Trápi vás alergia na slnko? Toto vám pomôže

11.07.2019 Adriana Rodina Zdielať
alergia

Alergia na slnko so sebou prináša množstvo problémov. Veľa ľudí však ani len netuší, že ju má. Ako sa prejavuje? Na čo si dať pozor? A dá sa vôbec liečiť?

Slnečné lúče sú pre mnohých z nás mimoriadne príjemné. Nedostatočná ochrana pred nimi nám však neraz spôsobuje nemalé problémy. Okrem nepríjemného spálenia kože či úpalu, veľa ľudí trápi aj slnečná alergia. Všetky informácie o alergii na slnko sa dozviete v našom článku.

zenska-ruka-s-flastickou-a-kremom

 

Alergia na slnko a jej príčíny

 

Stalo sa vám už niekedy, že ste si po dni strávenom na slnku našli na pokožke nepríjemné vyrážky. Dôvodom môže to byť práve alergická reakcia na slnko. Tá sa môže prejaviť aj v neskoršom veku. A to najmä u ľudí, ktorých trápia aj iné druhy alergií.

Alergická reakcia nezávisí od intenzity slnečného žiarenia. U niekoho sa môže prejaviť počas ľahkej túry kdesi na strednom Slovensku, iným ju môže vyvolať prudké slnko na rovníku. Rozhodujúcim faktorom nie je ani farba vašej pokožky, resp. aký ste fototyp. Ľudia s bledšou pokožkou sú síce háklivejší,  no v bezpečí nie sú ani tí s tmavším typom pleti.

Neviete, aký ste fototyp? Urobte si krátky test a zistite, do akej miery vaša pokožka reaguje na nebezpečné UV žiarenie!

Najčastejšími príčinami alergie na slnko je:

- zväčšovanie ozónovej diery,
- genetika,
- stres,
- iné vonkajšie faktory.

zena-na-lehatku-pri-plazi

Aktuálne sú v lekárňach k dispozícii aj špeciálne opaľovacie krémy proti alergii na slnko. Vyberte si ten, ktorý sa dokonale prispôsobí vašej pokožke.

3 typy slnečnej alergie a ich prejavy

 

Hlavnými príznakmi tejto alergie sú malé vyrážky, resp. červené vriedky a pľuzgiere na miestach vystavených slnku. Najviac postihnuté bývajú najmä ramená či dekolt. Rozoznávame 3 typy alergie na slnko:

1

Polyformná reakcia

Najčastejšia forma alergie na slnko. Vzniká spravidla niekoľko hodín po pobyte na slnku. Vyrážka je spočiatku veľmi nápadná. V priebehu leta, keď si koža na slnko trochu navykne, zvykne zoslabnúť alebo celkom zmiznúť.

2

Fotoalergická reakcia

Alergická reakcia spôsobená vplyvom slnečného UV žiarenia v spojitosti s niektorým druhom liekov (antbiotiká, antidiabetiká, antireumatiká či sedatíva) alebo v kombinácii s niektorým druhom rastlín a potravín.

3

Malorka akné

Svojím vzhľadom nápadne pripomína bežné akné, ktoré poznáme z čias puberty. Vzniká v kombinácii s kozmetickými prípravkami, najčastejšie opaľovacími krémami.

zena-v-slamenom-klobuku

Evokuje vo vás tento názov chuť odísť na dovolenku? Inšpirujte sa tipmi na dovolenku v exotike, európskej metropole či na Slovensku z nášho článku.

Liečba a prevencia

 

Trápi vás tento druh alergie? Rozhodne nevešajte hlavu! Jej príznaky sa totiž dajú zmierniť či dokonca úplne potlačiť. Úplne postačí, ak budete dodržiavať nasledovných pár rád spojených s pobytom na slnku:

__check

Ochrana pred slnkom

Väčšina ľudí zabúda na to, že by ste sa mali vyhýbať najhorúcejším hodinám dňa. Nezabúdajte ani na pokrývku hlavy (klobúky, šiltovky či šatky), slnečné okuliare či kvalitné make-upy s UV faktorom, vrátane balzamov na pery. Vynikajúcou voľbou je aj vzdušné oblečenie z prírodných materiálov.

__check

Vsaďte na kvalitnú kozmetiku

Ďalším krokom, ktorý by ste rozhodne nemali podceniť, je kúpa kvalitných opaľovacích prípravkov s vysokým SPF faktorom. Prečítajte si zloženie produktov a vyhýbajte sa konzervačným látkam, farbivám či parfumom.

__check

Podporte imunitu

Vedeli ste, že mnohé alergické reakcie vznikajú práve kvôli nerovnováhe vo vašom imunitnom systéme? Vyčerpanie organizmu nás totiž vedie k precitlivenosti na mnohé alergické reakcie.

__check

Antihistaminiká

Chystáte sa na letnú dovolenku hneď na začiatku sezóny a viete, že trpíte týmto typom alergie? V tom prípade by ste sa mali poradiť s vaším lekárom. Ten vám na minimálne jeden až dva týždne pred odjazdom nasadí antihistaminiká, teda lieky proti alergii.

zena-v-plavkach-na-plazi

Nie ste fanúšikom liekov? Podporte váš imunitný systém pomocou kombuche. Aké sú výhody tejto čajovej huby a aké sú jej benefity na zdravie nájdete v tomto článku.