Viete, ako správne impregnovať topánky?

damske-topanky-v-dazdivo-pocasi

Chcete ochrániť svoje topánky pred škvrnami a dažďom? Impregnácia topánok vašej obuvi predĺži životnosť a svoje nohy udržíte v suchu. Neviete, ako na to?

Správnou starostlivosťou predĺžite život vašej topánke aj o niekoľko sezón. Tá je však pri každom materiáli obuvi iná. Ako správne impregnovať tak, aby ste vašim topánkach zaručili dlhovekosť?

Ešte nemáte topánky do chladnejšieho počasia? Preskúmajte širokú ponuku tenisiek, polotopánok a čižiem v najvyššej kvalite.

sada-na-impregnaciu-topanok

 

Starostlivosť o obuv

 

Ak túžite po tom, aby vaše topánky vyzerali ako nové, musíte sa im aj patrične venovať. Kľúčom k úspechu je práve impregnácia. Výsledky tejto činnosti oceníte nielen počas daždivého dňa, ale aj pri nevinnej prechádzke rannou rosou.

Jej ďalšou úlohou je zabránenie prenikania nečistôt do štruktúry materiálu, z ktorého je topánka vyrobená. Čo to znamená? Topánka sa vďaka nej bude lepšie čistiť, čím sa logicky predĺžite aj jej životnosť. 

Na impregnáciu sa najčastejšie používa sprej, roztok, krém, vosk alebo tuk. Ktorý z nich bude v prípade vašich topánok najúčinnejší? Závisí od povrchu a materiálu topánky.

panske-topanky-oxford-stylna-polici

Ešte nemáte profesionálnu domácu výbavu na starostlivosť o topánky? Vieme, kde na vás čaká najlepší výber tých najkvalitnejších produktov za skvelé ceny.

Impregnácia sprejom, voskom, tukom či krémom

 

Ešte pred samotnou aplikáciou je potrebné obuv poriadne zbaviť všetkých nečistôt a nechať dokonale vyschnúť. Aký je ideálny spôsob, ako naniesť jednotlivé druhy impregnácie na topánky?

__check

Sprej – najjednoduchší typ impregnácie. Na dobre vyčistenú obuv nastriekajte impregnačný sprej. Snažte sa o rovnomerný postrek na celý povrch zo vzdialenosti 20 cm. Topánky následne nechajte uschnúť. Pre lepší výsledný efekt je potrebné proces opakovať 2 až 3-krát. Sprej používajte pri otvorenom okne, aby ste si nepodráždili dýchacie cesty.

__check

Krém, vosk alebo tuk – využívaný najmä v prípade, že máte kožené topánky. Textilné by totiž mohli zmeniť vzhľad. Vopred očistené topánky natrite a vyleštíte.

damske-kozene-semisoe-topanky-bezove

Špecifický semiš

 

Zakúpili ste si semišové topánky? Bojíte sa ich nosiť, aby ste ich nezničili? Čistenie semišových topánok pritom vôbec nemusí byť strašiak. Stačí poznať niekoľko jednoduchých pravidiel a topánky môžete nosiť aj niekoľko sezón.

1

Výber správneho impregnačného prostriedku – najdôležitejším pravidlom. Semiš neznáša vlhkosť, preto je používanie vodoodolných prostriedkov nevyhnutné.

2

Prvá aplikácia pred obutím topánok – prostriedok aplikujte niekoľkokrát počas sezóny. Ideálne pred každým použitím.

damske-turisticke-topanky-starostlivost

 

Frekvencia impregnácie

 

Viete, ako často by ste mali impregnovať topánky? Vo všeobecnosti vždy, keď je to potrebné. Vo vlhkejšom prostredí aj niekoľkokrát do týždňa, v tom suchšom o niečo menej. Samozrejme, záleží aj od prašnosti a miere opotrebovania topánok.

Náš tip: Turistické topánky budú potrebovať o niečo väčšiu starostlivosť ako bežné tenisky. Neviete, ako ich vybrať? Poradíme vám.