Zabudnite na drastické diéty, toto je 5 tipov pre efektívne chudnutie

Zabudnite na drastické diéty, toto je 5 tipov pre efektívne chudnutie

Azda ani neexistuje človek, ktorý by aspoň raz v živote nedržal žiadnu diétu. Viete, ako to urobiť tak, aby sa zhodené kilá na vás opäť nenalepili?

 
 
 
Chudnutie je beh na dlhú trať
 
Rýchle chudnutie väčšinou nemá požadovaný efekt. Ak aj schudnete, často sa môže dostaviť tzv. jo-jo efekt, pri ktorom kilá opäť naberiete. A niekedy dokonca viac ako predtým. Ak chcete schudnúť naozaj efektívne, mali by ste predovšetkým zmeniť svoj životný štýl. Ako na to? Prinášame vám 5 tipov, ktoré vám pritom pomôžu.
 

#1 Jedzte pravidelne
 
Hladovať je zakázané. Ak telo zacíti hlad, začína si ukladať zásoby tuku na horšie tuky. A to predsa nechcete. Doprajte si radšej 5 - 6 menších porcií za deň. Tukové zásoby sa nebudú vytvárať, naopak, telo začne z nich čerpať.  
 

#2 Zabudnite na sladkosti
 
Pri chudnutí zabudnite na sladké pokrmy, sladené nápoje, ale aj na sladké biele pečivo a bielu múku. Cukor by ste dokonca nemali prijímať ani z ovocia, ak je ho tam príliš veľa. Takým ovocím sú napríklad banány. Okrem sladkostí vylúčte z jedálnička aj polotovary, vysmážané jedlá, mlieko, vajcia a bravčové mäso. Nahraďte ich väčším množstvom zeleniny, strukovín a orechov.

 
#3 Ráno škroby, večer bielkoviny
 
Pri strave je dôležitá nielen pravidelnosť, ale aj zloženie potravy. Snažte sa jedlo počas dňa rozdeliť tak, aby ste maximum sacharidov prijali ráno a v priebehu dňa, kedy sa spotrebujú na energiu pre režim organizmu. Večer siahnite po bielkovinách, ktoré nie sú zdrojom veľkého množstva tukov pre tvorbu zásob.
 

#4 Dodržiavajte pitný režim
 
V priebehu dňa by ste mali vypiť aspoň 2 litre tekutín. Vyhýbajte sa však sladeným a perlivým nápojom, ale aj akémukoľvek alkoholu. Obmedziť by ste mali tiež pitie kávy. Pri chudnutí je vhodná najmä čistá voda, prípadne voda s citrónom, alebo bylinkový či ovocný čaj bez cukru.
 

#5 Hýbte sa
 
Počas dňa by ste sa mali čím najviac hýbať. A to predovšetkým vtedy, ak máte sedavé zamestnanie. Nie, nemusí to byť žiadna náročná športová aktivita. Na začiatok stačia aj prechádzky v rýchlejšom tempe, plávanie či bicyklovanie. Postupne môžete vyskúšať aj cvičenia na posilnenie telesných partií či ľahší beh. Ak ste športovo zdatnejší, na chudnutie je najvhodnejšia kombinácia niekoľkých kardio cvičení, akými sú napríklad spinning, beh či korčuľovanie.
 

Aj športovať sa dá štýlovo
 
Nie, samozrejme nemusíte športovať v starých teplákoch a teniskách :-) Vašu radosť z pohybu určite podporí aj to, ak pri ňom budete dobre vyzerať. Kvalitné športové oblečenie navyše zaručí, že sa pri športe budete cítiť komfortnejšie. Ochráni vás pred výkyvmi počasia, dobre odvádza pot, neprekáža pri pohybe a umožní vám maximálne sa sústrediť len na váš výkon. Dôležitý je tiež výber kvalitnej športovej obuvi. Tú vyberajte podľa účelu použitia, prispôsobte sa povrchu a v správnom čase ju vymieňajte.

štýlové a pohodlné športové oblečenie adidas vašekupóny.sk

Že do takejto športovej výbavy nechcete veľa investovať? Nemusíte. Aj značkové tenisky a oblečenie dnes môžete zohnať za výhodné ceny. Využite Adidas výpredaj  a uvidíte, že takáto investícia sa vám určite vyplatí.
 

Malá rada na záver

Podarilo sa vám všetky naše rady uviesť do života? Potom si dajte pozor na to, aby ste sa nevrátili k pôvodným zlozvykom. Tie totiž znamenajú aj návrat stratených kilogramov.