11 unikátnych turistických destinácií Slovenska svetového rozmeru

bojnicky-zamok-priroda-slovensko

Chystáte sa tento rok na dovolenku do zahraničia? Alebo budete dovolenkovať doma? Nuž, nech už sa rozhodnete akokoľvek, Slovensko ponúka nekonečné množstvo neprebádaných turistických, architektonických i umeleckých skvostov.

 

Zaujímavé miesta na Slovensku

 

Slovenské poklady dokážu bez problémov konkurovať mnohých svetovým atrakciám. Máme doma prales, hrady, vodu, hory, mestá a mnohé iné zaujímavé miesta, ktoré ponúkajú všetko, čo zahraničné. Ktoré to sú a kde ich nájdete?

 

Disneyland v Bojniciach

 

Kto by nepoznal ikonický zábavný park spoločnosti Disney. Či už ste v ňom boli alebo nie, určite viete, že podobný zámok vhodný na celodenný výlet máme aj na Slovensku. V areáli Bojnického zámku síce nenájdete Mickeyho a Minnie, ale ak stihnete niektorú zo slávností, zazrieť môžete rytierov, sokoliarov, hradné dámy i strašidlá.

Čaro najromantickejšieho miesta na Slovensku najnavštevovanejšieho zámku v strednej Európe je ukryté v jeho neopakovateľnej atmosfére. Bojnický zámok v sebe nesie charakteristické prvky hneď niekoľkých architektonických slohov.

Hľadáte ubytovanie kdekoľvek na Slovensku za najvýhodnejšie ceny? Vyskúšajte našu exkluzívnu ponuku na Booking.com.

Bojnický zámok bol v Stredoveku tradičným dreveným hradom. V priebehu storočí bol však niekoľkokrát rekonštruovaný. Najprv bol prestavaný na gotický hrad z kameňa, neskôr na renesančný zámok doplnený o barokové prvky. Jeho posledný majiteľ ho po vzore západnej Európy nechal posledný raz prestavať a vo svojej neogotickej podobe stojí dodnes.

Okrem charakteristických vežičiek so zelenou strechou je výnimočný aj svojím okolím. Hrad obkolesujú hradby s tradičnou vodnou priekopou. V areáli zámockého parku sa nachádza veľký lesopark s jazierkom.

Zaujímavosťou je, že v parku je vysadený aj jeden z najstarších a najväčších stromov na Slovensku – Lipa kráľa Mateja. No a neďaleko Bojnického zámku sa nachádza aj kúpalisko, najstaršia ZOO na Slovensku či vyhliadková veža Čajka.

bojnicky-zamok-a-disneyland

Zdroj: Unsplash

 

Filipínsky vodopád v Lúčkach

 

Kto by to bol povedal, že na Slovensku sa niekedy môžete cítiť ako na míle vzdialení od domova. Alebo je to snáď opačne? Z niektorých pekných miest a ich podobnosti so svetovými desináciami vám doslova padne sánka.

Sociálne siete v poslednom čase obleteli fotografie na filipínsky vodopád Bohol a jeho idylickú dovolenkovú atmosféru. Počas leta sa však tento vodopád nápadne ponáša na jeden z našich. Vodopád Lúčky v letných mesiacoch vyzerá naozaj ako exotický Bohol. Najbližšie leto tak nemusíte cestovať cez polovicu sveta, ale hľadajte doma.

lucky-vodopad-bohol-filipiny

Zdroj: slovakia.travel, Unsplash

 

Viadukt v Telgárte

 

Na svete existuje niekoľko najnavštevovanejších technických mostov. Glenfinnanský viadukt v Škótsku z Harryho Pottera, Wiesenský viadukt vo Švajčiarsku či Viadukt Millau vo Francúzsku. Aby sme takúto nádheru mohli vidieť na vlastné oči, nepotrebujeme cestovať ani len za hranice Slovenska.

Na takmer najzápadnejšom cípe Slovenska máme Marcheggský viadukt, v okolí Zvolena Dobronivský viadukt a takmer na Východnom Slovensku zase asi najznámejší zo všetkých Chmarošský viadukt. Okrem tohto výletu môžete neďaleko Telgártu absolvovať aj množstvo túr naprieč Muránskou planinou. Ak budete mať dosť šťastia na voľné miesto, môžete si dopriať šálku lahodnej kávy v dnes už ikonickom Depo Café.

viadukt-slovensko-telgart

 

Zdroj: Pexels, Unsplash

Hory, hrady, zámky, voda, turistika, adrenalín. Slovensko ponúka naozaj všetko, na čo si len viete spomenúť a čo si želať. vynikajúci výber lacných dovoleniek nájdete vám ponúkajú Pelikan zľavy.

Sahara na Šraneckých pieskoch

 

Chcete sa prejsť po horúcom saharskom piesku, no nechcete chodiť ďaleko? Aj na Slovensku existuje pomerne rozsiahle územie púšte. Hitom posledných rokov sa rozhodne stal výlet na Šranecké piesky. Toto nezvyčajné miesto sa nachádza na Záhorí, presnejšie na polceste medzi Plaveckým Mikulášom a Lakšárskou Novou Vsou.

Šranecké piesky sú súčasťou chránenej krajinnej oblasti Záhorie. Rozprestierajú sa takmer na 1000 ha pôdy a piesok tu navial vietor z rieky Morava pred vyše 2,6 mil. rokov. Ako ochranu pre ich rozširovaním tu dala Mária Terézia vysadiť borovicové lesy. Tie nielenže dokonale lemujú túto nehostinnú časť našej krajiny, ale spoločne so Šraneckými pieskami ukrývajú množstvo chránených rastlín a živočíchov.

Tento objekt zároveň slúži aj ako vojenské cvičisko. Pre verejnosť sú preto Šranecké piesky prístupné len počas víkendov a mimo vojenských cvičení. Dostupnosť je ale obmedzená cvičeniami, preto odporúčame skontrolovať ju priamo na stránke Ministerstva obrany.

sranecke-piesky-zahorie-sahara

Zdroj: Kuplio, Pexels

 

Vihorlatský prales

 

V prípade, že zvyknete chodiť do lesa často, určite viete, že aj niektoré časti slovenských lesov pôsobia akosi exoticky. Dokonalým príkladom sú lesné chodníky hlboko v Malých Karpatoch alebo Chránené vtáčie územie Kráľová. Možno ste ale nevedeli, že na Slovensku máme aj niekoľko pralesov. Presnejšie, máme ich jedenásť.

Na Východnom Slovensku v pohorí Vihorlat sa na 2 500 ha pôdy rozprestiera Kyjovský prales. V roku 1974 bol vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu a najstaršie buky vo tomto pralese majú aj 240 rokov. Aktuálne je Kyjovský prales zapísaný v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. O jeho obrovskom význame svedčí aj fakt, že zastáva rovnocennú úlohu ako svetoznámy Yellowstonesky národný park, Grand Canyon, Mount Everest či Kilimandžáro.

kyjovsky-prales-vihorlat-amanzonsky-prales

Zdroj: Sirava, Unsplash

 

Pamukkale v Santovke

 

Ak ste niekedy dovolenkovali v Turecku, predpokladáme, že ste nevynechali ani vychytené Pamukkale. Na túto atrakciu svetových rozmerov sa podobá aj naše prírodné kúpalisko s geotermálnou vodou v Santovke neďaleko Levíc.

Slovenské Pamukkale však nie sú len miestom pre dokonalú insta foto. Jej jedinečnosťou sú masážne vodopády, sprchy z prírodného kameňa a sedavé travertínové bazény, nazývané aj rímskymi kúpeľmi. Geotermálna voda vyviera s teplotou 27 °C a má priaznivé účinky na srdcovo-cievny systém i reumatické ochorenia.

santovka-pamukkale-wellness-prirodne-kupalisko

 

Zdroj: Santovka Wellness, Unsplash

 

Zádielsky Canyon

 

Je síce viac zelenšia a živšia, no tvarom mnohým pripomína americký Grand Canyon. Zádielska tiesňava je najznámejším a najnavštevovanejším miestom východnej časti Slovenského krasu. Je dlhá 2,2 km a hlboká 300 m. Najužšie miesta majú šírku necelých 10 m. Ozdobou tiesňavy je pozoruhodný skalný útvar štíhleho tvaru vysoký 105 m s názvom Cukrová homoľa.

Zádielska dolina je chránená ako národná prírodná rezervácia. Vedie ňou náučný chodník, ktorý turistom ukazuje nielen jej dnovú časť, ale aj horné skalnaté okraje zo strany Zádielskej planiny. Výhľady v Zádielskej doline patria k tým najkrajším miestam, ktoré nám slovenská príroda ponúka.

zadielska-tiesnava-grand-canyon

Zdroj: slovakia-travel, Unsplash

Počas turisitky naprieč nádhernými končiarmi Slovenska nezabudnite ani na adekvátnu výbavu. Turistické topánky sú základným kúskom výbavy každého turistu, rekreačného i toho profesionálneho.

Rio de Orava

 

Keď sme hľadali zaujímavé miesta na Slovensku, chceli sme nájsť aj niečo pri severnej hranici. Niet pochýb o tom, že Slovensko ukrýva mnoho originálnych miest aj na Orave. Azda najznámejším je Rio de Klin so sochou Krista. Ak sa teda ešte na dovolenku v Brazílii necítite, zbehnite do obce Klin. Okrem už spomínanej sochy Krista budete mať počas tohto výletu krásny výhľad na Oravskú priehradu, Roháče či Suchú Horu.

Vedeli ste, že na svete sú tri takéto sochy Krista? Najznámejšia sa nachádza v Riu, ďalšia v portugalskom Lisabone a posledná u nás – na Slovensku. Len pre porovnanie, najstaršia a najvyššia socha v Brazílii má 38 m, tá portugalská má 23 m a slovenská verzia sochy Krista má úctyhodných 9,5 m.

socha-krista-rio-de-klin-rio-de-janeiro

Zdroj: Klin.sk, Unsplash

 

Orloj v Starej Bystrici

 

Aj keď stovežatá Praha nie je až tak ďaleko, prečo nenavštíviť podobnú, ak nie krajšiu, pamiatku priamo na Slovensku. Prvý slovenský Orloj v Starej Bystrici je unikátom svetového rázu. Ako jediný totiž ukazuje tzv. pravý slnečný čas. Orloj obsahuje ciferník s astronomickými údajmi a je špeciálne navrhnutý pre zemepisnú polohu Starej Bystrice.

Okrem samotného času Orloj ukazuje polohu mesiaca na oblohe, jeho jednotlivé fázy a polohu slnka v znamení zverokruhu. Na vonkajšom okraji Orloja je tzv. kalendárna doska a 366 dielikmi, pričom každý deň sa otočí o jeden diel.

Všetky významné slovenské sviatky a pamätné dni sú na kalendárnej doske označené červenou hviezdičkou. Úžasné, však?

orloj-stara-bystrica-praha

Zdroj: starabystrica.sk, Unsplash

 

Hobbiton v Modrovej

 

Počuli ste už niekedy o malej obci Modrová neďaleko Nového Mesta nad Váhom? Na tejto obci naozaj nie je nič zvláštne. Až na jednu maličkosť. Dopravná značka vás upozorní na to, že ste na území Nového Zélandu. Ako je to možné?

Farma New Zeland nie je obyčajná zoologická záhrada. Všetky zvieratá sa chovajú vo voľnej prírode. Nájdete tu množstvo nezvyčajných a neslovenských zvierat. Farma je domovom oviec, škótskeho dobytka, emu či klokanov.

Objavte najlepšie lokality na slovenskú dovolenku a využite Invia zľavové kupóny a kódy.

Ale to ani zďaleka nie je všetko. Na farme môžete tiež spoznať zvyky pôvodných obyvateľov Nového Zélandu Maurov. Nahliadnuť môžete aj do ich tradičných príbytkov inšpirovaných Tolkienovými príbehmi, ktoré boli sfilmované do trilógie režiséra Petera Jacksona Pán prsteňov.

Mimochodom, táto atrakcia nie je jediná svojho druhu. Podobné hobitie bývanie môžete nájsť aj na Liptove v obci Liptovská Teplička. Tie ale nie sú inšpirované žiadnym fantasy príbehmi z kníh a filmov. Ide o rozsiahle územie malých pivničiek, kde si obyvatelia dediny počas zimy odkladali vypestované zemiaky.

new-zeland-farma-modrova-hobbiton

Zdroj: Facebook Farma New Zeland, Unsplash

 

Stonehenge na Záhorí

 

Na Záhorí ešte chvíľu ostaneme. Vedeli ste, že Anglicko nie je jedinou krajinou, ktorá ma svoje Stonehenge? Podobný výjav môžeme sledovať pred mestským múzeom v Holiči.

V roku 1986 tu skupina robotníkov pri výstavbe nového sídliska objavila 22 zvláštne umiestnených  kameňov.  Tie  sú  údajne  rozdelené  na  ženské a mužské, pričom najdlhší má 6,8 m. No a keďže slovenské Stonehenge neobdivuje toľko cestovateľov ako to anglické, je ideálne pre ničím nerušený výlet neďaleko Bratislavy.

slovenske-stonehenge-holic

Zdroj: Wikipédia, Unsplash

 

Núdza o svetové pamiatky nie je ani v menších mestách. Na konci by sme preto ešte chceli spomenúť zoznam podobných miest, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť:

Slanický ostrov ako Slovinský Bled
Nový Ruskov a jeho Big Benom
Socha Slobody v Pezinku
Slovenské Tahiti na Slnečných jazerách
Oravský hrad a Rumunsko
Washington na Slavíne
Zelené pleso v národnom parku Banff
Via Ferrata Skalka – Via Ferrata Colorado
Toskánsky Tokaj na Východe
Šikmá veža v Banskej Bystrici
Beňatina a Plitvické jazerá

Tento článok nie je jediným zo série výletov a dovoleniek na Slovensku. Ako nplánovať dovolenku doma a čo sa oplatí vidieť? Viac inšpirácie nádete v tomto článku.