Ako môže hranie videohier rozvíjať vaše dieťa?

Ako môže hranie videohier rozvíjať vaše dieťa?

Hranie videohier či počítačových hier v detskom veku je veľmi často diskutovaná téma. Prečítajte si, čo ukázali posledné štúdie a možno zostanete prekvapení.

 

Hry pomáhajú rozvíjať

Ako rodičia sa zameriavame skôr na potenciálne nebezpečenstvo než na potenciálne výhody elektronických hier. Aj štúdie sa v minulosti zameriavali skôr na negatívne dopady hrania hier. Psychológovia a odborníci na sociálne správanie z univerzít v Harvarde a Južnej Kalifornii však dokázali, že hry môžu mať aj pozitívne účinky.

 

Hranie videohier rozvíja schopnosti | Vašekupóny.sk

 

1. Učia sociálnym zručnostiam a kreativite pri riešení problémov

Najmä strategické hry sú založené na tom, že hráč musí plánovať, vyjednávať a myslieť dopredu. Precvičujú koncentráciu, priestorovú orientáciu a logické myslenie. Prosociálne zamerané hry poskytujú vzory správania a rozvíja u dieťaťa empatiu a kladné povahové vlastnosti.

 

2. Podporujú záujem o históriu a kultúru

Obsah niektorých hier môže u detí vzbudiť záujem o čítanie a ďalší výskum historických období, udalostí či iných kultúr. Keď sa chopíte príležitosti a naviažete hru aj na knihy a múzeá, máte vyhraté.

 

3. Pomáhajú deťom vytvárať priateľstvá

Na rozdiel od nás dospelých dieťa nevníma hranie hier ako izoláciu, ale ako spoločenskú činnosť. Pre mnohé deti je to jeden z najjednoduchších spôsobov, ako si nájsť priateľov. Deti, ktoré nehrajú hry vôbec, majú v priemere menej kamarátov.

 

4. Podporujú fyzickú aktivitu

Hranie športových hier povzbudzujú k tomu, aby si nové pohyby precvičili aj v reálnom živote. Povzbudzujú tiež deti k tomu, aby vyskúšali nové športy. Hranie realistických športových hier vedie tiež k tomu, že dieťa trávi viac času športovaním aj v reálnom živote.


Ako vybrať tú správnu hru?

Nič nepokazíte, ak stavíte na hru s označením vzdelávacie hry. Sú to hry, ktoré pozitívne ovplyvňujú koncentráciu a akademické výsledky a vhodným spôsobom môžu dopĺňať základnú výučbu aj v škole. Ale aj hry bez takého označenia môžu deťom pomôcť v tom, aby sa učili robiť rozhodnutia, používať stratégie a predvídať dôsledky svojho rozhodovania. A keď si už takúto hru vyberiete, môžete ju kúpiť výhodne. Stačí keď využijete zľavové kupóny na hry a výhodná zľava je na svete. 
 

Na čo by ste si mali dať pozor?

Hry sú normálnou súčasťou moderného detstva. Ich úplný zákaz môže dokonca viesť k izolácii dieťaťa. Keď však už hru vyberáte, v prvom rade si dávajte pozor na násilie. Hranie násilných hier vyvoláva podráždenie, zvyšuje vnútorné napätie a vplýva aj na zhoršenie vzťahov s okolím. Sledujte tiež vekový limit na obaloch hier.

Musíte mať však pod kontrolou nielen ich výber, ale aj to, že vaše dieťa ich hrá s mierou. Najlepšie je, ak si hru s dieťaťom zahráte a porozprávate sa o nej spolu. A s dieťaťom tak zároveň strávite viac času pri spoločnej aktivite :)