Ako ušetriť peniaze za vodu v domácnosti

15.07.2019 Adriana Financie Zdielať
šetrenie vody

Zásoby pitnej vody na Zemi sa každým rokom znižujú, nielen kvôli jej nadmernému znečisťovaniu, ale aj kvôli jej plytvaniu. Na šetrenie vodou by sa mali zamerať z ekonomických aj ekologických dôvodov.

 

S rastúcimi cenami energií začíname pomaly uvažovať nad tým, ako s nimi hospodáriť čo najšetrnejšie. Snažíme sa regulovať kúrenie, nenechávame zbytočne zasvietené žiarovky v miestnostiach, v ktorých nie sme.  Kde môžete reálne ušetriť?

vodovodne-kohutky

1

Umývadlo

Namiesto obyčajnej batérie použite radšej pákovú. Táto umožňuje plynulejšie nastavenie teploty vody, čím ušetríte litre, ktoré by ste minuli počas nastavovania. Ešte výhodnejšia je termostatická batéria, ktorá nastaví požadovanú teplotu za vás.

 

Pomôžu aj úsporné kohútiky s perlátorom. Zmiešajú vodu so vzduchom, a znižujú tak prietok. Nepúšťajte vodu naplno, stačí slabší prúd. Existujú batérie s obmedzovačom, ktorý funguje na princípe 2 polôh páčky. Pozor tiež na kvapkajúce kohútiky. Za deň môžete prísť o niekoľko litrov vody.

Spôsob umývania tiež pomôže šetriť. Pri holení si napustite na dno umývadla len toľko vody, koľko potrebujete a až nakoniec opláchnite tvár tečúcou vodou. Rovnako pri umývaní zubov vodu vypnite a zapnite ju až pri záverečnom vyplachovaní úst.

2

Kúpanie, sprchovanie

Pri kúpaní sa vo vani napustite vaňu len do polovice. Ušetríte polovičné množstvo vody a tiež dodatočné náklady vynaložené na ohrev vody. V sprche použite pákové či termostatické sprchové batérie. Aj sprchy bývajú vybavené perlátorom znižujúcim prietok.

Sprchujete sa správne? Najprv sa celý namočte a zastavte vodu, pri vypnutej vode sa namydlite a našampónujte a až nakoniec spláchnite zo seba všetku penu pod tečúcou vodou.

3

WC

Pri použití WC viete ušetriť naozaj veľké množstvo vody. Namiesto klasickej splachovacej nádržky použite úspornú s dvojitým splachovaním, ktorá spotrebuje len 3 alebo 6 litrov vody. Ak ju nechcete meniť za novú, môžete na existujúcu namontovať WC stop, miniete len nevyhnutné množstvo vody.

Ďalšou možnosťou úspory pri splachovaní je zber odpadovej vody (zo sprchy, umývadla či práčky) alebo systém využívajúci zachytenú dažďovú vodu alebo vodu z vlastnej studne. S týmto však treba počítať už pri stavbe domu a vybudovať potrebné potrubie.

4

Príprava jedla

Pri varení používajte pokrievku, tá zabráni odpareniu vody počas varu a nemusíte dolievať ďalšiu. Ušetriť môžete aj v lete, kedy namiesto odpúšťania studenej vody na pitie si naberiete vodu do fľaše a vložíte ju do chladničky alebo mrazničky. Budete tak mať chladnú vodu kedykoľvek poruke. Zvyškovú vodu z kanvice, krčahu alebo aj zo scedených cestovín viete použiť napríklad na polievanie kvetov.

5

Umývanie riadu

Najúspornejším variantom je umývačka riadu. Za predpokladu, že ju nebudete zapínať poloprázdnu a tiež pri správne zvolenom umývacom programe. Sledujte tiež energetické štítky, ktoré vám povedia o spotrebe vody na jeden umývací cyklus aj spotrebe elektrickej energie potrebnej na ohrev a prevádzku umývačky.

Pri ručnom umývaní riadu je ideálne napustiť do drezu vodu, strieknuť saponát, namočiť riad, umyť a následne ich opláchnuť pod tečúcou vodou. Aj tu pomôže batéria s perlátorom či termostatická batéria. Riady umývajte čím skôr po zašpinení, odstraňovanie zaschnutých zvyškov spotrebuje viac času aj vody.

6

Pranie a upratovanie

Nové práčky spotrebujú menej vody, prášku aj elektrickej energie ako staré. Niektoré dokonca odvážia bielizeň a podľa toho dávkujú vodu aj prací prostriedok. Vodu ušetríte aj výberom správneho pracieho programu a praním len plne naloženej práčky.

7

Exteriér

Zachytávajte dažďovú vodu alebo vybudujte vlastnú studňu. Túto vodu viete použiť na polievanie záhradky, čistenie vonkajších povrchov (podláh, parapetov), na kúpanie či pitie pre domáce zvieratá, na umývanie auta alebo záhradného náradia.

sud-na-zber-vody

Obmedzovaním spotreby vody šetrite nielen svoje peniaze, ale aj životné prostredie. Zásoby čistej vody na svete sú obmedzené. Proces čistenia odpadovej vody je energeticky náročný a ani po ňom už voda nie je v 100 % kvalite, ako bola na vstupe.

__bulb
Solárne panely – výhody, nevýhody a dotácie

Solárne panely sú momentálne veľkým hitom a čoraz viac sa dostávajú do popredia. Čo všetko by ste mali vedieť pred ich kúpou?