Návrat do školy s deťmi? Zachráni vás denná rutina

31.08.2022 Dominika Rodina Zdielať
dievca-chlapec-knihy

Aj vám sa zdá, že dva mesiace prázdnin prešli ako voda? Návrat do školy sa nezadržateľne blíži. Najjednoduchšieho ho zvládnete prostredníctvom našej dennej rutiny.

Návrat do školy je náročný nielen pre deti, ale aj rodičov. Po dvoch mesiacoch voľna je potrebné deťom opäť nastaviť pravidelný režim. Ten by mal zahŕňať dostatok času na učenie aj oddychové aktivity.


Prečo je denná rutina s deťmi dôležitá?


Pravidelné vykonávanie rovnakých činností vedie k vybudovaniu dennej rutiny. Vykonávanie týchto činností bude pre vás a vaše deti po určitom čase automatické a prirodzené.

Rána so „školskou“ dennou rutinou tak budú pokojné, pohodové a príjemné. Vyhnete sa stresu a rána začnete s úsmevom na perách.

deti-kocky-lega


Prispôsobte si ju podľa seba


Každá denná rutina je individuálna. Toto sú naše tipy, ako by vaša denná rutina mohla vyzerať. Ak vám nejaká činnosť chýba, pridajte ju. Dennú rutinu prispôsobte svojim požiadavkám.

Vy sami predsa najlepšie viete:

__check

Koľko času máte na prípravu pred odchodom z domu?
 

__check

Koľko vám trvá cesta do školy?
 

__check

Aké činnosti potrebujete vykonať?
 

Čo všetko potrebujú deti na kvalitné štúdium? Stručné zhrnutie, vrátane e-shopov, kde môžete výhodne nakupovať, nájdete v tomto článku.

Dostatok spánku


Nezáleží na tom, či ide o rodiča alebo dieťa. Každý z nás potrebuje pravidelný a kvalitný spánok. Nastavte sebe i vašim deťom rovnaký čas zaspávania a vstávania. Plnohodnotne sa im dokážete venovať iba vtedy, ak budete mať kvalitný spánok aj vy sami.

Odporúčaný denný počet hodín spánku podľa veku

__check

školáci (6 – 13 rokov) – 9 až 11 hodín
 

__check

teenegeri (14 – 17 rokov) – 8 až 10 hodín
 

__check

dospievajúci (18 – 25 rokov) – 7 až 9 hodín
 

__check

dospelý (26 – 64 rokov) – 7 až 9 hodín
 


Dohliadnete na spánkový režim vášho dieťaťa? V tom prípade bude vynikať svojou sústredenosťou, koncentráciou a dobrou pamäťou.
 

dve-deti-postel-skakanie


Večerná príprava


Vaša denná rutina sa môže začať už večer. Napríklad prípravou desiaty a oblečenia. Výber oblečenia môžete nechať na vašom dieťati. Postupne ho tak učíte nielen samostatnosti, ale cibríte i jeho schopnosť rozhodovať sa. Ak týmto činnostiam budete venovať čas večer, ráno si môžete užiť dlhšie spoločné raňajky.


Každé ráno to isté


Denná rutina sa týka aj toho, v akom poradí ranné činnosti vykonávate. Hygiena, raňajky, obliekanie či cesta do školy a práce. Poradie týchto činnosti by ste mali dodržať každé ráno. Deti si ho zapamätajú a postupne vám tieto činnosti budú ráno trvať o niečo kratšie.
 

mama-dieta

Oddych po škole
 

Po tom, čo sa deti vrátia zo školy potrebujú zaslúžený oddych. Doprajte im ho v podobe rôznych domácich aktivít alebo krúžkov. Kreslenie si, maľba, lego,  šport, gymnastika, hranie na hudobné nástroje, vzdelávanie v oblasti cudzích jazykov.

Možností je naozaj veľa. Záleží iba na tom, čo by sa vaše dieťa chcelo naučiť. Na tieto oddychové aktivity vyhraďte presný čas.
 

dieta-maluje
 

Príprava na ďalší deň

 

Po oddychu prichádza čas na učenie a vypracovanie domácich úloh. S touto časťou dennej rutiny svojim deťom neváhajte pomôcť. Najmä vtedy, keď vás o to požiadajú. Zistia, že sa na vás môžu spoľahnúť, aj keď máte práve iné povinnosti.
 

dvaja-chlapci-domace-ulohy

 

Spoločná večera


Nie vždy je možné raňajkovať a obedovať spoločne. O to viac sa deťom bude páčiť, ak budete večerať všetci spolu. Tento bod by ste rozhodne nemali podceňovať. Ak je to možné, vždy sa snažte s večerou počkať na všetkých členov domácnosti.
 

Oddych


Neoddeliteľnou súčasťou každého dňa by mal byť krátky oddych. Ideálne je, ak ho budete tráviť všetci spolu. Spoločne strávený čas upevní vaše vzťahy.

Tento čas môžete zároveň využiť na to, aby ste nenútenou formou rozvíjali intelekt vášho dieťaťa. Napríklad pomocou vedomostnej spoločenskej hry. Tých je na aktuálnom trhu neúrekom.
 

hranie-spolocenskej-hry

Premýšľate, aké hry by sa mohli deťom páčiť? Inšpirujte sa online výberom spoločenských hier pre celú rodinu.

Príprava na spánok


Záverečná časť dňa vám už v tomto momente bude veľmi povedomá. Pripomína totiž začiatok dňa. Všetky aktivity sa tak cyklicky uzatvoria. Večerná rutina patrí, podobne ako ráno, hygiene, výberu oblečenia na nasledujúci deň a spánku.

Ako čo najrýchlejšie a najefektívnejšie dosiahnuť, aby dieťa zaspalo? Pripravujte ho na spánok a postupne začnite zvoľňovať tempo. Vyššie spomínaná spoločenská hra alebo čítanie kníh sú ideálnymi príkladmi toho, ako spomaliť.

Nielen vy a vaše dieťa, ale aj priestor potrebuje prípravu na nočný oddych. Starostlivo vyvetrajte spaciu časť vášho domova. Harmonickú atmosféru navodíte aj stlmením svetla. Nechajte zažaté len malé stolové lampy. A to najdôležitejšie, v detskej izbe nenechávajte mobilné alebo hracie zariadenia. Zbytočne by mohli deti pred spánkom rozptyľovať.
 

dievca-spi-v-posteli

Prvé týždne po prázdninách môžu byť náročnejšie, ale nevzdávajte sa. Hlavné je, aby ste dodržiavali zásady dennej rutiny. Ak je to potrebné, deti motivujte, napríklad odmenou v podobe výletu. Uvidíte, že si na dennú rutinu postupne zvyknú.