Vyskúšajte naše overené recepty na výborné vianočné pečivo

12.12.2021 Ivana Zdielať

Domovom sa nesie vôňa vanilky, v rúre sa pečú koláčiky a deti už nedočkavo odrátavajú dni do Vianoc. Advent a s ním spojená príprava vianočného pečiva má svoje nezameniteľné čaro. Receptov na vianočné pečivo síce nájdete na internete mnoho, nie všetky ale fungujú. Preto sme pre vás pripravili vyskúšané a zároveň nenáročné recepty na drobné a nepečené vianočné pečivo.

Ak plánujete cez sviatky držať diétu, odporúčame vám tento článok radšej rýchlo zatvoriť. Dnes si totiž pripravíme tradičné vianočné pečivo, v ktorom sa rozhodne nešetrilo surovinami.

Každý, kto už čo-to napiekol môže potvrdiť, že úspech závisí vo veľkej miere aj od kuchynského vybavenia. Ak máte starý mixér, výsledok nikdy nebude taký, aký by ste mohli docieliť použitím modernejších spotrebičov. Ak ste už dlhšie uvažovali nad kúpou nového vybavenia, teraz je na to ideálny čas. Kliknite na Hej.sk alebo Datart.sk a vyberte si kvalitný mixér či kuchynskú váhu.  Ak si nových kuchynských pomocníkov objednáte teraz, stihnete ešte tohtoročné vianočné pečenie.

 

príprava vianočného pečiva

 

Drobné vianočné pečivo

 

Drobné vianočné pečivo patrí medzi najobľúbenejšie vianočné sladkosti. Prvý recept, ktorý sme si pre vás pripravili, sa u nás dedí z generácie na generáciu. Rokmi sme ho vylepšovali a nahrádzali jednotlivé suroviny tak, aby bol výsledok dokonalý. Hoci pôsobí na prvý pohľad nenápadne, garantujeme vám, že tá jemná maslovo-vanilková chuť vás očarí.

Jemné vanilkové sušienky

1

Ingrediencie:

100g hladkej múky; 400g bielej špaldovej hladkej múky; 100g práškového trstinového cukru; 250g masla; 2 ks vanilkového trstinového cukru; 1/2 prášku do pečiva; 2 vajíčka; 2 žĺtka

2

Postup:

Na lopár nasypeme polovicu múky, cukor, vanilkový cukor a polovicu nakrájaného masla a zľahka premiešame. Pridáme ďalšiu múku, prášok do pečiva a zvyšok masla, ktoré opäť jemne pokrájame nožom. Do stredu rozbijeme vajíčka. Zo zmesi vypracujeme cesto. Keď je hotové, zabalíme ho do fólie a vložíme na polhodinu do chladničky. Po tridsiatich minútach ho vyberieme a po častiach vyvaľkáme na pomúčenom lopári. Následne môžeme začať vykrajovať. Čím rozmanitejšie tvary zvolíte, tým lepšie. Vykrojené pečivo naukladáme na vymastený plech. Koláčiky potrieme vajíčkom, v ktorom sme rozmiešali trochu vody a práškového cukru. Pred pečením môžeme koláčiky ozdobiť mandľou a posypať zmesou kryštálového a vanilkového cukru alebo mletými mandľami s cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme asi 10-15 minút, v závislosti od hrúbky cesta.

Zišli by sa vám nové formičky? Krásne formičky s vianočnými motívmi kúpite na 4home.sk.

 

pečenie vianočného pečiva

Vanilkové rožky

Tieto rožky môžete ozdobiť vždy inak a z jedného receptu tak viete jednoducho vykúzliť viacero rôznych druhov pečiva. A navyše je ich príprava naozaj jednoduchá, takže ju zvládne aj úplný začiatočník.

1

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Z cesta následne tvarujeme rožky. Hotové rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do predhriatej rúry. Pri teplote 180 stupňov pečieme približne 15 minút. Keď sú rožky upečené, môžeme začať ozdobovať. Časť rožkov obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru a druhú časť namáčame do čokolády, ktorú sme si pripravili z masla a čokolády na varenie.

2

Ingrediencie:

200 g hladkej múky; 140 g masla; 70 g mletých vlašských orechov; 40 g práškového cukru; 1 vanilkový cukor; cukor a čokoláda na ozdobenie

 

vanilkové rožky

 

Vianočné pečivo nepečené

 

Recepty na nepečené vianočné pečivo ocenia všetci tí, ktorí majú na prípravu koláčov málo času. Nepečené sladkosti stihnete bez problémov pripraviť aj tesne pred Vianocami.

Rumové guľôčky s orechmi a hrozienkami

Tento recept sme objavili v knihe Pečieme na Vianoce od Hany Sedláčkovej a hneď nás zaujal. Ak tiež patríte k tým, ktorí radi zbierajú recepty a často skúšajú nové jedlá, kliknite na Gorila.sk alebo Martinus.sk a budete prekvapení, koľko skvelých kuchárskych kníh, nielen s vianočnými koláčikmi, je momentálne v ponuke.

1

Postup:

Hrozienka umyjeme, osušíme, zalejeme rumom a necháme namočené cez noc. Na ďalší deň k nim primiešame orechy, cukor, čokoládu a piškóty, ktoré sme pred tým rozdrvili valčekom. Všetko spolu dobre vymiešame a tvarujeme malé guľôčky. Tie následne obaľujeme v pomletých orechoch, kokose alebo kakau.

2

Ingrediencie:

200 g hrozienok; 0,2 l rumu; 200 g pomletých orechov; 150 g práškového cukru; 100 g postrúhanej čokolády na varenie; 100 g rozdrvených piškót; orechy, kokos alebo kakao na obalenie

 

nepečené pečivo

Kokosové guľôčky s mandľami

1

Postup:

Salko a kokos spolu dobre vymiešame tak, aby nám vznikla hmota, z ktorej sa dajú ľahko tvarovať guľôčky. Ak je cesto príliš riedke, môžeme pridať ešte trochu kokosu. Tvarujeme guľôčky. Dovnútra každej guľôčky vložíme mandľu. Hotové guľôčky obalíme v kokose alebo nastrúhaných orechoch. Vložíme do papierových košíčkov a necháme chvíľu stuhnúť.

2

Ingrediencie:

1 Salko; 250 g kokosu

Krásne papierové košíčky, ktoré sa hodia na servírovanie nepečeného vianočného pečiva, zoženiete na eshop.Tescoma.sk.

 

kokosové nepečené pečivo

 

Prajeme vám dobrú chuť a krásne vianočné sviatky.