Už ste prezuli? Pozor, aby nebolo neskoro

26.10.2017 Kristína Auto Zdielať
Už ste prezuli? Pozor, aby nebolo neskoro

S nástupom chladnejších dní prichádza čas sezónne prezúvanie pneumatík. Viete, kedy je ten správny čas na ich výmenu a aké pravidlá platia u našich susedov?

Výmena pneumatík sa pre väčšinu slovenských vodičov stala akýmsi rituálom. Na jeseň meníme letné pneumatiky za zimné a na jar zase naopak. Hoci ide o rutinnú záležitosť, určite by ste ju nemali brať na ľahkú váhu. Viete, na čo by ste si mali dať pozor?

 

Kým udrú prvé mrazy
 

Viete, aké pravidlá platia v rámci prezúvania pneumatík na Slovensku?

Zákon šoférom hovorí o povinnosti používať zimné pneumatiky vtedy, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľadu, námrazy alebo hrozí poľadovica. Podľa zákona je to od 15. novembra do 31. marca.

V prípade nepriaznivého počasia situáciu rozhodne nepodceňujte a gumy radšej prezujte o niečo skôr. V opačnom prípade vám totiž môže hroziť pokuta.

biele-auto-na-ceste-v-lese

Ako je to v prípade dopravnej nehody, ak na letných pneumatikách jazdíte počas zimy?

Za nepriaznivých poveternostných podmienok vám aj najmenšie poškodenie poisťovňa, v ktorej máte uzavreté zmluvné alebo havarijné poistenie, nemusí vyplatiť. Ak sú podmienky priaznivé a jazdíte na letných gumách, pokuta vám nehrozí.

Výmena pneumatík vás v tomto prípade vyjde omnoho lacnejšie. A to nehovoríme o tom, že svojím neuváženým konaním môžete ohroziť život nielen sebe, ale aj ostatným účastníkom cestnej premávky.

auto-na-ceste-v-zime-les

 

Buďte vždy pripravení

 

Ako sme už spomínali, prezúvanie zimných pneumatík by ste aj napriek slovenskej legislatíve nemali nechávať na poslednú chvíľu. Riaďte sa vlastným rozumom. Počasie je v tomto ročnom období veľmi nestále, zima nás môže zaskočiť takmer kedykoľvek. 

Je častým zvykom, že s prvou snehovou nádielkou sa „zobúdzajú“ aj viacerí šoféri. Autoservisy potom doslova praskajú vo švíkoch. Čakacie doby na výmenu prezutia môžu vo väčších mestách dosahovať aj niekoľko týždňov.

auto-v-zime-na-horach

Ešte nemáte kúpené zimné pneumatiky? Alebo je dezén na vašich aktuálnych nedostatočný? Poponáhľajte sa a rezervujte si vaše pneumatiky ešte dnes.

Ako skontrolovať kvalitu dezénu?

 

Jazda na opotrebovaných pneumatikách určite nie je bezpečná. Dajte si preto na ich kontrole naozaj záležať. 

Ak zimné pneumatiky používate dlhodobo, dbajte na pravidelnú kontrolu hĺbky dezénu. Aj taký detail ako drážky na pneumatikách podlieha prísnym normám. Dezén by mal dosahovať tieto hodnoty:

__check

Zimné pneumatiky minimálne 3 mm (podľa zákona), 4 milimetre (odporúčaná)

__check

Letné pneumatiky minimálne 1,6 mm

zima-auto-na-ceste

Pravidlá v susediacich krajinách

 

Vodiči, ktorí plánujú svoje cesty aj za hranice, pozor. Zákony ohľadom používania zimných pneumatík sa v jednotlivých krajinách výrazne líšia. Toto sú pravidlá našich susedov:

1

Česká republika

V období od 1. novembra - 31. marca ukladá zákon vodičom používať zimné pneumatiky v prípade, že je na vozovke súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza. Povinné sú aj pri jazde na cestách, ktoré majú označenie „zimná výbava“.

2

Rakúsko

Od začiatku novembra až do polovice apríla ste v Rakúsku povinní prispôsobiť stav svojho vozidla počasiu. Teda mať prezuté zimné pneumatiky. Ak vás počas krásneho zasneženého dňa stopnú policajti na letných gumách, poriadne vysoká pokuta vás neminie.

3

Maďarsko

Hoci maďarskí šoféri nemajú povinnosť používať zimné pneumatiky. Medzi ich
povinnú výbavu však platia snehové reťaze.

4

Poľsko

U našich severných susedov neexistuje povinnosť používať zimné pneumatiky. Vzhľadom na tuhé zimy to však neodporúčame.

zimna-ulica-v-meste-auta

__bulb
Budú ďalej rásť alebo klesať? Porovnanie cien pohonných hmôt

Koľko platíte za tankovanie? Prinášame vám aktuálne porovnanie cien pohonných hmôt. Navyše, zistíte aj to, ako na ňom môžete čo najviac ušetriť.