Medzinárodný deň žien je tu: Čím potešíte svoju polovičku?

muz-zena-kvety-stol-stolicky

Už o pár dní bude ženská časť populácie oslavovať Medzinárodný deň žien. Ako tento sviatok vznikol a aký je jeho skutočný význam? Tu sú užitočné tipy na darčeky.

Medzinárodný deň žien sa od roku 1975 oficiálne oslavuje 8. marca. Pripomeňte si špeciálne v tento deň hodnotu žien a aj to, aké máte možnosti a postavenie v spoločnosti.

Avšak, nebolo to tak vždy. Stovky žien v minulosti bojovali za to, aby získali právo žiť v rovnakých podmienkach ako muži a mali rovnaké spoločenské uznanie.

Radi čítate motivačnú literatúru? Rozvíjajte svoju osobnosť a obohaťte vaše vedomosti aj z histórie toho sviatku.

styri-zeny-smiech-objatie


„Na ženách, ktoré sa pohybujú v mužskom svete, je niečo veľmi výnimočné. Chce to množstvo grácie, sily, inteligencie, nebojácnosti i nervov, aby ste NIE nikdy nepovažovali za odpoveď.”
– Rihanna
 

Medzinárodný deň žien história


Prvé kroky za súčasný sviatok Medzinárodný deň žien urobili textilné pracovníčky v roku 1908 v New Yorku. Organizovali protesty, ktorými chceli dosiahnuť:

__check

skrátenie pracovného času na 8 hodín

__check

vyššie mzdy

__check

lepšie pracovné podmienky

__check

získanie volebného práva

Po týchto protestoch členky Socialistickej strany Ameriky vyhlásili v Amerike „Národný deň žien“. Oslavovali ho 28. februára 1909, a následne každú poslednú nedeľu vo februári.

Na genderovú nerovnosť reagujú aj mnohé svetové značky. Aktuálna kampaň e-shopu Answear.sk poskytuje vyššiu zľavu na nákup pre ženy ako pre mužov. Dôvod je jednoduchý – snažia sa tak upozorniť na rozdiely v odmeňovaní.

Chcete darovať ženám vo vašom okolí klasický darček, ktorý ich zaručene poteší? Darujte im kvety. Napríklad box kvetov, ktorý vydrží dlhšie ako živá kytica kvetov. Od koho iného ho objednať, ako od Floresflowers.sk? Navyše, pri nákupe v minimálnej hodnote 20 € získate zľavu 10 % na všetky produkty. V košíku zadajte zľavový kód SALE10. Zľava platí do 31.12.2023.

dve-zeny-protest

Túži vaša polovička po oddychu? Doprajte si spoločné chvíle na príjemnej dovolenke v exotike. V našom článku nájdete niekoľko tipov na obľúbené destinácie.

V roku 1910 sa v Kodani uskutočnila Medzinárodná konferencia žien. Stretli sa nej ženy zo 17 krajín. Významnou účastníčkou bola Clara Zetkinová, nemecká socialistka a veľká bojovníčka za práva žien.

Práve ona prvýkrát presadila medzinárodný deň žien na svetovej úrovni. Nemal pevný dátum, ale začali ho oslavovať vo všetkých krajinách, ktorých žien mali na konferencii zastúpenie.

V Česko-Slovensku Medzinárodný deň žien po prvý raz oslavovali v roku 1921. Počas 2. svetovej vojny síce dostal stopku, no po roku 1945 bol obnovený. Organizácia spojených národov (OSN) v roku 1975 oficiálne vyhlásila 8. marec za Medzinárodný deň žien.

Darček pre túto udalosť nemusí byť vôbec prvoplánový. Doprajte vašej polovičke sofistikovaný dar v podobe klasickej knihy alebo elektronickej čítačky kníh. Ako si medzi nimi vybrať?

Odvtedy má Medzinárodný deň žien viacero rozmerov. Oslavujeme ho pravidelne a ženám sa venuje špeciálna pozornosť. Okrem toho by sme v tento deň mali myslieť aj na to, s čím musia ženy v súčasnosti v spoločnosti bojovať a aké majú nevýhody vo všetkých oblastiach života.

Na to nadväzuje téma, ktorú každý rok v spojení s týmto sviatkom vyhlasuje Organizácia spojených národov.

zeny-rozne-rasy

Čo môže byť dôležitejšie ako zdravie? Každá žena miluje wellness pre telo i dušu. Práve preto ju rozhodne poteší darček v podobe jogy pre začiatočníkov alebo cvičenia v pohodlí domova

Téma Medzinárodného dňa žien


Organizácia spojených národov (OSN) od roku 1966 každoročne vyhlasuje špecifickú tému pre Medzinárodný deň žien. Tento rok je jej hlavným heslom #EmbraceEquity.

Vyjadruje myšlienku a posolstvo pripomenúť si to, že rovnosť medzi pohlaviami je v súčasnosti viac ako nutná.
 

Zdroj: YouTube

muz-zena-deka-piknik-v-prirode

Deň žien zaujímavosti


S Medzinárodným dňom žien sa spája niekoľko zaujímavých faktov. Vedeli ste napríklad, že:

__check

Farbou MDŽ je fialová a symbolizuje spravodlivosť a dôstojnosť. S týmto dňom sa spája aj zelená farba, ako symbol nádeje a biela vyjadrujúca čistotu.

__check

Prvou témou MDŽ bolo heslo „Oslava minulosti, plánovanie budúcnosti“.

__check

Vo viacerých krajinách je Medzinárodný deň žien štátnym sviatkom. Napríklad vo Vietname, Ugande, Kambodži, Čiernej Hore, Gruzínsku či na Kube.

__check

MDŽ a Deň matiek oslavujú ľudia v niektorých krajinách v jeden deň. Napríklad v Albánsku, Macedónsku či Srbsku.

zena-babicka-rozpravanie

Nápady na skvelé darčeky


Neviete, čím originálnym potešiť ženy vo vašom okolí? Možno vás inšpirujú naše rady na klasické aj neobyčajné darčeky a tipy, kde nakupovať.
 

Klasické darčeky


Preferujete darčeky na istotu? Toto sú tie, ktorými nič nepokazíte a predsa veľmi potešíte.

Neobyčajné darčeky

 

Darček môžete zvoliť aj podľa obľúbených voľnočasových aktivít danej ženy. Určite ocení, že ste nad darčekom premýšľali.

Chcete viac tipov na skvelé darčeky pre nežné pohlavie? Nájdete ich v našom valentínskom článku.

tri-zeny-objatie-usmev-sedacka

Obdarovať ženy vo vašom okolí milou drobnosťou je v tento deň pekným gestom. Zároveň myslite na to, že je to aj sviatok ich práv a úctu si zaslúžia preukazovať neustále.

__bulb
Vyhľadávač leteniek online: Cestujte viac za menej

Túžite cestovať a spoznávať nové miesta? Nenechajte sa odradiť ani cenou. Dáme vám tip na vyhľadávač leteniek a ďalšie rady, ako cestovať lacno kedykoľvek.