Vlastníte mechanické hodinky? Tak potom by ste mali vedieť, že...

11.05.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Vlastníte mechanické hodinky? Tak potom by ste mali vedieť, že...

Ak nevlastníte automatické hodinky na batériu, ale tie mechanické, možno ste už zvažovali, či by sa vám k nim nezišiel aj naťahovač. Čo to vlastne naťahovač je, a aké sú jeho výhody? Prečítajte si blog a dozviete sa aj to, kde na vás čakajú výhodné zľavy na hodinky.

 

Čo je naťahovač hodiniek?

Naťahovače hodiniek, známe aj pod anglickým názvom watch winders, sú zariadenia, ktoré dokážu udržať hodinky v chode aj vtedy, keď ich nepoužívate, alebo keď ich jednoducho zabudnete natiahnuť. Sú vhodnou výbavou v tom prípade, ak vlastníte hodinky s automatickým naťahovaním. Naťahovač udržiava hodinky v kruhovom alebo inom pohybe, čím simuluje pohyb ruky a drží hodinkový strojček v neustálej činnosti.



Výhody naťahovačov hodiniek

 Môžete zabúdať. Práve toto je snáď tá najväčšia výhoda naťahovačov. Vôbec nemusíte myslieť na to, že mechanické hodinky treba aj naťahovať. Vyhnete sa tak tomu, že ostanete niekde visieť bez presného času. Alebo skrátka nebudete musieť na hodinkách po ich zastavení stále nastavovať presný čas a dátum.
 

 Naťahovače prispievajú k zdraviu hodiniek. Mechanickým hodinkám škodí, ak sa zastavia. Naopak, kvôli mazivám by mali byť v permanentnej prevádzke. Ak hodinky stoja, mazivá sa môžu usadiť.

 


Nevýhody naťahovačov

 Kompotenty sa viac opotrebujú. Argumenty proti naťahovačom hovoria o tom, že hodinkám naopak škodí, ak sú v stálej prevádzke. Stály chod vedie k nadmernému opotrebovaniu komponentov a k častejším návštevám servisov.
 

 Naťahovač je ďalšia investícia. Aj keď investujete do celkom jednoduchého naťahovača, predsa je to len ďalšia investícia, ktorá načrie do vášho domáceho rozpočtu. V tomto prípade však máme pre vás dobrú radu - pri nákupe určite navštívte aj našu kategóriu Zľavy na hodinky, a uvidíte, že ušetríte. 

zlavy na hodinky vašekupóny.sk

Tip od nás: V prípade, že chcete túžite po nových hodinkách, ale nie ste za ne ochotní utratiť more peňazí, nezúfajte. Využite pri nákupe výhodný Vivantis zľavový kupón alebo zľavový kód iZlato a vaša peňaženka sa vám určite poďakuje.
 
Každopádne, naťahovač sa vám určite oplatí v prípade, že máte zbierku hodiniek alebo na naťahovanie tých svojich jediných pravidelne zabúdate. Sú nevyhnutné tiež v prípade, ak máte hodinky so zložitými funkciami, akými sú napríklad astronomické funkcie či večné kalendáre. Niekedy je ich nastavovanie také komplikované, že treba poslať hodinky späť výrobcovi.
 

 

Ako vybrať ten správny?

Na výber je veľké množstvo naťahovačov v rôznych prevedeniach i veľkostiach, od úplne jednoduchých až po luxusné naťahovače kombinované s trezormi. Tie už potom môžete mať doma ako luxusný nábytok. Pri ich výbere si však musíte dávať pozor na to, aby naťahovač zodpovedal typu vašich hodiniek. Určite si tiež, koľko hodiniek chcete naťahovať.

Existujú naťahovače pre jedny alebo viaceré hodinky, do ktorých môžete vložiť viac kusov hodiniek. Zvážte tiež svoje potreby. Budete potrebovať na naťahovači nastavovať rôzne otáčky, meniť ich smer, či dokonca odložiť štart naťahovania? Budete ho napájať len zo siete, alebo aj batériami? To všetko ovplyvní váš konečný výber toho správneho naťahovača.

pozri Zľavy na hodinky