Ako ušetriť na cestách počas celého roka? Poradíme ti, kam na dovolenku

09.05.2024 Dominika Cestovanie Zdielať
Žena drží v rukách cestovnú tašku.

Chceš zažiť skutočné dobrodružstvo, ale nevieš, kam na dovolenku? Prečítaj si náš článok, zbaľ sa len do príručnej batožiny a vydaj sa za novými zážitkami.

Výhody cestovania ti nemusíme nijako špeciálne predstavovať. Je to úžasný spôsob oddychu a zároveň spoznávania nových miest. A možnosti, kam môžeš cestovať, sú v podstate neobmedzené. Napriek tomu sa nevieš rozhodnúť pre cieľovú destináciu? Náš článok ti s rozhodovaním, kam ísť na dovolenku, určite pomôže.

Potrebuješ novú cestovnú tašku? Vyber si ju zo širokej ponuky internetového obchodu AndreaShop. Môžeš sa spoľahnúť na skvelé ceny a rýchle doručenie.


Muž drží v rukách cestovnú mapu.
Autor: cottonbro studio (Pexels)

 

Ako sa zbaliť úsporne

 

Ak si nepotrpíš na tom, aby si na dovolenke vystriedala 10 rôznych outfitov, na cestovanie ti bude stačiť len príručná batožina. Navyše, ak cestuješ do teplej destinácie, je to výborný spôsob, ako neplatiť zbytočne za ďalšiu batožinu. Letné oblečenie je tenšie a menšie ako zimné, takže by si nemala mať najmenší problém zbaliť sa. A čím menej batožiny, tým menej poplatkov.

Pre čo najefektívnejšie balenie si zbaľ základné kúsky oblečenia, ktoré vieš navzájom jednoducho kombinovať. Základ je nebrať si z jedného druhu oblečenia alebo obuvi viac kusov (neplatí to pri tričkách, tých nie je dosť nikdy). Myslíme tým jedny tenisky, jedny šľapky a podobne.

Čo môže obsahovať príručná batožina?
 

__check

Tekutiny balené po 100 ml (celkovo 1 L). Do tohto objemu sa započítavajú aj zubné pasty, krémy, parfumy, sprchové gély, voda a iné nápoje.

__check

Jedlo podľa predpisov danej krajiny, zabalené v originálnom balení.

__check

Lieky zabalené v originálnom balení s potvrdením od lekára, že ich skutočne pravidelne užívaš.

__check

Cennosti.

__check

Elektroniku, ako notebook, mobil, kameru môžeš mať so sebou na palube, no pri letiskovej kontrole ich budeš musieť ukázať.

__check

Menšie hudobné nástroje, ak sa nezmestia do tašky na príručnú batožinu, zabaľ ich do originálneho ochranného puzdra. Potrebné je urobiť rezerváciu sedadla navyše a zaplatiť poplatok. Váha jedného hudobného nástroja alebo viacerých by spolu nemala presiahnuť 20 kg a rozmerové limity danej leteckej spoločnosti. V opačnom prípade sa prepravujú v nákladnom batožinovom priestore lietadla.


Aby sa ti zmestilo čo najviac oblečenia a zároveň ti v taške zostalo miesto, oblečenie roluj, ponožky použi napríklad na ochranu parfumu pred rozbitím. Oblečenie svetlých farieb prevráť naruby, aby sa neušpinilo a kozmetiku ulož navrch tašky, pretože ju na letiskovej kontrole budeš vyberať.

__bulb
Cestujete? Toto sú maximálne rozmery batožiny do lietadla

Viete, ako sa zbaliť do lietadla? Pred každým cestovaním si preverte podmienky leteckých spoločností a rozmery batožiny do lietadla. Pozrite si náš prehľad.

A čo v príručnej batožine nesmie byť?

__check

Zapaľovač – nemôže byť súčasťou príručnej ani podpalubnej batožiny. Môžeš ho však mať pri sebe vo vrecku oblečenia.

__check

Športové potreby – ich prepravu musíš leteckej spoločnosti oznámiť vopred. Prepravujú sa v nákladnom batožinovom priestore lietadla.

__check

Zbrane, horľaviny, jedy a výbušniny.

__check

Ostré predmety – britvy, žiletky, ihlice na pletenie, holiace strojčeky, nože, nožničky a pod.

zena-postel-balenie-kufra
Autor: Timur Weber (Pexels)

Výhody a nevýhody cestovania len s príručnou batožinou

 

Výhody
 

__check

šetrenie peňazí za batožinu navyše

__check

úspora času po prílete – nečakáš na kufor

__check

zoberieš si naozaj iba to, čo potrebuješ

Nevýhody
 

__check

určité obmedzovanie sa v tom, čo si zbalíš

__check

nutnosť brať ohľad na veľkosť cestovnej tašky danej leteckej spoločnosti

__bulb
Ako vybrať cestovné kufre za výhodnú cenu? Poradíme ti

Chystáš sa na dlhší výlet, dovolenku alebo pracovnú cestu? Už s predstihom mysli na to, do čoho sa zbalíš. Zisti, podľa akých kritérií vyberať cestovné kufre.

Cestovať do zahraničia alebo dovolenkovať doma za pár eur?


Správna odpoveď na túto otázku neexistuje, záleží iba od teba. Nikto, ani my, ti nemôže povedať, kedy a kam by si mala cestovať. No vo všeobecnosti najviac ľudí cestuje do zahraničia práve počas leta. Jednoducho je to už akási zaužívaná rovnica: pár dní voľna, destinácia s teplým podnebím, more = letná dovolenka.

Zamyslela si sa niekedy nad tým, že by si v lete nevycestovala do zahraničia, ale užila si ho doma? Návšteva miestnych kúpalísk a aquaparkov predsa neznie zle. No a do zahraničia by si vycestovala počas našich zimných mesiacov.

V konečnom dôsledku, miesto a ročné obdobie, kedy pôjdeš na dovolenku nehrajú rolu, najdôležitejšie je, aby si si ju užila. Možno ti ale náš článok pomôže k rozhodnutiu, ktorá bude tvoja najbližšia.

Cestovná kancelária DAKA má vo svojej ponuke desiatky skvelých poznávacích zájazdov. Možno sa práve tento typ dovolenky stane tvojím najobľúbenejším.

Najlepšia a finančne výhodná letná dovolenka


Nevieš si predstaviť letnú dovolenku bez pláže a mora? Ak si chceš užívať slnko na tých najkrajších plážach sveta, odporúčame ti navštíviť pláž Costa Brava v Španielsku,  Lefkada v Grécku či Kalábria v Taliansku. Keďže sú mimoriadne populárne, počítaj s tým, že sú to miesta, kam na dovolenku v lete chodia davy turistov.

Ak ti to nevyhovuje, alternatívou pre teba môžu byť menej turisticky navštevované krajiny, ktoré takisto majú čo ponúknuť. A možno ťa prekvapí, že budú ešte krajšie, ako by si čakala. Navyše, na ich návštevu ti bude stačiť aj nižší rozpočet.


Z mnohých pre teba vyberáme tieto:

 

__check

Bulharsko

__check

Macedónsko

__check

Turecko

__check

Portugalsko

__check

Čierna Hora

__check

Slovinsko

Žena na pláži pri mori.
Autor: Rachel Claire (Pexels)

Nielen pekné pláže a prostredie, rovnako dôležité je aj ubytovanie. Pozri si Booking a vyber si to svoje na najbližšiu dovolenku.


Zatiaľ, čo si niekto predstavuje letnú dovolenku len ako oddych na pláži, iný potrebuje zažiť jedno dobrodružstvo za druhým a ďalší to rád skombinuje. Do ktorej skupiny patríš ty?
 

4 tipy, čo robiť na letnej dovolenke
 

__check

objavuj morský svet potápaním alebo šnorchlovaním

__check

choď na lokálny trh a ochutnaj ich miestne špeciality

__check

naplánuj si výlet do blízkeho okolia

__check

požičaj si bicykel, skúter alebo auto a spoznávaj ulice

Na letnej dovolenke ti určite nemôžu chýbať plavky, a preto ti chceme dať do pozornosti týchto niekoľko skvelých ponúk.

__bulb
Letná dovolenka pri mori s minimálnym budgetom? Poďme na to

Robíš si plány na leto? Na zozname by ti nemala chýbať dovolenka pri mori. Uži si ju na maximum za minimálne náklady. Pozri si naše tipy a zisti, ako na to.


Letná dovolenka strávená na Slovensku? Prečo nie, naša krajina je bohatá na kultúrne pamiatky, históriu, umenie aj zábavu a ponúknuť má čo aj vášnivým turistom. Porozmýšľaj, čo by si rada videla a vydaj sa na niekoľkodňový výlet.

Ako môže vyzerať predĺžený víkend na Slovensku? Napríklad takto, pripravili sme pre teba super tip na výlet aj s programom.

Vycestuj na stredné Slovensko, konkrétne do Banskej Štiavnice. Ubytovať sa odporúčame priamo v centre mesta, odkiaľ budeš mať všetko na skok, napríklad aj Námestie Svätej Trojice. Ihneď v prvý deň to využi a v jednej z kaviarní si vychutnaj lahodnú kávu či osviežujúci nápoj. Prvý deň, keď si pricestoval, je ideálny len na vnímanie atmosféry daného miesta.

No druhý deň už môžeš byť aktívnejšia. V športovom oblečení sa vyber na krátku, ale nádhernú turistiku do Štiavnických vrchov či na jazero Počúvadlo. Vynechať nesmieš ani prehliadku Nového Zámku. Večer stráv zaslúženým oddychom vo wellnesse a deň zakonči výbornou večerou.

Bodkou výletu posledného tretieho dňa bude pred odchodom príjemná prechádzka v mestských uličkách.

 

Turisti na túre počas leta.
Autor: Gela delrose (Pexels)

Na turistike sa musíš spoľahnúť na naozaj dobré a funkčné športové oblečenie a obuv. Kúp si ho ešte dnes z e-shopu Decathlon.

Nezabudnuteľná jarná a jesenná dovolenka


Ten, kto nemá rád veľmi horúce ani chladné dni si nepochybne najviac užije dovolenku počas jari a jesene. Počas týchto prechodných ročných období medzi teplom a zimou sa ponúka množstvo aktivít, ktorým sa môžeš počas svojej dovolenky venovať.

Mimoriadne obľúbená je cykloturistika, nenáročná turistika, ale aj zdolávanie vyšších kopcov či korčuľovanie.

S dlhším jazdením na bicykli iba začínaš? Ako začiatočník si zvoľ menej náročnú cyklotrasu, napríklad z obce Bojná do Novej Lehoty. Dĺžka trasy je 14 km a s pravidelnými prestávkami ju zvládnu aj deti.

Urob z pravidelného bicyklovania príjemnú víkendovú aktivitu pre celú rodinu. Pozri si e-shop Muziker a vyber bicykel pre každého člena rodiny.

 

Máš deti? Spoločné púšťanie šarkana na jeseň nemôžeš vynechať. Pripravili sme pre teba postup, ako jednoducho vyrobíš šarkana spolu s deťmi.

Potrebuješ:
 

__check

2 drevené paličky

__check

taviaca pištoľ alebo lepidlo

__check

špagát

__check

nožnice

__check

farebný papier, noviny, igelitová taška

__check

fixky, farebný papier, kusy látky na dozdobenie

Postup:
 

1

Priprav si 2 drevené paličky – rozdiel medzi nimi by mal byť 10 cm, napríklad kratšiu s dĺžkou 51 cm a druhú dlhú 61 cm.

2

Ulož ich do tvaru písmena T a v strede ich spoj špagátom a lepidlom. Mali by zvierať pravý uhol.

3

Pomocou nožníc urob približne 1 cm od konca každej paličky vodorovný zárez.

4

Špagát natiahni cez všetky zárezy, aby si vytvoril rám šarkana.

5

Roztiahni si farebný papier, noviny alebo igelitovú tašku a polož na ňu rám šarkana. Vystrihni rovnaký tvar, ako má šarkan, avšak o 2 cm väčší od neho.

6

Tvar vystrihni a 2 cm okraj prelož cez každú stranu rámu a prilep pomocou lepidla.

7

V strede šarkana urob malú dierku na prestrčenie šnúry na lietanie.

8

Teraz je čas zapojiť deti. Daj im fixky, ak sú väčšie tak aj nožnice a farebný papier a nechaj ich ozdobiť si šarkana podľa ich predstáv.


Zdroj: How to Make a Kite (YouTube.com)

Skvelá zimná dovolenka za málo peňazí


Rozmýšľaš, kam na dovolenku v zime? Ak miluješ sneh, navštív hory. Okrem lyžovania, bežkovania či snowboardovania môžeš obdivovať zasneženú prírodu alebo si užívať služby hotela, zatiaľ čo za oknom bude ticho snežiť.

Vybrala si si lyžovanie? Musíš sa rozhodnúť, či pôjdeš na svahy na Slovensko alebo do zahraničia. Aktuálne platí, že ceny skipassov sú v zahraničí veľmi podobné tým našim. Rozhodujúcimi kritériami pre teba teda môže byť kvalita svahov či ubytovania, dĺžka dovolenky či to, aké máš možnosti dopravy.

Užitočná rada: Skipass si kúp jednorazovo na všetky dni. Za nákup denných lístkov by si zaplatila omnoho viac peňazí a vôbec by si tak neušetrila.
 

Žena so snowboardom sedí na snehu.
Autor: Nadin (Pexels)

__bulb
Zimná dovolenka na lyžiach: Ako na nej ušetriť?

Súhlasíte s tým, že zimná dovolenka musí byť na zasnežených kopcoch? Doprajte si ju s celou rodinou aj tento rok. S našimi tipmi na nej ešte aj ušetríte.

3 tipy na lyžiarske strediská na Slovensku

__check

Snowparadise Veľká Rača

__check

Orava Snow

__check

Winter Park Martinky

3 tipy na lyžiarske strediská v zahraničí
 

__check

Ľadovec Stubai v Rakúsku

__check

Val Gardena v Taliansku

__check

Zermatt vo Švajčiarsku


Chceš si kúpiť snowboard? Pri jeho výbere je dôležitých niekoľko parametrov, a to hlavne jeho dĺžka, tvar a šírka dosky, tvoja hmotnosť a úroveň skúseností. Pri nákupe sa obráť na odborníkov, ktorí ti poradia s výberom toho najlepšieho.

Nie si si istá, či bude snowboardovanie patriť k tvojim obľúbeným zimným športom? Na začiatok si ho požičaj priamo na svahu.

Pri vykonávaní akéhokoľvek športu, letného i zimného, sa nepremáhaj nad rámec tvojich síl. Čas vykonávania športu prispôsob tvojej fyzickej kondícii, zdravotnému stavu či náročnosti trasy.

Chýba ti lyžiarska výstroj a poriadne hrubé zimné oblečenie? Môžeš sa spoľahnúť, že v týchto e-shopoch kúpiš všetko, čo na svah potrebuješ.

S určením náročnosti zjazdovky ti pomôže táto legenda:
 

__check

Zelená farba – zjazdovka je určená pre úplných začiatočníkov. Jej sklon je do 15 %.

__check

Modrá farba – vhodná je pre menej zdatných lyžiarov, starších ľudí a deti. Má sklon do 25 %.

__check

Červená farba – jej sklon je do 40 % a označuje sa ako stredne náročná.

__check

Čierna farba – choď na ňu len vtedy, ak si skúsený lyžiar, pretože je najnáročnejšia. Jej sklon je nad 40 %.


Samozrejme, nájdu sa aj takí, ktorí zimu priam neznesú a potrebujú práve vtedy odísť do krajín s horúcim počasím. Ak je to tvoj prípad, vyber si z vyššie spomínaných tipov na skvelé letné destinácie.
 

Lyžiar na svahu.
Autor: Nejc Soklič (Pexels)

 

Oddychová a šetrná dovolenka doma


Cestovanie je skvelé, ale pravdou je, že nie každý po ňom túži rovnako či už z finančných alebo iných dôvodov. A navyše, z času na čas je príjemné stráviť niekoľko nerušených dní bez povinností aj doma. A to doslova.

Aby to bola naozaj výborná dovolenka v domácom prostredí, zober ničnerobenie vážne a naozaj nepracuj a dovolenkuj. Venuj sa len aktivitám, na ktoré si doteraz nemala dostatok času. Prečítaj napríklad knihy, ktoré dlho odkladáš, užívaj si kúpanie v bazéne či leňošenie na deke na tráve.

A čo ďalšie tipy na aktivity doma? Pre priateľov, ktorí takisto nikam nevycestovali, zorganizuj záhradnú párty s chutnými drinkami alebo grilovačku.
 

Otec so synom grilujú.
Autor: Julia M Cameron (Pexels)

__bulb
Túžiš po skvelom osviežení? Priprav si domáce miešané nápoje

Čo v tebe evokuje leto? Pre väčšinu ľudí je to slnko, pohoda, ničnerobenie a ako bodka chutné miešané nápoje. Poradíme ti ako pripraviť tie najlepšie bez obsahu alkoholu.


Ak si rodič, chápeme, že musíš vymyslieť program pre prázdninujúce deti. Máme pre teba 2 skvelé tipy. Prvým je kempovanie priamo v záhrade. Musíš len pripraviť stan a jedlo. Večery sú počas leta veľmi príjemné, tak prečo to nevyužiť?

Naším druhým tipom je záhradné kino. Garantujeme ti, že to bude zážitok pre malých aj veľkých. Ako na to? Potrebuješ len projektor, plachtu, ktorú upevníš medzi 2 stromy a vybrať film. Chýba už len zopár drobných snackov a dokonalý rodinný večer sa môže začať.

__bulb
Ako zorganizovať jednodňové výlety pre deti rýchlo a lacno?

Určite si už neraz premýšľal, že naplánuješ jednodňové výlety pre deti. Ako ich zorganizovať, aby boli naozaj skvelé? V našom článku nájdeš užitočné rady, ako na to.


 

Áno, raz za čas je potrebné upratať. Spoľahni sa na šikovných smart pomocníkov, ktorí ti uľahčia prácu. Ak by si si mal kúpiť len jedného, spomedzi všetkých by ti nemal chýbať hlavne robotický vysávač. Za super cenu ho kúpiš v e-shope Okay.

Ktorý spôsob dopravy je najvýhodnejší?


Určiť jeden konkrétny nie je možné, pretože záleží od dĺžky trasy a cieľovej destinácie, či tvojich osobných preferencií dopravy. Môžeme ti ale povedať, aké sú výhody a nevýhody jednotlivých druhov dopravy.
 

Cestovanie autom


Využitie vlastného auta stále patrí k tým najobľúbenejším spôsobom dopravy na dovolenku. Nepochybne je to kvôli prevládajúcim výhodám nad nevýhodami.


Výhody
 

__check

čas odchodu je len na tebe

__check

možnosť urobiť si kedykoľvek prestávku a ako často chceš 

__check

autom sa dostaneš až k ubytovaniu

__check

auto máš k dispozícii na presuny počas celej dovolenky

__check

možnosť zobrať takmer neobmedzené množstvo batožiny

Nevýhody
 

__check

aktuálne ceny pohonných hmôt

__check

hľadanie miesta na parkovanie

__check

kolóny

Cestuješ s deťmi? Do batožiny pribaľ hračky, ktoré im skrátia cestu. Vyberať môžeš napríklad z týchto ponúk.

Cestovanie lietadlom


Hovorí sa, že tých, ktorí už na dovolenku cestovali lietadlom, iný spôsob dopravy neláka. Chceš vedieť prečo? Pozri sa, na jeho kladné a záporné stránky.


Výhody

__check

rýchly spôsob prepravy

__check

najbezpečnejšia doprava

__check

pohodlie bez akýchkoľvek starostí o cestu

__check

nákupom leteniek za nízke ceny ušetríš nemalé peniaze


Chceš cestovať výhodnejšie? Pozri si zľavové kupóny na cestovanie.

Nevýhody
 

__check

potrebné vyriešiť ďalšiu dopravu z letiska do hotela

__check

poplatky navyše napríklad za batožinu

__check

nemusí byť pre každého (strach z lietania)

__bulb
Vyhľadávač leteniek online: Cestujte viac za menej

Túžite cestovať a spoznávať nové miesta? Nenechajte sa odradiť ani cenou. Dáme vám tip na vyhľadávač leteniek a ďalšie rady, ako cestovať lacno kedykoľvek.

Cestovanie autobusom


Využívanie autobusovej dopravy je obľúbené predovšetkým v mestách, no nemenej využívané je aj na cestovanie na dovolenky. Aké sú pre a proti cestovania autobusom?
 

Výhody

__check

doprava bez starostí, napríklad s FlixBus

__check

nie je potrebné riešiť parkovanie

Nevýhody
 

__check

obmedzený počet destinácií, kam je možné cestovať autobusom

__check

zdĺhavé cestovanie

__check

menej komfortné v porovnaní s cestovaním autom alebo lietadlom

__check

obmedzené množstvo batožiny

__check

potrebné vyriešiť ďalšiu dopravu z letiska do hotela

Cesta, autobus.
Autor: Mamunur Rashid (Pexels)
 

Ubytovanie za rozumnú cenu


Ubytovanie v hotelových izbách patrí medzi to najobľúbenejšie. Personál hotela sa za teba postará o čistotu izby či prípravu raňajok a ty nemusíš robiť naozaj nič, len si užívať hotelové služby. Otázne však je, či je aj cenovo najvýhodnejšie.

Celková cena závisí nielen od obdobia, na ktoré si hotelovú izbu rezervuješ, ale aj času, kedy rezerváciu robíš. V niektorých prípadoch je výhodnejšie urobiť ju skôr, v iný zase tesne pred termínom. Sleduj ponuku svojho obľúbeného hotela a získaj tú najlepšiu cenu.

Ďalšími skvelými možnosťami ubytovania sú napríklad apartmány, kempy, Airbnb či celé chaty v prípade väčších skupín. Chceš zažiť netradičné ubytovanie na štyroch kolesách? Rozhodni sa pre cestovanie karavanom.

Pri výbere konkrétneho ubytovania zohľadni tvoje preferencie na lokalitu, čistotu a kvalitu vybavenia, prípadne počet hviezdičiek. K rozhodnutiu, či si zvoliť práve to dané ubytovanie ti pomôžu aj hodnotenia a recenzie predchádzajúcich návštevníkov.

Izba, ubytovanie na dovolenke.

Autor: Antony Trivet (Pexels)

__bulb
Lacné Airbnb ubytovanie – ako ho zohnať?

Veľa cestujete? Chcete vedieť, ako ušetriť za ubytovanie? Odporúčame vám vyskúšať službu Airbnb, pretože tá sa aj na Slovensku stáva čoraz populárnejšou.

Ako bezpečne platiť


Aký druh platenia preferuješ – kartou alebo v hotovosti? Či už doma alebo v zahraničí, viac obľúbené a využívané je bezhotovostné platenie. V porovnaní s platením s fyzickými peniazmi je to rýchlejšie, pohodlnejšie a aj bezpečnejšie.


4 tipy na bezpečné používania platobnej karty:
 

__check

nastav si limity pri platení kartou, výberoch z bankomatov a nákupoch cez internet

__check

zapnutá lokalizácia ti pomôže jednoduchšie nájsť stratené zariadenie pri platbe mobilom či hodinkami

__check

používaj debetnú aj kreditnú kartu

__check

stiahni si mobilnú aplikáciu svojej banky pre lepší prehľad o výdavkoch


Počas každej dovolenky ti odporúčame mať so sebou platobnú kartu aj hotovosť. Môže sa stať, že niektorý obchodník nebude mať funkčný terminál alebo nebude vôbec možná platba kartou.
 

Žena platí v obchode platobnou kartou.
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)

__bulb
Platba kartou v zahraničí - na čo všetko si dávať pozor?

Chceš v zahraničí platiť kartou? Mal by si vedieť, aké poplatky si tvoja banka účtuje. A vieš, čo robiť, aby bola platba kartou v zahraničí bezpečná? Povieme ti to.


S cestovaním na dovolenku sa nepochybne spája aj finančná príprava. To, aký vysoký máš budget súvisí s výberom destinácie, ubytovania a aktivít, ktoré na dovolenke podnikneš.

Mysli na dovolenku v predstihu a pravidelne si odkladaj určitú čiastku peňazí bokom, napríklad 100 € (konkrétnu sumu prispôsob podľa plánovanej dovolenky).

Rozmýšľaš nad zmenou banky? Zisti, aké benefity ti ponúka mBank.

Dovolenka bez stresu


Mnohí ľudia nedokážu ani vo voľnom čase prestať myslieť na prácu. A veľký problém je to aj vtedy, ak to pretrváva aj na dovolenke. Veľmi jednoducho si tak môžeš privolať rôzne ochorenia, celkové vyčerpanie organizmu či dokonca vyhorenie. A v konečnom dôsledku si dovolenku vôbec neužiješ.


3 pracovné pravidlá pred dovolenkou:
 

__check

Neber si firemný notebook ani telefón.

__check

Nastav e-mail s automatickou odpoveďou, v ktorom napíšeš kontakt na kolegu, ktorého má dotyčný kontaktovať.

__check

Prácu urob v predstihu, aby bolo všetko hotové pred tvojim odchodom na dovolenku.

A bonus: Na dovolenke sa vyhýbaj témam o práci, len si užívaj každý voľný deň.

Pohodový návrat z dovolenky


Koniec dovolenky a návrat domov býva väčšinou mierne stresujúci. Človek prirodzene myslí na povinnosti, ktoré ho čakajú doma či na prácu, ktorá sa nahromadila počas dovolenky.

Chceš si uľahčiť návrat do pracovného režimu? Zober si aspoň 2 dni voľna navyše. Hovorí sa totiž, že po dovolenke človek potrebuje dovolenku a my ti to môžeme z vlastnej skúsenosti len potvrdiť.

Okrem oddychu po cestovaní ich využiješ napríklad na vybalenie batožiny. Uvidíš, že aj samotný návrat do práce potom pre teba nebude tak stresujúci, ako keby si po príchode domov išla hneď na druhý deň do kancelárie.

Žena číta časopis v hojdacej sieti.
Autor: Ksu&Eli Studio (Pexels)


Vopred naplánované dovolenky sú skvelé, pretože presne vieš, ako kedy a kam ideš. Niekedy ale dobre padne vyraziť na dovolenku spontánne. Ak ti to práca dovoľuje, odcestuj napríklad hneď zajtra a len s príručnou batožinou. Možno to bude jedna z najlepších dovoleniek, akú si kedy zažila.

Chceš vedieť ako prvá o exkluzívnych zľavových kupónoch do e-shopoch a novinkám na našom blogu? Prihlás sa na odber nášho newslettra.