Zimná dovolenka na lyžiach: Ako na nej ušetriť?

18.01.2023 Dominika Zájazdy Zdielať

Súhlasíte s tým, že zimná dovolenka musí byť na zasnežených kopcoch? Doprajte si ju s celou rodinou aj tento rok. S našimi tipmi na nej ešte aj ušetríte.

Znamená pre vás zimná dovolenka lyžovanie? Zrejme si hovoríte, že pre všetkých členov rodiny nie je lacnou záležitosťou. Potrebujete teplé oblečenie, kvalitnú lyžiarsku výstroj, vyriešiť ubytovanie, skipas, stravu aj dopravu. Na druhej strane si z nej môžete odniesť veľmi veľa pekných zážitkov a dokonale si oddýchnuť.

Tu je niekoľko tipov, ako vás zimná dovolenka nebude stáť veľa peňazí.

Chcete byť ubytovaní priamo na svahu? Prehliadajte širokú ponuku na Booking.com a vyberte si to pravé pre vás.

lyziarsky-svah-lyziar-lyze

 

Lyžujte mimo hlavnej sezóny


Nie vždy je možné ísť na lyžiarske svahy mimo hlavnej sezóny. A to najmä vtedy, ak chcete ísť s deťmi počas prázdnin. V tomto období sa musíte pripraviť na plnšie hotely a zjazdovky a, samozrejme, aj vyššie ceny.

Ak vám to situácia dovoľuje, vyberte sa na lyžovačku v menej vyhľadávaných termínoch. Lyžiarske strediská nebudú preplnené a ceny priaznivejšie.
 

lyziarsky-svah-lyziari-chata

Ste v zimnej turistike úplný začiatočník? Tieto základné tipy vám pomôžu s prípravou do studeného počasia.

Rezervujte si chatu alebo apartmán


Cenovo najvýhodnejšie ubytovanie, aké si môžete na zimnú dovolenku na svahu zabezpečiť, je prenájom chaty alebo apartmánu. V porovnaní s bežnou hotelovou izbou vám za nižšiu cenu ponúkne aj viac priestoru.

Túžite si po celom dni lyžovania oddýchnuť vo wellness alebo na masáži? Tieto služby si môžete v niektorých hoteloch zaplatiť aj individuálne. Otázkou však je, koľko vás budú stáť v porovnaní s tým, keby ste tam boli ubytovaní.
 

chata-les-sneh


Výber lyžiarskeho strediska


Celková suma, ktorú na zimnú lyžovačku zaplatíte, záleží predovšetkým od výberu lyžiarskeho strediska a lokality. Stále platí, že lyžovačka na zahraničných svahoch vás vyjde o čosi viac, ako u nás.

Pri výbere lyžiarskeho strediska zvážte aj možnosti dopravy.  Vyberte si nielen tú najpohodlnejšiu, ale aj cenovo najvýhodnejšiu.
 

hotel-hory-les

Ubytovanie uberá z finančného rozpočtu zrejme najviac prostriedkov. Poradíme vám, ako overene zoženiete lacné ubytovanie nielen na zimnú, ale aj letnú dovolenku.

Vlastná výstroj


Investovať do kvalitného lyžiarskeho oblečenia sa vždy oplatí. Na svahu potrebujete teplé a funkčné oblečenie do chladného počasia. Prvotná vyššia cena sa vám vráti v podobe niekoľkoročnej výdrže.


Kúpa alebo prenájom lyží? Ak ste milovník lyžovania a venujete sa mu pravidelne, odporúčame vám kúpiť si svoje vlastné. Naopak, ak ste príležitostný lyžiar alebo s lyžovaním len začínate, porovnajte ceny za kúpu kompletnej výbavy s cenou za prenájom v bazári, lokálnej požičovni a na svahu.
 

lyziari-les-sneh

Skipas na viac dní


Plánujete viacdňovú lyžovačku? Skipass si kúpte jednorazovo na všetky dni. Nákup denných lístkov by vás stál omnoho viac.
 

Využite všetky zľavy


Pri rodinnej lyžovačke nezabudnite využiť všetky zľavy, na ktoré máte nárok. Mnohé lyžiarske strediská ponúkajú špeciálne zľavy pre rodiny s deťmi, najmä do 6 rokov. Zľavy sa však môžu týkať aj školákov, študentov či seniorov.
 

dieta-na-lyziach

Lyžiarske zájazdy


Organizovali ste si zimnú dovolenku počas minulých rokov sami? Čo tak to nechať tento rok na cestovnú kanceláriu? Tá totiž okrem bohatej ponuky letných zájazdov ponúka aj zimné balíky. Prepočítajte si, či vás vyjde kúpa hotového balíka (zvyčajne zahŕňa ubytovanie a stravu) alebo individuálne rezervovaná a riešená dovolenka.


hotel-sneh-les


Zimnú dovolenku plánujte v predstihu


S vyhľadávaním zimnej dovolenky začnite v predstihu. Lyžiarske strediská a hotely zvyčajne už po lete začínajú uverejňovať svoje ponuky. Rezerváciu vám odporúčame urobiť v septembri alebo októbri. Ceny sú zvyčajne najmä vtedy najvýhodnejšie.

lyziarsky-svah-hory


Na záver nezabudnite na cestovné poistenie. Nestojí veľa a v prípade akýchkoľvek zranení vám dokáže ušetriť nemalé peniaze z vašej peňaženky. Zimnú dovolenku na lyžiach si tak môžete užívať bez akýchkoľvek obáv.

Čo všetko kryje cestovné poistenie a z akých druhov pripoistení si môžete vyberať? Zorientujte sa v jeho ponuke a užite si každú dovolenku bez rizika.