Ako na refinancovanie hypotéky? Poradíme vám

16.06.2022 Dominika Hypotéky Zdielať

Máte hypotekárny úver? Chcete nižší úrok alebo mesačnú splátku? Toto sú možnosti refinancovania hypotéky.

Čo vlastne refinancovanie hypotekárneho úveru znamená? Poradíme vám, kedy refinancovať hypotéku, ale aj na čo si dať pozor.

dvaja-financnici-za-pocitacmi

__bulb
Najvýhodnejšia hypotéka – ktorá sa oplatí?

Rozhodnutie, či si vezmete hypotéku, patrí nepochybne k tým najdôležitejším v živote. Ovplyvní vás totiž na veľmi dlhé obdobie. Ako nájsť banku, kde na vás čaká tá najvýhodnejšia hypotéka?

Čo je refinancovanie?


Refinancovanie v skratke znamená splatenie menej výhodného úveru novým, výhodnejším úverom. Na zabezpečenie úveru je použitá tá istá nehnuteľnosť ako pri pôvodnom úvere.

Cieľom refinancovania hypotéky je ušetriť na poplatkoch za úrok. Vo väčšine prípadov refinancovanie hypotéky prebieha v inej banke. Avšak, môže byť využitá aj výhodnejšia ponuka v rámci banky, v ktorej klient aktuálne čerpá hypotéku.

Refinancovať je možné všetky druhy úverov, pôžičky, kreditné karty, povolené prečerpanie, leasing či nákupy na splátky.

zena-za-pocitacom

Poradcom pri refinancovaní vašej hypotéky môže byť aj mBank. Založte si váš účet, hypotéku, či sporenie za výhodnejšie ceny.

Kedy refinancovať vašu hypotéku/váš úver


Dôvodov, pre ktoré by ste mali zvažovať refinancovanie hypotéky, môže byť niekoľko. Medzi tie najčastejšie patria nasledovné:

- získať nižšiu úrokovú sadzbu, čo zároveň znamená, že za dobu splácania preplatíte menej,
- platiť nižšiu mesačnú splátku, pričom vaša banka vám takúto možnosť neponúkla,
- upraviť dobu splácania úveru, teda skrátiť alebo predĺžiť, čím sa opäť mení aj výška mesačnej splátky,
- iné dôvody, napr. vyňatie spoludlžníka, zmena založenej nehnuteľnosti či nespokojnosť so službami banky.

Porovnanie refinancovania


Zaujíma vás, v ktorej banke získate najvýhodnejšie refinancovanie? Banky svoje hypotekárne produkty často obmieňajú. Najlepšie podmienky na refinancovanie hľadajte vždy vtedy, keď ich aktuálne potrebujete. Refinancovanie neodkladajte, pretože vhodnejší moment neexistuje.

financie-grafy
 

Aj vy môžete získať výhodnejšiu hypotéku, ako máte v súčasnosti. Preverte si ponuky jednotlivých bánk.

Kalkulačka refinancovania úveru vám dá rýchly prehľad o podmienkach pre najvýhodnejšie refinancovanie úveru. A to, o výške novej úrokovej sadzby, mesačnej splátke, RPMN i prípadných poplatkoch za poskytnutie hypotéky.

Hypotéku na refinancovanie môžete získať v rôznych slovenských bankách, napríklad:

- Pôžička na vyplatenie starých úverov od VÚB,
- ČSOB refinancovanie,
- Hypotéka na refinancovanie od UniCredit,
- Tatra Banka refinancovanie,
- Hypotéka na refinancovanie od Slovenskej sporiteľni.

Potrebujete poradiť v oblasti financií, poistenia či hypotéky? Za tieto služby nemusíte platiť plnú sumu, ak využijete niektorú z výhodných ponúk na našom webe.

Príklad: Refinancovanie hypotéky v hodnote 150 000 €, pričom hodnota nehnuteľnosti je 200 000 €, s predpokladanou dobou splácania 30 rokov a fixáciou na 10 rokov aktuálne najvýhodnejšie poskytujú tieto banky:


refinancovanie-hypoteky-porovnanie
refinancovanie-hypoteky-csob
refinancovanie-hypoteky-tatra-banka
refinancovanie-hypoteky-slovenska-sporitelna-slsp
Hypotéky porovnanie
Zdroj: Setrisova.sk zo dňa 15.6.2022
 

Čomu sa nevyhnete


Hypotéku je možné refinancovať počas celej doby jej čerpania. Nie vždy sa to však oplatí. S prenosom hypotéky sa totiž spájajú rôzne poplatky. Najčastejšie ide o:

- poplatok za predčasné splatenie hypotéky – spravidla najvyšší poplatok. Ide o pokutu banky  za nedodržanie podmienok. Pohybuje sa na úrovni približne 1 % zo zostatkovej sumy úveru (niektoré banky vám však pri prenose hypotéky k nim preplatia),
- poplatok za poskytnutie novej hypotéky,
- poplatok za nový znalecký posudok – ak ho nová banka neposkytuje zdarma,
- poplatok za prepis v katastri nehnuteľností – ten však môžete znížiť až o polovicu, ak ho zrealizujete elektronicky. Túto možnosť však najprv banka musí poskytovať.
- cross-sell – produkty banky, ktoré si prípadne zakúpite s novou hypotékou.

Tu by ste si ale mali dať pozor na niekoľko maličkostí. Vopred si prepočítajte, či vám najlepšie úroky v inej banke zároveň vyvážia aj tieto súvisiace náklady. Ak hypotéku splatíte ku koncu doby fixácie, netýka sa vás platenie poplatku za jej predčasné splatenie.

muz-peniaze

Máte životné poistenie?


Podľa odborníkov z oblasti finančného poradenstva by ste ho mali mať. Tí pri čerpaní hypotéky odporúčajú, aby ste si založili práve rizikové životné poistenie. Rizikové životné poistenie je v porovnaní s poistením hypotéky z banky lepším spôsobom zabezpečenia úveru.

Banky štandardne ponúkajú krytie štyroch rizík – smrť, trvalá invalidita, dlhodobá práceneschopnosť a strata zamestnania. Pri rizikovom životnom poistení si môžete presne navoliť, aké riziká a na akú sumu chcete poistiť. Ponuka rizík je širšia a celá suma poistného je určená na ich krytie.

__bulb
Najlepšie životné poistenie – ako si vybrať?

Životné poistenie je jeden z najzložitejších finančných produktov vôbec. Preto sa vyberá pomerne ťažko. Ako sa v ponukách jednotlivých spoločností zorientovať? Na aké riziká by ste mali brať ohľad? A aká je jeho cena?

Opätovné refinancovanie hypotéky
 

Áno, je to možné. Aj keď ste už svoj hypotekárny úver raz refinancovali, môžete tak urobiť znovu. Pre refinancovanie hypotéky sa určite rozhodnite hneď, ako zistíte, že je vaša aktuálna hypotéka v porovnaní s ponukami refinancovania konkurenčných bánk nevýhodná. Svoje rozhodnutie ale neuponáhľajte. Dajte si vypracovať ponuky vo viacerých bankách v približne rovnakom čase a starostlivo si vyberte ponuku tej banky, ktorá vám najviac vyhovuje.

muz-za-pocitacom

A ešte jeden tip na záver. Pred samotným rozhodnutím o refinancovaní hypotekárneho úveru oslovte najskôr vašu pôvodnú banku. Je pravdepodobné, že vám dokáže znížiť úrokovú sadzbu aj mimo výročia fixácie.