Pekné bývanie v boho štýle? Zariaďte si ho pomocou DIY

14.02.2023 Dominika Bývanie Zdielať
muz-kniha-susene-kvety-prutene-kreslo

Páči sa vám vaše bývanie? Alebo si myslíte, že predsa by potrebovalo nejakú zmenu? Vytvorte si s nami pekné bývanie v bohémskom nádychu za minimálne náklady.

Boho štýl má v súčasnosti priaznivcov nielen pri výbere oblečenia či módnych doplnkoch, ale aj bývaní. Je obľúbený vďaka obrovskej dávke kreativity, uvoľnenosti a rôznorodosti, ktorú do interiéru prináša.

Čo ho charakterizuje a ako si podľa neho zariadiť bývanie?

Hľadáte skutočné pekné dekorácie, ktoré by oživili vaše bývanie? Nájdete ich na e-shope 4Home.sk. Použite pri nákupe zľavový kód AFS3 a získate zľavu 3 % na váš nákup. Akcia platí do 31.12.2023.

hojdacia-siet-stromy

 

Čo je charakteristické pre boho bývanie?


Zariadenie interiéru v tomto štýle definuje pestrosť a rôznorodosť použitých materiálov, farieb a kombinácia prvkov. Vítané je aj spájanie starého s novým v jednom priestore a umiestňovanie predmetov so špeciálnym osobným významom.

Ste dobrodružná a kreatívna duša? Práve takéto povahy inklinujú k boho štýlu najviac zo všetkých. Vyjadrujú tak svoj divoký temperament, osobitý štýl a fantáziu.
 

postel-deka-konare-dreva-knihy-salka

Základné prvky boho štýlu


Staviť môžete na pestré prvky a dekorácie. Ale všetkého veľa škodí. Ani s týmito prvkami by ste preto nemali preháňať. Umiestnite ich toľko, aby ste sa cítili príjemne a priestor dýchal.
 

__check

Farby – interiér laďte do jemných, prírodných a neutrálnych farieb. Biela, krémová či olivovo zelená alebo pastelové odtiene patria medzi najobľúbenejšie. Milujete farby? Použite oranžovú, zelenú či modrú.

__check

Nábytok – doplňte klasický nábytok o unikátne vintage a retro kúsky, ktoré priam dýchajú históriou. Zrenovujte aj starší nábytok a dajte mu tak druhú šancu.

__check

Materiály – čím viac, tým lepšie. Predstavte si drevený stôl s kovovými nožičkami uprostred vašej obývačky a neďaleko neho prútené kreslo s hrubou dekou. Nebojte sa kombinovať rôzne materiály v jednom priestore.

__check

Kvety – do priestoru umiestnite aj niekoľko živých a sušených kytíc.

__check

Ďalšie dekorácie – koberce, osvetlenie alebo bytové doplnky sú nevyhnutnosťou.

koberec-deka-salka-stolik

 

DIY dekorácie v boho štýle

 

Okrem nákupu rôznych boho dekorácií a predmetov si mnohé môžete vyrobiť aj sami. Tie totiž najlepšie vystihujú vašu osobnosť a vkus.

Tu je niekoľko inšpirácií na unikátne a pekné bývanie v boho štýle.

 

 

Zarámujte si spomienky


Radi cestujete? Aká je vaša najobľúbenejšia cestovateľská destinácia? Určite z nej máte dostatok fotografií. Vyberte si tie najkrajšie a zarámujte ich do jednoduchého rámika z dreva. Vždy, keď sa na ne pozriete, pripomenú vám krásne okamihy.

Rovnako môžete postupovať aj so suvenírmi, napríklad mapou. Na prvý pohľad o vás prezradí váš cestovateľský charakter.

Do rámčekov sa dokonale hodia aj vami vyšité obrazce, vlastné maľby alebo obľúbené citáty.
 

haluzky-dreva-obrazy

Počuli ste už o hygge štýle? Zistite, ako môžete premeniť váš domov na ešte príjemnejšie miesto pomocou rôznych prvkov a predmetov.


Živé aj suché kvety


Kvety rozmiestnené po dome doplňte tými, o ktoré sa nemusíte starať. Suché steblá trávy a sušené kvety sú skvelou voľbou. Vyberte sa na prechádzku do prírody a umiestnite ich do váz rôznych veľkostí, farieb a tvarov. Svojou pestrosťou výborne zapadnú do vášho interiéru.

Kvety nemusíte umiestniť len do kvetináčov na zem. Zaveste drevenú poličku s visiacimi ťahavými rastlinami na stenu a vytvorte z nášho bývanie dokonalú oázu pokoja.
 

susene-kvety-vaza


Drevo na X spôsobov


Využite prechádzky v prírode na premyslenie sofistikovaných boho dekorácií. Drobné halúzky sa vám zídu do vázy s kvetmi a väčšie konáre zase ako funkčný prvok.

Hrubý konár upevnite o stenu. Pre tieto účely vám poslúžia dve svorky a kus lana. Kus neopracovaného dreva poslúži ako krásna prírodná skriňa. Zaveste naň vešiaky s oblečením a dokonalý boho kus nábytku je na svete.

Konár dokáže nahradiť aj klasickú garnižu. Pomocou tenkého špagátu oň prichyťte záclonu a preneste si tak kus prírody priamo k vám domov.

A čo poviete na ratanové čelo postele? V spojení s jemnými farbami bude vyzerať výborne.


postel-visiace-rastliny


Nový vzhľad vecí vďaka špagátu


Ako premeniť obyčajný kvetináč na originálny? Postupne ho natierajte lepidlom a dokola obmotávajte špagát.

Rovnakým spôsobom dodáte nový vzhľad starým papierovým krabiciam či starým zaváraninovým pohárom. Vytvoríte tak štýlový úložný priestor alebo vázu na kvety.

Špagát je všestranným pomocníkom. Dokáže ozvláštniť aj stolové lampy alebo poslúži ako funkčný vešiak pre nástenné zrkadlo.
 

drevena-dekoracia-susene-kvety-sedacka

 

Háčkovanie a pletenie


Nie sú vám tieto činnosti blízke? Navštívte vašich rodičov alebo starých rodičov a skúste s nimi nájsť pletené deky, ktoré robili oni sami.

Pribaľte si aj staršie vankúše so strapcami alebo čipkou. Takéto kúsky sú v boho štýle vítané.


Lapač snov


V interiéri by vám nemal chýbať ani lapač snov. Tradične ho umiestnite nad posteľ, aby zachytil zlé sny a tie dobré k vám mohli prísť.

Ako si lapač snov vyrobiť doma? Pomôže vám jednoduchý video postup.
 

Zdroj: YouTube

Ďalším skvelým doplnkom v boho štýle je aj macramé. Jednoducho, splietaním bavlnených šnúr a povrázkov dokážete vytvoriť zaujímavé vzory. Macramé vám poslúži buď ako samostatná dekorácia na stenu alebo napríklad závesy na kvetináče.
 

zena-kvetinace-kvety-macrame


Využite všetko

 

Máte niekoľko kúskov látky pripravených na zahodenie? Stále môžu byť užitočné. Vyrobte z nich napríklad malé vrecká na voňavé bylinky a rozmiestnite po izbách.

Alebo ich spolu zošite a vytvorte originálne obliečky na vankúš, aké nemá nikto.

Z vlnených guličiek si dokonca môžete vyrobiť poťah na stoličku alebo krásny koberec do obývačky.
 

prutene-kreslo-koberec-kaktus


Inšpirovali sme vás, ako môže vyzerať interiér v boho štýle? Teraz je len na vás, aby ste si vytvorili unikátne bývanie, ktoré bude vystihovať vašu osobnosť.


Hľadáte viac inšpirácie na boho prevedenie interiéru? Nižšie nájdete ďalšie kreatívne nápady na boho dekorácie.
 

eukaliptus-vaza

sedacka-komoda-rastliny-lampa

zena-lapace-snov

macrame-tahave-rastliny-kvety

macrame-susene-kvety-lampa

macrame-zavesene-rastliny

hackovany-stolik-kvetinac-rastlina

sedacka-koberec-rastliny-dekoracie