Viete, ako skladovať pneumatiky mimo sezóny?

28.10.2019 Barbora Auto Zdielať
pneumatiky

Zima je za rohom a s ňou prichádza aj čas na prezúvanie pneumatík. Viete, ako ich správne skladovať? Poradíme vám.

Pre väčšinu šoférov je november mesiacom prezúvania. Teda v prípade, ak nie ste majiteľom tých celoročných. Poradíme vám, ako ich správne uskladniť, aby vám vydržali čo najdlhšie a nepoškodili sa. Pri správnom skladovaní vám totiž vydržia niekoľko sezón. 

 

Skladovanie pneumatík


 Vedeli ste, že niektoré pneuservisy a autoservisy ponúkajú v rámci svojich doplnkových služieb aj uskladnenie pneumatík a diskov? Ak nemáte vhodné skladové priestory, je to pre vás ideálne a praktické riešenie, ako zachovať pneumatiky vo vynikajúcom stave.

Máte dielnu, garáž alebo suterén, kde môžete pneumatiky skladovať? Pre správne skladovanie pneumatík vo vlastnej réžii by ste mali postupovať nasledovne.
 

muz-auto-vymena-pneumatik
Autor:  Gustavo Fring (Pexels)

Potrebujete nové pneumatiky? Vďaka týmto ponukám za ne zaplatíte menej:

__bulb
Jednoduché triky na zabezpečenie auta proti krádeži. Poznáš ich?

Odcudzenie vozidiel nie je ničím nezvyčajným nielen v prípade starších modelov áut, ale aj tých novších. Vieš, ako na účinné zabezpečenie auta proti krádeži?

Čistenie pred skladovaním


Nezáleží na tom, či idete skladovať letné lebo zimné pneumatiky, postup zostáva identický. V prvom kroku musíte pneumatiky dôkladne vyčistiť.

Benzín, olej či rôzne ďalšie chemické látky totiž majú pre vaše pneumatiky nepriaznivý vplyv a môžu ich nenávratne poškodiť. Pneumatiky umývajte vodou, prípadne šampónom na to určeným.

V prípade, že sa rozhodnete využiť vysokotlakový čistič, dodržiavajte odporúčanú vzdialenosť čistenia, inak by ste ich mohli poškodiť.

Po umytí pneumatiky poriadne prezrite a vyberte prípadné vtlačené kamienky. Ak sú gumy v poriadku, siahnite po auto-moto prípravkoch a zakonzervujte ich. Tento krok určite nevynechajte. Skôr, ako sa pneumatiky rozhodnete baliť do vriec, nezabudnite ich poriadne vysušiť .V opačnom prípade by na nich mohli vzniknúť vypukliny.

Pred čistením diskov je potrebné rozlíšiť či ide o plechové alebo hliníkové disky. Plechové disky stačí dôkladne umyť a vysušiť. Hliníkové disky je po umytí potrebné zakonzervovať a v poslednom kroku aj naleštiť.
 

muz-vymena-pneumatiky-auto
Autor: Andrea Piacquadio (Pexels)


Aké sú vhodné podmienky na skladovanie?


Vhodné podmienky pre skladovanie pneumatík sú -5 až 5 °C v priestoroch bez slnečného svetla a v dostatočnej vzdialenosti od rozpúšťadiel či zdroju tepla.

Skladujete pneumatiky bez diskov? Zaveste ich a pravidelne meňte ich polohu. Ideálne je zakúpenie stojana. Pneumatiky s diskami stačí poukladať na seba a medzi jednotlivé pneumatiky vložiť kartón. Takýmto jednoduchým spôsobom predídete ich prípadnému treniu a poškodeniu.


Chcete pneumatiky využívať niekoľko sezón? Okrem správneho skladovania dbajte aj na štýl jazdy, ktorý môže prispieť k ich rýchlemu opotrebeniu.