Ako vymeniť autobatériu

20.08.2019 Kristína Auto Zdielať
výmena autobaterie

Autobatéria vydrží spravidla 4-6 rokov. Ak máš staršie auto, autobatériu si dokážeš vymeniť aj sám. A my ti poradíme, ako na to.

Výmena autobatérie


Svietia svetlá na tvojom vozidle slabšie alebo nemôžeš naštartovať? A nepomáha ani nabitie autobatérie? Pravdepodobne je ten pravý čas na výmenu autobatérie.

U novších automobilov však výmenu vo vlastnej réžii ani neskúšaj, ale navštív autoservis. Výmena autobatérie v tomto prípade totiž vyžaduje diagnostiku.

Hľadáš overeného dodávateľa so sortimentom pre tvoje auto? Nakupuj z e-shopu Spintero.

muz-auto-v-servise

 

Vyber starú batériu


Autobatéria sa spravidla nachádza v pravom alebo ľavom hornom rohu motorového priestoru, prípadne v kufri. Najskôr vypni vozidlo a všetky elektronické zariadenia. Odisti kapotu a odstráň z batérie všetky káble a držiaky, aby si ju mohol vybrať. 

Kľúčom najskôr povoľ maticu čierneho kábla, ktorý na batérii označuje znamienko mínus. Následne povoľ tiež maticu červeného kábla so znamienkom plus. Oba káble opatrne odstráň z autobatérie. 

V ďalšom kroku povoľ držiak autobatérie a batériu vyber. Pri vyťahovaní dávaj pozor na to, aby sa odpojené káble neopierali o póly. Batériu neotáčaj hore nohami, ani ju nenakláňaj. Obsahuje totiž žeravý obsah, zdraviu nebezpečný elektrolyt. Pri manipulácii s autobatériou si chráň kožu ochrannými rukavicami a oči ochrannými okuliarmi. 

__bulb
Porovnanie: Najlacnejšie povinné zmluvné poistenie auta

Potrebujete uzatvoriť poistenie vášho vozidla? Chcete to najlacnejšie povinné zmluvné poistenie? Poradíme vám, kde ho hľadať a ako získať najvýhodnejšiu cenu.

Vlož novú autobatériu


Pri montáži novej autobatérie najskôr očisti priestor pre uloženie autobatérie aj svorky káblov. Na obidva póly autobatérie nanes vazelínu. Tá zabraňuje vzniku korózie. 

Následne pripoj káble - najskôr červený, a potom čierny - a utiahni kľúčom. Pri pripájaní si dávaj pozor na to, aby si batériu nezapojil opačne. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k poškodeniu elektroniky vozidla.

Priskrutkuj späť všetky držiaky, ktoré zabezpečujú stabilitu pri jazde a skontrolujte, či je všetko tak, ako bolo pred demontážou.
 

oranzove-auto-ulica


Po výmene batérie

 

Po výmene batérie zavri kapotu a naštartuj. Keďže sa pri výmene odpojí napájanie od všetkých riadiacich jednotiek vo vozidle, resetuje sa celý ovládací systém. Znovu si teda nastav stanice v rádiu a správny čas na palubných hodinách.

Rozmýšľaš nad zmenou auta a napadlo ti pozrieť elektromobily? Pred kúpou sa oplatí poznať ich výhody, nevýhody a takisto možností dotácií.


Ako si vybrať vhodnú autobatériu?


Správny typ autobatérie zistíš buď priamo v príručke k tvojmu automobilu alebo na webe výrobcu autobatérií. Prípadne sa môžeš pozrieť na obal tvojej starej autobatérie, kde je typ tiež uvedený.

Ak si vyberáš medzi dvoma batériami s rôznou kapacitou, vyber si batériu s väčšou kapacitou. Všímaj si tiež štartovací prúd - čím je vyšší, tým bude batéria spoľahlivejšia pri nižších teplotách.

 

Čo robiť so starou batériou?

 

Autobatérie obsahujú jedovaté látky, a preto ich nie je možné likvidovať bežným spôsobom. Podľa zákona o odpadoch musí každý distribútor autobatérií ponúkať aj spätný zber.

Starú batériu teda môžeš odovzdať v každej predajni autobatérií - v autoservisoch, v predajniach náhradných dielov, a dokonca aj na niektorých čerpacích staniciach. Vziať by ti ju mali bezplatne a bez toho, aby od vás vyžadovali kúpu iného tovaru. Starú batériu môžeš odovzdať aj v zberni surovín.
 

auto-cesta

Ako sa o batériu starať?


Aby ti nová autobatéria vydržala čo najdlhšie, musíš sa o ňu starať. Najmä, ak väčšinou jazdíš kratšie úseky. Práve pri takomto krátkom jazdení sa totiž batéria nestihne dostatočne dobíjať. 

Autobatériám neprospieva veľký mráz, ale ani veľké teplo. Ideálna je teplota od 15 do 25 °C, pri ktorej dochádza k najmenšiemu samovybíjaniu. Ak je to možné, parkuj v lete v chládku. Ak auto dlhšie ako mesiac nebudeš používať, batériu odpoj, prípadne ju daj na nabíjačku aj počas dvojtýždňovej odstávky.