Ako opraviť prasknuté čelné sklo na aute

25.07.2019 Barbora Auto Zdielať
čelné sklo

Zasiahol vaše auto kameň a prasklo vám čelné sklo? Nepríjemné. Nič to, poradíme vám, ako jeho opravu zvládnete hravo aj bez návštevy autoservisu.

Rozbil vám kameň čelné sklo? Nič nezvyčajné. Odlietavajúce kamienky z kolies áut idúcich pred vami je pomerne častým javom, mnohé poisťovne však s preplácaním opravy neraz mávajú problém. Na scénu spravidla prichádza zdĺhavé dokazovanie viny, na ktoré často nemáme ani čas, a ani energiu. Jednoduchším riešením síce môže byť špeciálne pripoistenie čelného skla, nie každý z nás je však ochotný si za neho aj priplatiť. V prípade, že sa však chcete vyhnúť zbytočným opletačkám a nemáte obe ruky ľavé :-), máme pre vás skvelý návod, ako to zvládnete aj doma.

 
Oprava čelného skla
Naletel vám kamienok na čelné sklo a rozhodli ste sa ho opraviť svojpomocne? Tak potom postihnuté miesto čo najskôr prelepte lepiacou páskou, vďaka čomu zabránite tomu, aby sa do praskliny dostal prach alebo vlhkosť. V ďalšom kroku budete musieť síce trošku zainvestovať, rozhodne vás to však nezruinuje. Sadu na opravu čelného skla dokážete kúpiť už za pár eur. Čo by mala obsahovať? 
 
✓ Injekčnú striekačku s lepidlom
Samolepku s dierkou v strede
✓ Plastové terče

sada na opravu celneho skla

»Náš tip: Chcete pri nákupe sady na opravu čelného skla ušetriť? Tak potom určite využite ForMotor zľavové kupóny a zakúpte si ju čo najvýhodnejšie. 
 
Postup:
Miesto okolo vzniknutej praskliny dôkladne očistite a samotnú štrbinu ešte dočistite od zbytkov skla napríklad žiletkou. Pripravenú samolepku umiestnite na stred pukliny a prilepte k nej plastový terč, do ktorého následne vložíte injekčnú striekačku s lepidlom. Tú natiahnite, aby ste vo vnutri vytvorili vákuum. Celý tento proces portvá zhruba 10 minút, počas niektorého niekoľkokrát poťukajte na čelné sklo, aby ste dostali preč všetko sklo. Nič zložité, však? Upozorňujeme, že lepidlo určené na lepenie skla si vyžaduje aj prítomnosť UV žiarenia, preto opravu praktizujte výhradne počas slnečného dňa. 
 
Hrozí vám pokuta aj odobratie dokladov
Opravu čelného skla by ste rozhodne nemali podceňovať a ani odkladať na neskôr. Prasklina zvykne narastať a vás by aj drobný ťukanec mohol v konečnom dôsledku výjsť poriadne draho. A nielen to, v tom najhoršom scenári môžete dokonca prísť až o papiere. Dôvodom je najnovšia vyhláška Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorá presnejšie konkretizuje technickú nespôsobilosť vozidla pri zhoršení výhľadu cez zónu čistenia stieračmi čelného skla, a teda časť priamo pred očami šoféra. V tejto časti sa netoleruje akékoľvek poškodenie, ktoré je väčšie ako 20mm.