Ako ušetriť za vodu v domácnosti

17.09.2019 Adriana Financie Zdielať
šetrenie

Horúci kúpeľ, časté pranie či ručné umývanie riadu. Ver, či nie, aj toto sú jedny z najväčších žrútov vody v domácnosti. Prinášame ti tipy, ako šetriť vodou.

Výdavky domácnosti ovplyvňuje nielen kúrenie či elektrická energia. Nemalý podiel má aj voda, respektíve účty za ňu. Šetrenie vodou je dobré nielen pre tvoju peňaženku, ale aj prírodu. Prinášame ti niekoľko tipov, vďaka ktorým za ňu ušetríš.

Kompletné vybavenie do kúpeľne, od sanity až po obklady, nájdeš v ponuke obchodu Siko.

pohlad-do-kupelne-sprchovy-kut-skrinky


Vymeň vaňu za sprchu


Po okraj napustená vaňa je síce príjemným relaxom, ale predovšetkým slušným žrútom peňazí. Vymeň kúpenie za sprchovanie a budeš milo prekvapený, koľko peňazí tým ušetríš.

Ďalším zo spôsobov ako ušetriť vodu, je kúpa špeciálnej úspornej hlavice. Jej princíp je založený na obmedzení prietoku vody pomocou turbínovej technológie. Pre porovnanie, bežné sprchy dokážu spotrebovať 6 - 45 litrov za minútu, špeciálna úsporná hlavica dokáže ušetriť až 7 litrov za minútu, vďaka ktorej dokáže priemerná štvorčlenná domácnosť ušetriť ročne až 30 000 litrov vody.
 

sprchovy-kut-umyvadlo


Toaleta


Nauč sa splachovať len takým množstvom vody, ktoré je nevyhnutné. Priemerná rodina pozostávajúca zo štyroch členov spláchne toaletu približne až 10 000 krát za rok. Kúp šetrič vody do WC a pri každom spláchnutí tak ušetríš takmer 1,2 litra vody, čo za rok predstavuje až 12 000 litrov.

__bulb
Ako ušetriť elektrinu v čase zdražovania? Pomôžu vám tieto tipy

Chcete vedieť, ako ušetriť elektrinu vo vašej domácnosti? Existuje niekoľko opatrení, ktoré vám pomôžu so znížením nákladov. Vyskúšajte ich čím skôr.

Čistenie zubov


Aj ty počas čistenia zubov zabúdaš vypnúť vodovodný kohútik? Robíš chybu. Týmto spôsobom dokážeš minúť až 6 litrov vody za jednu minútu.


Umývanie riadu
 

Kuchyňa je miesto, kde sa chtiac-nechtiac míňa veľa vody. Varenie a následné umývanie riadu sú poriadne nákladné činnosti. V prípade, že riad umývaš ručne, skús ho najskôr umyť v naplnenom dreze a až na záver opláchnuť pod tečúcou vodou.

Máš umývačku riadu? Skvelé rozhodnutie, kvalitná umývačka ti ušetrí nielen peniaze, ale aj námahu. Mysli však na to, že aby bolo umývanie riadu v umývačke riadu čo najekonomickejšie, naplň ju na maximum.
 

Pranie
 

Pomerne veľké množstvo ľudí robí chybu v tom, že perie malé množstvo bielizne aj niekoľkokrát za deň. Pranie vždy spusti až vtedy, keď práčku dostatočne naplníš. Všímaj si zároveň maximálne hodnoty, koľko kilogramov bielizne môžeš na jedno pranie prať.
 

otvorena-pracka


Odpadová voda
 

Neplytvaj odpadovou vodou. Pýtaš sa, ako ju ďalej zužitkovať? Stačí, keď použiješ klasický sud a túto vodu použiješ napríklad na čistenie auta.

 

Kvapkajúce kohútiky
 

A ešte jedna dobrá rada na záver. Rozhodne nepodceňuj kvapkajúce kohútiky. Cez jeden takýto kohútik dokáže cez deň pretiecť až 160 litrov vody, čo rozhodne nie je zanedbateľné číslo. Kohútiky pravidelne sleduj a nezabúdaj ani na výmenu tesnenia.


Spôsobov, ako ušetriť za vodu je, samozrejme, omnoho viac. Začni niektoré zo spomínaných aplikovať do praxe a uvidíš, že aj malá zmena ti prinesie úsporu financií za účty za vodu.

__bulb
Oplatí sa čistička odpadových vôd pre rodinné domy?

Čistička odpadových vôd je skvelou alternatívou pre domácnosti bez verejnej kanalizácie. Dokáže nahradiť žumpu i septik. Čo by ste o nej ešte mali vedieť?