú teplotu svetla. Výsledkom nižšej teploty je teplejšia (žltšia) farba a vyššej teploty zase chladnejšia (modrá) farba.



Odtiene farby bieleho svetla

__check

Teplá biela (približne 2700 – 3300 K) – môže evokovať komorné osvetlenie, je príjemné na pohľad s teplým žltým podtónom.

__check

Neutrálna biela (farebné spektrum je cca 4000 – 4500 K) – typický typ svetla pre lampy, kancelárie či verejné priestory. Svetlo má mierne chladný nádych a poskytuje kvalitné Osvetlenie pripomínajúce denné svetlo.

__check

Studená biela (zhruba 5300 – 6500 K) – poskytuje najvyššiu svietivosť a je ideálne do priestorov, kde je potrebné silné svetlo (napr. výrobné haly). V domácnostiach sa vyskytuje zriedka.


Životnosť, teda približná doba svietenia je vyjadrená v hodinách. V prípade WiFi žiaroviek je to väčšinou 25 000 hodín. Pozornosť venuj aj údaju s kompatibilitou. Zistíš, či je žiarovku okrem WiFi siete možné ovládať napríklad aj systémom Android či IOS, alebo rôznymi aplikáciami či vďaka Google Home.

Veľkosť žiarovky a typ pätice (druh závitu na zapojenie žiarovky) – podľa týchto údajov zistíš, či je možné žiarovku zapojiť do želaného svietidla.


Druhy závitov na pripojenie žiarovky do svetelného zdroja
 

__check

Pätica G5/TP a G4/T4 – je pätica najnovšej generácie v kategórii žiarivkových trubíc.

__check

Pätica G13 – nachádza sa na žiarivkových trubiciach staršieho typu (T8).

__check

Pätica R7s – tento závit je pre svetelné zdroje v ceruzkovitom tvare. Ich použitie je najmä v reflektoroch.

__check

G4 – pätica najmä pre LED žiarovky v halogénové žiarovky.

__check

G9 – pätica pre halogénové žiarovky.

__check

GU5.3 (MR16) – sú vhodné najmä pre bodové osvetlenie alebo dizajnové druhy svietidiel.

__check

GU10 – pätica najmä pre bodové druhy osvetlenia.

__check

E14 – malý závit, ktorý zodpovedá stolovým lampách alebo nástenným svietidlám.

__check

E27 – je klasický veľký a najrozšírenejší typ závitu s priemerom 27 mm.

Energetická trieda

 

Uvádza sa od A++ po E a horšie. Najúčinnejšími a najúspornejšími žiarovkami sú tie s označením A++ a A+. Pre zaujímavosť – na klasických žiarovkách väčšinou nájdeš pri označení energetickej triedy písmeno E.

Ani tebe sa nechce donekonečna prehľadávať webové stránky, aby si našiel to, čo hľadáš? Klikni na našu stránku a posvieť si na množstvo skvelých produktov z kategórie osvetlenia na jednom mieste.

Koľko WiFi žiarovka stojí?


Dôvod, pre ktorý veľa domácností zostáva pri používaní klasických žiaroviek, je cena za WiFi žiarovku. Zatiaľ čo obyčajná vláknová žiarovka stojí približne 2 €, za jednu Wifi žiarovku zaplatíš cca 9 €. Áno, cenový rozdiel je dosť veľký, keď zoberieme do úvahy, koľko žiaroviek je v domácnosti potrebných. Na druhej strane je však potrebné myslieť na životnosť WiFi žiarovky. Jej svietivosť je približne 25 000 hodín, no obyčajná žiarovka sa spáli za zhruba 1 000 hodín. A to je poriadny rozdiel.


Inteligentné žiarovky sú v súčasnosti už samozrejmosťou a zároveň skvelou možnosťou, ako ušetriť peniaze za neustále nakupovanie klasických žiaroviek, platiť menej za energie a jednoduchšie ovládať svetelné zdroje. Dáš im u seba doma šancu aj ty?