Ako vyriešiť vlhkosť v dome bez drahých produktov?

24.11.2023 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Vlhkosť v dome je bežným problémom mnohých domácností. Aké sú príčiny jej vzniku, čo môže spôsobiť, ako proti nej bojovať a kedy je potrebné zavolať odborníka?

Vysoká vlhkosť ohrozuje nielen domácnosť, ale aj zdravie jej členov. Vlhké prostredie je ideálne na vznik plesní a aj množenie roztočov. Dlhodobý pobyt vo vlhkom prostredí môže byť príčinou rôznych ochorení, ako sú respiračné problémy, alergie, časté prechladnutia či nespavosť. Prítomnosť vlhkosti v dome sa teda rozhodne neoplatí podceňovať. Akými spôsobmi ju môžeš vyriešiť?

Pohlcovač vlhkosti je jednou z možností, ako sa zbaviť prebytočnej vlhkosti v dome. Klikni na AndreaShop a nakupuj podľa ich funkcií či cenových kategórií.

Príčiny vzniku vlhkosti v dome


Za vznikom vlhkosti v dome môže byť viacero príčin. Jednou z nich je každodenné a bežné fungovanie každého z nás v domácnosti. Činnosti, ako je napríklad varenie, pranie, sušenie oblečenia vo vnútri či sprchovanie, sú potenciálnymi zdrojmi vlhkosti. Rovnako, ako aj dýchanie človeka. Vedel si, že človek vydýchne približne 200 ml vodnej pary za hodinu?

Nadmernú vlhkosť a tvorbu plesní spôsobuje aj príliš vysoká izbová teplota. Samozrejme, nastavená teplota v jednotlivých miestnostiach by mala vyhovovať všetkým členom rodiny. No prekurovanie nie je zdravé pre organizmus a ani pre tvoju peňaženku. Navyše ľahko spôsobí vznik spomínaných plesní.

Odporúčaná izbová teplota sa pohybuje na úrovni 22 °C. V izbách určených na spánok by mala byť ešte nižšia, približne okolo 20 °C. Okrem správne nastavenej teploty nezabúdaj aj na pravidelné vetranie nielen ráno a večer, ale aj počas dňa. Krátka ale intenzívna výmena vzduchu je pozitívna pre regulovanie vlhkosti vzduchu aj zdravie členov rodiny.

Nevieš, akú máš doma teplotu a vlhkosť? Čo najskôr si zaobstaraj vlhkomer s teplomerom.
 

vlhkomer-s-teplomerom
Autor: Kaffeebart (Unsplash)

 

Príčinou vlhkosti sú často aj nekvalitné stavebné materiály použité pri stavbe domu a tiež neodborná stavebná práca. Pri stavbe je preto dôležité nepodceniť kvalitu použitých stavebných materiálov, ich dostatočné množstvo a odbornosť pracovníkov.

Obzvlášť pri starších domoch býva problém s nedostatočným odvodnením pozemku alebo slabými základmi domu. A to následne spôsobuje vlhnutie múrov a stien.

Ak plánuješ kúpu nehnuteľnosti, spýtaj sa aj na stavebné postupy, prípadne si nechaj vyhotoviť stavebno-technické posúdenie nehnuteľnosti.

__bulb
Chystáš sa na stavbu domu? Aj pri nej vieš ušetriť s našimi kupónmi

Nenašiel si príbytok, ktorý by bol vhodný pre tvoju rodinu? Potom ťa čaká stavba domu. Poradíme ti, ako na to, aby bola finančne aj časovo menej náročná.

Investícia do kvalitných stavebných materiálov sa ti vráti dlhou životnosťou stavby bez nutnosti opráv. No s našimi ponukami môžeš pri nákupe ušetriť nemalú čiastku.


Ako sa vlhkosť v dome prejavuje?


Medzi typické prejavy vlhkosti, ktoré ti napovedia, že to nie je doma s vlhkosťou v poriadku a je vyššia, ako by mala byť, patria zahmlené sklá na oknách, nepríjemný až zatuchnutý vzduch, škvrny na stenách a v rohoch, opadávanie omietky, povrchové poškodenie nábytku či obrazov a v neposlednom rade aj spomínaný výskyt plesní napríklad na parapetoch, sklách a rámoch okien.

__bulb
Ušetri za teplo s výmenou okien vďaka našim radám, zľavám a kupónom

Tepelné straty a viditeľné opotrebenie za roky používania sú jasnými signálmi, že je výmena okien nevyhnutná. Aké máš na výber, ako postupovať a ušetriť peniaze?


Aká je optimálna vlhkosť v dome?


Podľa viacerých zdrojov je optimálna vlhkosť v dome 30 až 60 %, hodnota stále prípustnej vlhkosti v obytných priestoroch je 30 až 70 %.

Ale pozor, zdravý nie je ani príliš suchý vzduch. Preto ak vlhkosť klesne pod 30 %, mal by si spozornieť. Nízka vlhkosť sa môže prejaviť svrbením nosa, pocitom suchých očí, škriabaním v hrdle či vysušenou pokožkou. Na zvýšenie vlhkosti si zaobstaraj zvlhčovač vzduchu z ponuky e-shopu MALL.
 

plesen-na-stene
Autor: Annie Spratt (Unsplash)

 

Ako znížiť vlhkosť v dome?


Opatrenia na zníženie vlhkosti v dome sú jednoduchšie, ako si myslíš. Stačí zmena správania pri niektorých činnostiach či používanie niektorých pomocníkov na jej zníženie.
 

Zmena správania sa v domácnosti

 

Možno si ani neuvedomuješ, koľko pary sa vyprodukuje dlhým sprchovaním sa v horúcej vode. Síce ju následne vidíš na zrkadle, ale nevidíš, ako stúpa na steny a ničí omietku. Na odsávanie pary si do kúpeľne zaobstaraj ventilátor.

Množstvo pary vo vzduchu znížiš aj takým jednoduchým úkonom, ako je prikrytie hrnca pokrievkou počas varenia. Nezabudni ani na používanie digestora, ktorý účinne pohltí paru z varenia.

 

Pravidelné vetranie


Ako sme už spomínali, dostatočné vetranie je pre udržania zdravej úrovni vlhkosti dôležité. Odporúčaný čas vetrania sa odlišuje aj podľa ročného obdobia. Počas leta vetraj v skorých ranných a neskorých večerných hodinách pokojne aj 30 minút. Naopak v zime dbaj na krátke nárazové vetranie počas celého dňa, napríklad 5 minút. Na jar a jeseň vetraj približne 10 minút.
 

otvorene-okno-zaves
Autor: Dan Gold (Unsplash)


Vetraním sa vlhkosť v dome dostatočne neodstránila? Riešením je aj klimatizácia. Jej teplý alebo studený vzduch vysuší a tým zníži vlhkosť v priestore.

__bulb
Klimatizácia do bytu - dá sa na nej ušetriť?

Chceš zvýšiť svoj komfort z bývania počas horúcich dní? Riešením je klimatizácia do bytu. Povieme ti, čoho sa držať pri jej nakupovaní a používaní, aby si ušetril.


Zabúdaš na pravidelné vetranie alebo nemáš možnosť dostatočne vyvetrať vo všetkých miestnostiach? Možnosťou je aj rekuperácia, pomocou ktorej sa priestor dostatočne vyvetrá. Výhodou je, že toto zariadenie je schopné samé regulovať potrebu vetrania bez akejkoľvek pomoci.

 

Pozor na sušenie bielizne


Je normálne, že v zimných mesiacoch nechávame bielizeň sušiť vo vnútri. No v priestore sa tým vlhkosť prirodzene zvyšuje. Ak je to možné, sušenie bielizne premiestni z kúpeľne do pravidelne  a dostatočne vetranej miestnosti.

Efektívnym spôsobom na absorbovanie prebytočnej vlhkosti je umiestnenie spomínaného odvlhčovača vzduchu do miestnosti.


Zníženie vlhkosti pomocou rastlín
 

Áno, niektoré druhy rastlín priam milujú vlhkosť a efektívne ju dokážu z priestoru absorbovať. Skvelým príkladom sú napríklad bambusové rastliny, papraď, brečtan, lopatkovec, ale aj orchidea.
 

izbove-rastliny-regal
Autor: Huy Phan (Unsplash)

__bulb
Ako pestovať nenáročne izbové rastliny šetrne k peňaženke?

Ani tebe nevydržia kvety dlho a tak kupuješ stále nové? Tieto nenáročné izbové rastliny ti vďaka minimálnej starostlivosti ušetria kopec času aj peňazí.

Kedy zavolať na vlhkosť v dome odborníka?


Nedostatočne odizolované základy domu, spodná voda alebo zle odvodnenie pozemku v blízkosti domu sú najčastejšími dôvodmi na zavolanie profesionálov. Ide o rozsiahlejšie práce, na ktoré má odborník na vlhkosť v dome dostatok skúseností i pracovných nástrojov. Jeho zavolaním ušetríš energiu investovanú do práce a aj peniaze.
 

Počul si o Rozšírení KUPLIO? Stiahni si ho a užívaj si výhodnejšie online nákupy.

rozsirenie-kuplio-vase-kupony

 

Vlhkosť v dome je naozaj závažným problémom, ktorý je nutné bezodkladne riešiť. Inak môže zničiť nielen bývanie, ale aj ovplyvniť zdravie členov domácnosti.