Ako znížiť horúčku u detí a dospelých

24.09.2019 Adriana Rodina Zdielať
chrípka

Máme tu jeseň, obdobie rôznych bacilov a vírusových ochorení. Vieš, aký je rozdiel medzi teplotou a horúčkou, a ako sa ich čo najúčinnejšie zbaviť?

Zvýšená teplota je dôkazom toho, že s našim telom nie je niečo v poriadku. Sprevádza ju často aj bolesť svalov či celková malátnosť a ortuť teplomera sa neraz vie vyšplhať poriadne vysoko.

Hoci horúčku často vnímame ako niečo negatívne, nie je to celkom tak. V skutočnosti ide o prirodzenú ochrannú reakciu organizmu, a to rozhodne nie je na škodu. Do určitej miery ju dokonca nie je potrebné ani znižovať. Zakročiť treba až v momente, keď sa stane pre nás nebezpečnou. Kedy je tomu tak? 

Nakupuj lieky online rýchlo a jednoducho. Klikni na eTabletka a doplň svoju domácu lekárničku.

muz-smrkanie-stolik-sedacka
Autor:  Gustavo Fring (Pexels)

Aký je rozdiel medzi horúčkou a teplotou?


Telesná teplota je vlastne teplota nášho tela, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie vnútorných orgánov. U každého človeka je rovnaká a v priebehu dňa sa môže meniť aj o 0,7 stupňa v závislosti od rôznych faktorov.

Kedy je naša teplota v norme a kedy hovoríme o zvýšenej teplote či dokonca horúčke?
 

__check

"normálna" teplota sa zväčša pohybuje na úrovni 36 - 37 °C

__check

za zvýšenú teplotu (subferbrilita ) označujeme stav, kedy sa teplota pohybuje od 37 - 38 °C

__check

ak teplota stúpne nad 38 °C, hovoríme už o horúčke (pyrexia)

__check

telesná teplota vyššia ako 41 °C (hyperpyrexia)


V prípade telesnej teploty vyššej ako 40 °C ide o zdravie nebezpečnú situáciu, kedy môže dôjsť k poškodeniu mozgu. Život ohrozujúca horúčka je teplota nad 43 °C, kedy už je nevyhnutná okamžitá lekárska pomoc. 

muz-paplon-teply-napoj
Autor: cottonbro studio (Pexels)

Zvýšená teplota - príznaky


Vieš, aké sú typické príznaky zvýšenej teploty?
 

__check

unavené lesklé oči

__check

malátnosť 

__check

nechutenstvo

__check

u detí plačlivosť

__check

zvýšená frekvencia dýchania

__check

zvýšený tep

__check

triaška/zimnica


Ako vybrať správny teplomer

 

V dnešnej dobre sú na trhu dostupné rôzne druhy teplomerov, digitálny teplomer, klasický sklenený teplomer s ortuťou  a najnovšie už aj nálepkový teplomer pre deti

Pri kúpe sleduj aj jeho technické parametre. Vyber ten s presnosťou merania +/- 0,1 °C.
 

zena-teplomer
Autor:  cottonbro studio (Pexels)

 


Ako znížiť teplotu u detí a dospelých


 Za vhodné lieky na znižovanie horúčky sa považujú práve antipyretiká, ktoré sa rozdeľujú na 3 kategórie. Buď pracujú na báze paracetamolu, ibuprofenu alebo kyseliny acetylsalicylovej. Nech už sa rozhodneš pre akúkoľvek voľbu, tieto lieky rozhodne nedávkuj súčasne a najmä pri deťoch (ak vôbec), ber do úvahy aj ich vek a váhu. 

Začala sa chrípková sezóna? Zisti, ako sa ochrániť pred chorobou.
 

Paracetamol (Paralen, Panadol)

Výhodou paracetamolu je skutočnosť, že jeho účinnosť nastupuje rýchlejšie ako je tomu pri ibuprofene. Zároveň je aj šetrnejší k žalúdku. Jeho rozklad prebieha v pečeni a je často kombinovaný s fevylefrínom, ktorý zároveň uvoľňuje aj nos a prínosové dutiny.

Nevýhodou je, že ho nemôžu užívať deti. Dôvodom sú možné nežiadúce vedľajšie účinky. Na pozore by sa mali mať aj ľudia s vyšším krvným tlakom či zvýšenou funkciou štítnej žľazy.
 

Ibuprofen (Brufen, Ibalgin, Nurofen)


Iburofen nielen, že znižuje teplotu, zároveň aj tlmí bolesť. Jeho nástup je síce o niečo pomalší ako to býva u paracetamolu, jeho účinok však naopak trvá dlhšie. Výhodou je aj jeho protizápalový účinok.

Pri jeho užívaní dbaj na dostatočný prísun tekutín, nakoľko jeho metabolizmus prebieha práve v obličkách. Tieto lieky na horúčku sú vhodné aj pre deti (deťom mladším ako 6 mesiacov sa podávať nesmie, nad 6 mesiacov len výnimočne), jeho použitie však vždy radšej konzultujte s lekárom.
 

Kyselina acetylsalicylová (Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin)


Lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej sa nesmú podávať deťom mladším ako 12 rokov, niektorí špecialisti tvrdia, že až do 18 rokov. Dôvodom je možná spojitosť užívania tohto lieku s ochorením, ktoré sa nazýva Reyov syndróm. 
 

ruky-lieky-pomaranc
Autor: Polina Tankilevitch (Pexels)

Ako znížiť teplotu u detí


Pri deťoch sme na akékoľvek ochorenia o čosi citlivejší a práve vysoké horúčky sú nočnou morou nejedného rodiča.

Netreba však hneď panikáriť, existuje hneď niekoľko spôsobov, ako zraziť horúčku. Okrem spomínaného ibuprofenu pomôžu aj zábaly. Pristúp k nim v prípade, že lieky ani 30 minút po užití nezabrali a teplota naďalej stúpa.

Telo dieťatka pritom môžeš ochladzovať hneď 3 spôsobmi – potierať vlhčenou špongiou, pripraviť mu zábal alebo ho osprchovať.

Pri zábale namoč uterák alebo plienku do vlažnej vody a zabaľ doň dieťa (hrudník až po dolný okraj rebier). Pozor, nikdy neprekrývaj brucho, ruky a nohy. Na tento uterák prilož ďalší suchý uterák a nechaj pôsobiť približne 10 minút. Zápal opakuj až do zníženia horúčky.

V prípade, že si sa rozhodol ochladzovať dieťa špongiou, postupuj nasledovne. Dieťatko posaď do vane s vlažnou vodou (pozor, hladina vody nesmie presiahnuť 5 cm). Telo dieťaťa potieraj navlhčenou špongiou asi počas 20 minút. 

Sprchovanie celého tela patrí ku najmenej príjemným metódam znižovania telesnej teploty. Je vhodnejšia skôr pre väčšie deti a dospelých. Len pripomíname, že fyzikálne ochladzovanie nie je vhodné v prípade, že je horúčka sprevádzaná zimnicou alebo studenými rukami a nohami.
 

dievcatko-smrkanie-vreckovka
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)


Ako znížiť teplotu u dospelých


V prípade dospelých je spôsob znižovania horúčky podstatne jednoduchší. Výber liekov je podstatne širší ako to je pri deťoch a pristúpiť môžete aj ku fyzikálnemu ochladzovaniu.

Ak horúčka pretrváva, neváhaj a čo najskôr vyhľadaj odbornú lekársku pomoc.