Viete, ako vybrať najlepšie stavebné sporenie?

13.11.2018 Kristína Financie Zdielať
Viete, ako vybrať najlepšie stavebné sporenie?

Chcete vedieť, podľa čoho si môžete vybrať najlepšie stavebné sporenie? A oplatí sa dnes ešte vôbec? Čítajte na blogu Vašekupóny.sk.



Stavebné sporenie slúži na to, aby ste si pripravili finančné prostriedky na kúpu nového alebo rekonštrukciu toho súčasného bývania. Aj keď atraktivita tohto typu sporenia postupne klesá, v súčasnosti poskytujú stavebné sporenie 3 stavebné sporiteľne. Ako si teda vybrať to najlepšie stavebné sporenie
 
 

Čo je stavebné sporenie?

 

Stavebné sporenie je typ sporenia pre tých, ktorí chcú zhodnocovať svoje peniaze za účelom získania lepšieho bývania. Je založené na myšlienke, že prostredníctvom vkladov, získaných úrokov a pripísanej štátnej prémie našetríte aspoň časť prostriedkov, ktoré potrebujete na bývanie. Druhú časť peňazí môžete získať prostredníctvom stavebného úveru. Stavebné sporenie je síce prioritne určené na bývanie, avšak po šiestich rokoch sporenia môžete peniaze použiť na čokoľvek.
 
 

Oplatí sa ešte stavebné sporenie?

 

Stavebné sporenie postupne stráca na atraktivite. Výška štátnej prémie aj základné úroky dlhodobo klesajú. Nie je to tak dávno, keď stavebné sporiteľne ponúkali na stavebnom sporení úroky až 3 % ročne. Momentálne úrok klesol už na 1 % ročne a aj pre získanie štátnej prémie je potrebné v tomto roku vložiť pomerne vysokú sumu.
 
Napriek tomu je stavebné sporenie ešte stále obľúbené práve vďaka garancii úroku a štátnej prémii. V porovnaní s neviazaným bankovým vkladom, kde sa úroky pohybujú tesne nad nulou, je stavebné sporenie stále vo výhode. Avšak, za cenu viazanosti peňazí na 6 rokov. So stavebným sporením sa navyše spája tiež možnosť získať stavebný úver. Je to teda skôr vhodná alternatíva pre konzervatívnejších sporiteľov, ktorí nemajú radi neistotu a nechcú sa púšťať do investičných produktov.
 
 

Porovnanie stavebných sporiteľní

 

Momentálne pôsobia na Slovensku pôsobia tri stavebné sporiteľne:

  ČSOB stavebná sporiteľňa,

✓  Prvá stavebná sporiteľňa,
 
  Wüstenrot stavebná sporiteľňa.
 
U všetkých stavebných sporiteľní platia rovnaké podmienky na získanie štátnej prémie. Rozhoduje o tom totiž štát, nie samotné sporiteľne. V roku 2018 je štátna prémia vo výške 5 % z vkladu, čo predstavuje maximálne 66,39 €. Na získanie plnej štátnej prémie musíte na účet stavebného sporenia vložiť minimálne 1 327,80 €. Ak počas roka 2018 vložíte na účet stavebného sporenia menej, získate len pomernú časť štátnej prémie.
 
Zvyčajne sa stavebné sporenie líšia vo výške úroku na stavebné sporenie, momentálne je však situácia taká, že všetky tri stavebné sporiteľne ponúkajú úrok v rovnakej výške - 1 % ročne.
 
Hlavným rozdielom teda zostávajú poplatky a bonusy, ktoré sú ponúkané v rôznych akciách. Tieto parametre si dokážete vyhodnotiť pomerne ľahko. Tu je prehľad produktov, ktoré jednotlivé stavebné sporiteľne ponúkajú:
 

ČSOB stavebná sporiteľňa
 
✓  Stavebné sporenie Profit Maxi - pre dospelých od 18 rokov, úrok 1 % , štátna prémia,
 
✓  Stavebné sporenie Profit Mini - pre deti do 18 rokov, úrok 1 %, štátna prémia, bezplatné zriadenie s detským účtom.
 

Prvá stavebná sporiteľňa
 
  Sporenie so štátnou prémiou - úrok 1 %, štátna prémia,
 
✓  Sporenie Lišiak - úrok 0,3 %, bez poplatkov, vklady a výplaty vkladov kedykoľvek,
 
  Sporenie pre deti - úrok 1 %, mesačné vklady v rôznej výške,
 
✓  Sporenie so stavebným úverom - úrok 1 %, štátna prémia, stavebný úver s nízkou úrokovou sadzbou v garantovanej výške.
 

Wüstenrot stavebná sporiteľňa
 
✓  Rodinné sporenie - sporenie pre manželov, 8,5 % zhodnotenie v 1. roku sporenia, štátna prémia,
 
✓  Krôčik - sporenie pre deti - zhodnotenie 8,5 % v 1. roku sporenia, balík poistenia zadarmo.