Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

23.10.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.

Cesta za vysnívaným bývaním je u každého iná. Niekto sa rozhodne pre kúpu nehnuteľnosti od realitných maklérov, iný si chce svoj dom postaviť od základov sám.

Vieš, ako postupovať a ušetriť peniaze v jednotlivých fázach stavby? A čo všetko ťa čaká, kým sa nasťahuješ do svojho nového domu? Čítaj ďalej a dozvieš sa mnohé užitočné informácie.

Bez kvalitného stavebného materiálu to pri stavbe nepôjde. Zabezpeč si všetko, čo potrebuješ z oddelenia stavebnín z internetového obchodu DEK. Klikni na tlačidlo nižšie a vyberaj z množstva produktov v skvelých zľavách.

stol-pocitac-zapisnik-naradie
Autor: Ivan Samkov (Pexels)


Stavba domu svojpomocne alebo s firmou? Čo je lepšie?


Na akej úrovni sú tvoje manuálne zručnosti a schopnosti? Nie každý má predpoklady pustiť sa do samostatnej výstavby domu. A navyše, dôležitú rolu zohráva aj zamestnanie. Ak máš časovo a fyzicky vyčerpávajúcu prácu, zrejme nebudeš mať veľa síl a času na stavbe pracovať. O to dlhšie bude trvať, kým sa do domu nasťahuješ.

Stavba domu svojpomocne znamená úsporu financií za robotníkov, pretože s ňou zvyčajne pomáha blízka rodina a priatelia zadarmo. Náklady na výstavbu však navýši cena za stavebný materiál a potrebné komponenty. Nevýhodou je časové obdobie potrebné na dokončenie, pretože nie každý, kto ti pomáha, bude môcť vždy prísť.

Druhou možnosťou je stavba domu na kľúč. V porovnaní so samostatnou výstavbou je zvyčajne rýchlejšia a odpadá ti ňou riešenie viacerých vecí. Väčšina stavebných firiem totiž ponúka kompletný servis –  od vybavenia stavebného povolenia až po samotnú kolaudáciu. Pre pracujúceho človeka je to veľká úspora času. Samozrejme, odráža sa to na výslednej cene. Je na tvojom osobnom uvážení, či ti úspora času a energie za danú cenu stojí.

Máš obavy z nekvalitnej vykonanej práce stavebnej firmy? Obráť sa na overenú a spoľahlivú stavebnú spoločnosť. Urob si prieskum, porovnaj ich ponuku a ceny, pozri si už realizované stavby a referencie zákazníkov. Kvôli úspore času odporúčame nechať si vypracovať cenovú ponuku u viacerých firiem súčasne.
 

muz-strecha-praca
Autor:  Ron Lach (Pexels)

Vybrali sme pre teba hneď niekoľko kupónov, ktoré ti pomôžu skresať cenu stavby. Určite ich využi, kým sú platné.


Stavba domu krok za krokom


Od toho, aby si býval vo svojom vlastnom dome, ťa delí niekoľko dôležitých etáp. Poďme si povedať, ktoré to sú a ako pri nich môžeš ušetriť.

 

Výber pozemku

 

Nárast cien sa týka nielen nehnuteľností, ale aj pozemkov. Vieš, ako ušetriť peniaze pri jeho kúpe? Zváž, aký veľký pozemok naozaj potrebuješ. Porozmýšľaj, aký veľký chceš dom a na aký účel by si chcel využívať záhradu: či len na rekreáciu, záhradkárčenie alebo oboje.

V preferovanej lokalite zisti ponuku dostupných pozemkov. Pri každom zohľadni jeho veľkosť, tvar, svahovitosť či dostupné inžinierske siete. To všetko má vplyv na výslednú cenu domu.

Vo všeobecnosti platí, že v malých obciach sú ceny pozemkov nižšie ako v mestách. No vždy mysli aj na dochádzanie do práce a celkovú dostupnosť danej lokality.

__bulb
Oplatí sa čistička odpadových vôd pre rodinné domy?

Čistička odpadových vôd je skvelou alternatívou pre domácnosti bez verejnej kanalizácie. Dokáže nahradiť žumpu i septik. Čo by ste o nej ešte mali vedieť?

Vyhotovenie projektu domu


Chceš za projekt domu ušetriť? Vyber si z katalógu existujúcich projektov domov. Je to finančne aj časovo najvýhodnejšia možnosť.

Kedy si nechať vyhotoviť nový projekt? S určitosťou vtedy, ak sa žiadny projekt nezhoduje s tvojimi predstavami a požiadavkami vysnívaného domu. Veď doma by si sa mal cítiť najpríjemnejšie, ako to je len možné. A projektant ti pomôže premeniť tieto predstavy na skutočnosť. Nový projekt sa odporúča urobiť obzvlášť v prípade atypických pozemkov.
 

ludia-plan-domu
Autor: Ivan Samkov (Pexels)


Rozmýšľal si, že si na dom umiestniš solárne panely? Povedz o tom projektantovi. Nainštalovať ich pri stavbe domu je omnoho jednoduchšie po technickej aj finančnej stránke, ako v prípade dodatočnej inštalácie a prepájania komponentov.

Nie si ešte o umiestnení solárnych panelov úplne rozhodnutý? Predprípravu na fotovoltaiku či kolektory odporúčajú urobiť odborníci pri stavbe domu vždy.
 

Solárne panely a príslušenstvo za výhodné ceny a lákavé ceny ti ponúka e-shop Mall. Preklikni sa na ich ponuku, nakúp ešte dnes a využi zákaznícke benefity.

Prečo je geografická orientácia domu dôležitá? Čím viac slnečných lúčov a denného svetla ti bude prenikať do domu, tým viac môžeš ušetriť peňazí na energiách. Obytné miestnosti sa odporúča smerovať do záhrady a tie ostatné do ulice.

Na južnú stranu by mala byť nasmerovaná spálňa, detské izby a obývačka. Kuchyňu s jedálňou je vhodné orientovať od severozápadnej strany až po juhovýchodnú. Menej používané miestnosti, ako je napríklad šatník či komora, orientuj do severnej časti domu. Do východnej a západnej časti domu sa zvyčajne orientuje herňa pre deti či pracovňa.
 

miestnost-stol-stolicky-skrinky
Autor: Naim Benjelloun (Pexels)

Vybavenie stavebného povolenia


Žiadosť o vydanie stavebného povolenia sa vybavuje na stavebnom úrade. Proces trvá niekoľko mesiacov až 1 rok, niekedy aj dlhšie, preto s vybavovaním začni v dostatočnom predstihu.

K získaniu stavebného povolenia potrebuješ viacero dokumentov, tými najdôležitejšími sú:
 

__check

súhlas obce s malým zdrojom znečistenia ovzdušia

__check

certifikát o spôsobilosti projektanta

__check

vyhlásenie o stavebnom dozore a jeho meno

__check

vyjadrenie z vodárne, elektrárne, plynárne a telekomunikácie

__check

vyjadrenie z pozemkového úradu

__check

list vlastníctva

__check

súhlas obce k investičnému zámeru

__check

kópia katastrálnej mapy (najviac 3 mesiace stará)

__check

projektová dokumentácia


Rozhodol si sa pre svojpomocnú výstavbu? K žiadosti o stavebné povolenie musíš doložiť aj vyhlásenie stavebného dozoru. Ten je povinný dohliadať na realizáciu celej stavby.
 

zena-pocitac-dokumenty
Autor: Karolina Grabowska (Pexels)


Porovnanie stavebných materiálov


Máš v ruke stavebné povolenie a vybavený stavebný dozor? Je čas začať s nákupom materiálu a pustiť sa do stavania. Ale, pre ktorý sa rozhodnúť?

Pálená tehla je tradičným stavebným materiálom s dlhou životnosťou a veľkou odolnosťou. Má dobré tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti a vysokú pevnosť a nosnosť. Medzi jej hlavné nevýhody patrí vyššia hmotnosť, lámavosť a časová náročnosť výstavby.

Na trhu nájdeš aj nepálenú tehlu, ako sa odlišuje od pálenej? Nepálená tehla patrí do kategórie alternatívnych stavebných materiálov. Určená je predovšetkým na stavbu nenosných múrov alebo priečok v budovách, kde udrží teplo. Takisto sú perfektným izolantom pred hlukom.

Súčasné moderné tehly už nemajú podobu klasických červených malých kvádrov. Dostupné sú vo viacerých rozmeroch pre pohodlnejšiu a rýchlejšiu výstavbu. Ich základom je pálená tehla, ktorej vnútro je vyplnené tepelnou izoláciou vo forme minerálnej vlny alebo polystyrénu. Výsledkom sú vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti. Nevýhodou je, samozrejme, najvyššia cena z radu tehál.

Nech si sa už rozhodol pre akýkoľvek materiál, prinášame ti kupóny na rôzne akcie a výpredaje, vďaka ktorým ťa celá stavba vyjde o čosi lacnejšie.

stavba-domu-rebrik-tehly
Autor: Francesco Ungaro (Pexels)

 

Chceš postaviť nízkoenergetický dom? Tvárnice z pórobetónu sú výborným stavebným materiálom nielen pri výstavbe takýchto domov. Charakterizuje ich ľahká opracovateľnosť na požadovaný tvar, rýchlosť výstavby, nehorľavosť, skvelé tepelné a zvukovo-izolačné vlastnosti. K nevýhodám patrí nižšia akumulácia tepla či pevnosť a odolnosť v porovnaní s tehlou.

Drevo patrí k populárnym a stále viac využívaným prírodným materiálom na výstavbu domov. Je to vďaka jeho dlhej životnosti, kvalite a ľahkej opracovateľnosti. Drevo je výborný izolant, čo sa neskôr odrazí aj na nižších nákladoch za vykurovanie. Je pevné, odolné a rýchlo a jednoducho sa s ním pracuje. Pri realizovaní stavby z dreva nezabudni použiť nátery na spoje materiálov proti vode, vlhkosti alebo červotočom.

Populárne sú aj montované domy, vyhotovené môžu byť z dreva, tehly či panelov. Ich hlavnými výhodami je nízka cena, rýchle vyhotovenie, ekologický aspekt a energetická úspornosť. K nevýhodám patrí hlavne nemožnosť bývať v dome podľa predstáv (projekt sa vyberá z katalógu).
 

muz-praca-s-drevom-nastroje
Autor: Ron Lach (Pexels)

__bulb
Bezpečnostné vchodové dvere ti ušetria kopec starostí. Ako ich vybrať?

Chceš zvýšiť bezpečnosť svojho domu? Začni samotným vstupom a zaobstaraj si bezpečnostné vchodové dvere. V našom článku nájdeš všetky podstatné informácie.

Koľko stojí stavba domu?


Robíš si predbežnú kalkuláciu, koľko ťa bude stavba domu stáť? Konečnú sumu je možné presnejšie odhadnúť v prípade stavby domu na kľúč. Vtedy totiž presne vieš, koľko zaplatíš za samotný dom. Pri svojpomocnej stavbe je vopred ťažšie odhadnúť sumu za stavebný materiál kvôli ich zmenám cien.

Počítať musíš ešte s výdavkami za pozemok, vyhotovením projektu a poplatkami spojenými so stavaním, ako je napríklad žiadosť o vydanie stavebného povolenia.


Prehľad niektorých poplatkov
 

__check

žiadosť o stavebné povolenie na stavby súvisiace s RD (garáž, parkovisko, bazén, studňa a pod.) – 30 €

__check

žiadosť o vydanie stavebného povolenia – 50 € (stavba rodinného domu)

__check

návrh na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby – 40 € (fyzická osoba)


Od 1. apríla 2024 vstupuje do platnosti nový Zákon o výstavbe (201/2022 Z. z.), podľa ktorého sa poplatok za stavebné konanie bude súvisieť s cenou investície a bude sa počítať ako 1,25 % stavebných nákladov. Schvaľovací proces by mal prebiehať elektronicky, zjednodušenie a rýchlejšie.  

Či sa rozhodneš pre svojpomocnú stavbu alebo hotový projekt domu od firmy, vždy maj pripravenú finančnú rezervu (aspoň 10 – 15 % z pripravenej sumy) na neočakávané situácie.

Po dokončení stavby ťa čakajú ešte poplatky za vykonanie kolaudácie – úradného schválenia stavby. Za podanie Návrhu na vydanie kolaudačného rozhodnutia zaplatíš správny poplatok 35 € a za vydanie kolaudačného rozhodnutia na stavby prislúchajúce k rodinnému domu 20 €.

Kolaudačné rozhodnutie vydáva stavebný úrad v okrese, kde sa nachádza dom. Ide o povinný proces, ktorý sa týka každého rodinného domu určeného na bývanie alebo rekreáciu. Kolaudačné konanie je možné urobiť, až keď je dom pripravený na užívanie. 

Kolaudáciu je možné vykonať, keď má dom dokončenú strechu, komín, bleskozvod, odkvapy, osadené okná a dvere, pripojené všetky inžinierske siete, nainštalovanú sanitárnu keramiku, opracované povrchy stien, stropov a podláh do finálnej podoby.
 

kolaudacia-kupujuci-pocitac
Autor:  Alena Darmel (Pexels)
 

Kedy začať stavať?


Pre väčšinu stavebných materiálov je ideálna vonkajšia teplota nad 5 °C. Znamená to, že základy stavby môžeš postaviť na jeseň a s ďalšími prácami pokračovať na jar. Celkovo si stavbu môžeš rozdeliť na 5 fáz – výstavba základov, postavenie múrov, zastrešenie, urobenie fasády a dokončovacie práce.

Svojpomocná výstavba trvá všeobecne dlhšie, ako stavba na kľúč. Pri stavbe na kľúč je čas ľahšie odhadnuteľný kvôli skúsenostiam danej spoločnosti. Stavba domu svojpomocne trvá v priemere 1 až 3 roky.


Naša rada na záver? Pri nákupe stavebných materiálov sa neunáhli a porovnávaj ceny viacerých e-shopov. Využívaj zľavy a nakupuj, keď je to najvýhodnejšie. Každé ušetrené euro ti pri stavbe domu pomôže.