Zvažujete nocovanie na letisku?

spanie na letisku

Ak ste si kúpili lacnú letenku a nechcete výlet preplatiť nocovaním v hoteli, môžete noc stráviť aj na letisku. Je to nielen lacnejšia, ale zároveň aj dobrodružnejšia alternatíva. Niekedy nemáte inú možnosť ani kvôli zrušeným či nadväzujúcim letom. Viete, čo by ste mali o nocovaní na letisku vedieť? Prečítajte si naše rady.

Kde nocovať?
Na letisku si môžete vybrať niektorú z lavičiek alebo sa pohodlne uvelebiť na koberci v letiskovej hale. Ak máte šťastie, nájdete aj pohodlné kožené kreslá. Keď si môžete vybrať, zvoľte si miesto v časti za pasovou kontrolou, kde sa zvyčajne pohybuje menej ľudí. Ideálnym miestom môže byť tiež letisková kaplnka. Pri výbere miesta zvažujte aj to, koľko letov z daného terminálu odlieta a vyberte si ten najmenej frekventovaný. V opačnom prípade by sa vám mohlo stať, že váš spánok bude aj niekoľkokrát prerušený. 
 
Zistite si informácie
Ak budete na danom letisku nocovať prvýkrát, určite si vopred zistite čím najviac informácií. Niektoré letiská alebo terminály sa napríklad na noc uzatvárajú, prípadne ochrankári nocľažníkov neakceptujú. Užitočné informácie nájdete - kde inde ako - na webe. Pomôcť vám môžu nielen oficiálne stránky letísk, ale napríklad aj špecializovaný portál Sleepinginairports.net, kde nájdete skúsenosti ľudí nocujúcich na letiskách po celom svete. Pri zisťovaní informácií si zároveň nájdite aj letiskový hotel, prípadne iný plán B pre prípad, ak by vám nocovanie na letisku predsa len z nejakého dôvodu nevyšlo. 
 
Zbaľte si všetko potrebné
Minimálnou nevyhnutnosťou pre nocovanie na letisku je karimatka a spacák, prípadne aspoň deka. Ako vankúš vám dobre poslúži aj uterák, mäkká mikina alebo batoh. Nezabudnite ani na teplé oblečenie, letiskové haly sú totiž aj počas horúceho leta klimatizované. Užitočnou pomôckou môžu byť aj slúchadlá - pri príjemnej hudbe zaspíte určite ľahšie ako pri letiskových hláseniach. Zbaľte si tiež power banku na dobitie mobilu, elektrických zásuviek býva totiž na letiskách spravidla nedostatok. Nezabudnite ani na jedlo - obchody a stánky sa na väčšine letísk na noc zatvárajú, nezabudnite preto aspoň na malé občerstvenie a vodu. 
 
Bezpečnosť nadovšetko
Pri výbere miesta sa uložte pri stene alebo v rohu, avšak ideálne tak, aby ste boli pod dozorom bezpečnostnej kamery. Dobré je, ak máte v blízkosti aj iných cestovateľov. Ruksak alebo tašku si položte zipsom dole alebo k stene tak, aby k nim zlodeji nemali prístup. Ak nemáte batožinu odbavenú, uzamknite si ju do skriniek, ktoré sa nachádzajú na každom letisku. 
 
Lepšie ako doma
Ak máte šťastie, na niektorých letiskách vás čaká luxusné nocovanie. Niektoré letiská majú totiž spaciu zónu alebo disponujú prenosnými lôžkami, ktoré poskytujú cestujúcim uviaznutým na letisku v prípade snežných búrok či iných nepriazní počasia. Na vybraných letiskách nájdete dokonca sprchy - bezplatné, prípadne za menší poplatok, či dokonca kúpele. A to je naozaj luxus, ktorý pravdepodobne nemáte ani doma :-) 
 
Nezabudnite si nastaviť budík
Ak ste pripravení, na letisku sa naozaj môžete vyspať do ružova. Dávajte si však pozor, aby ste kvôli takémuto kvalitnému spánku nezmeškali svoj let :-) Nastavte si budík, prípadne blízko seba umiestnite tabuľku s nápisom, aby vás okoloidúci v určitý čas zobudili.
 
Či už nocujete na letisku dobrovoľne alebo nedobrovoľne, v každom prípade sa to snažte čím najlepšie užiť. Takéto zážitky nemáte predsa každý deň :-)