Ako umyť okná efektívne a bez námahy

02.09.2019 Kristína Bývanie Zdielať
umývanie okien

Dokonalo čisté okná túži mať doma azda každá gazdinka. Umývanie okien bez šmúh j však často veľmi zdĺhavé, a preto túto činnosť neraz odkladáme až na posledné miesto. Ukážeme vám, ako najlepšie umyť okná tak, aby ste nestrácali čas :-).

Čo na okná

Aj pre vás nie je umývanie okien zrovna obľúbená činnosť? V tomto článku vám poradíme, čím umyť okná, aby výsledok bol čo najdokonalejši. Veď napokon, dobré rady a nápady do domácnosti sa vždy hodia, no nie? 

 Ocot 

Už naše staré matere dávno vedeli, že ocot nepatrí len do kuchyne. Nalejte do 5 litrov vody približne 2 deci octu a umývanie okien bude doslova hračka. Účinná zmes okná odmastí a prinavráti im požadovaný lesk, a to aj bez väčšej námahy. V prípade, že sa obávate charakteristického zápachu z octu, žiaden strach. Zápach v priebehu pár minút vyprchá a vám zostanú len dokonalo čisté okná bez zbytočných šmúh. 

✓ Biely puding

Ďalším z osvedčených receptov starých mám je nepochybne aj svetlý puding. Ten si iba jednoducho rozmiešate v 5 litroch vody a zmesou umyjete okná.
 
✓ Čpavok
V prípade, že vaša domácnosť nedisponuje octom, skúste siahnuť po čpavku. Zmiešajte jeden diel čpavku s približne 3 dielmi vody a z okenných rámov veľmi jednoducho odstránite ah zažltnutie z cigaretového dymu. Opäť síce nejme o veľmi voňavý spôsob umývania, výsledok však určite stojí za to. 
 
✓ Čističe okien
Pri umývaní okien môžete využívať aj klasický čistič okien. Sortiment internetových drogérií je naozaj bohatý, stačí si len vybrať svojho favorita. Pri nákupoch samozrejme nezabúdajte ani na zľavové kupóny a kódy, vďaka ktorým určite nejaké to euro ušetríte. 
 

umyvanie okien vasekupony.sk

Stierka na okná a iné pomôcky na umývanie okien
Pri čistení okien by ste rozhodne nemali podceňovať ani výbavu. Gumná stierka, či iné pomôcky na umývanie okien nestoja veľa peňazí a prácu vám uľahčia aj o 50%. 
 
Noviny
Zastarané? Možno, ale výsledok určite stojí za to. Výhodou novín je to, že za sebou nezanechávajú žiadne nitky ani chlpy. Výborne sajú vodu, vďaka čomu sa leštenie stáva veľmi pohodlné a mimoriadne účinné. Pri leštení si však musíte dávať pozor na rámy. Farba z novín ich totiž môže veľmi jednoducho zašpiniť.
 
Ako správne umyť okná
Čo použiť na umývanie okin sme si už povedali, poďme sa teraz spolu pozrieť na to, ako to urobiť čo najlepšie. Postup je pritom veľmi jednoduchý. Stačí sa vyvarovať niekoľkým chybám a okná sa budú už za pár minút lesknúť ako nikdy. Okná rozhodne neumývajte, ak na ne práve páli slnko. Voda na oknách totiž schne rýchlejšie a docieliť čistý vzhľad bez šmúh je takmer nemožné. 
 
Voda, s ktorou sa rohodnete umývať okná by tiež mala spĺňať určité kritéria. Nemala by byť príliž horúca a ani studená. Ideálna teplota je 30 stupňov.
 
Pri umývaní okien nezabúdajte najskôr vyčistiť okenný rám a až potom samotné sklá. V opačnom prípade by ste si mohli rámy opäť ušpiniť a celý postup zopakovať.