Vieš, čo ti pomôže na spálenie od slnka? Skús tieto spôsoby

22.08.2023 Dominika Rodina Zdielať
zena-plaz-opalovanie

Ak sa rada opaľuješ, zrejme si už neraz zažila nepríjemné spálenie od slnka. Aké domáce recepty môžeš vyskúšať na zmiernenie začervenania a úľavy od bolesti?

Hrejivé slnečné lúče sú síce príjemné, ale ak sa im budeš vystavovať príliš dlho, môžu ti spôsobiť nepríjemné spálenie. Je prirodzené, že na slnku opálenie často necítiš a ani nevidíš. Jeho 2 typické prejavy – červená pokožka a bolesť sa dostavia až o niekoľko hodín neskôr.

Pomôže ti nejeden domáci recept na spálenú pokožku. Poznáš niektorý z nich?

Predíď spáleniu a zaobstaraj pre celú rodinu produkty na opaľovanie z BENUlekáreň za skvelé ceny.

nohy-piesok-natieranie-opalovacim-kremom


Spálenie na slnku a jeho prejavy


Aj keď nie je spálenie veľmi estetické, to nie je tým najväčším problémom. Príliš častý a predovšetkým nechránený pobyt na slnku môže pokožku veľmi poškodiť. Môže viesť k vzniku pigmentových škvŕn, vysušovaniu a starnutiu pleti či tvorbe vrások.

Okrem začervenania pokožky a jej bolesti na dotyk je pre spálenie pokožky charakteristický aj mierny opuch, bolesť hlavy a únava. Pokožka je niekoľko dní citlivá na akýkoľvek dotyk, čím sa znižuje napríklad aj kvalita spánku.

U niektorých ľudí sa dostaví aj zvýšená teplota. Spôsobilo ti spálenie od slnka pľuzgiere? V takom prípade navštív lekára. Pľuzgiere po spálení slnkom totiž signalizujú vyšší stupeň spálenia pokožky.
 

zena-plaz-klobuk

3 kroky správnej starostlivosti o spálenú pokožku 


Spálenie pokožky slnkom je nepríjemné a nepominie len tak. Tieto body sú pri procese liečenia viac ako dôležité.
 

1

Pravidelne aplikuj produkty určené na ošetrenie spálenej pokožky.

2

Pokožku neškriab a ani nešúp. Poškodil by si ju tým ešte viac.

3

Buď trpezlivý a vyhni sa slnku, pokiaľ sa spálená pokožka nevylieči.

ludia-plaz-opalovanie

__bulb
Vieš, aká je správna starostlivosť o vlasy počas horúcich dní?

Určite si si už všimla, ako horúce počasie vplýva na tvoje vlasy. Už nechceš, aby boli suché a lámavé? Poradíme ti, akú starostlivosť o vlasy v lete zvoliť.

Čo na spálenie od slnka?


Na spálenie od slnka zrejme po ako prvých siahaš po produktoch z lekární. Vhodnou alternatívou sú aj bežné produkty, ktoré nájdeš doma. Účinne zmiernia prejavy spálenia a pomôžu ti s úľavou od nepríjemnej bolesti.

Prvým krokom je postihnutú pokožku schladiť studenou sprchou alebo obkladom uteráka namočeného v studenej vode. Zvolený spôsob schladenia pokožky opakuj niekoľkokrát za deň. Okrem príjemného schladenia zmierni aj opuch po spálení slnkom.

Ďalej je potrebné pokožku dostatočne hydratovať. Urobiť to môžeš viacerými spôsobmi. Zrejme tým najznámejším sú mliečne výrobky ako je kyslá smotana či biely jogurt. Spálenú pokožku upokoja a schladia.

Hrubšiu vrstvu smotany alebo jogurtu nanes na postihnuté miesto a nechaj pôsobiť približne 15 minút. Potom opláchni vlažnou vodou. Tento postup počas dňa zopakuj.
 

nohy-piesok

 

Už si počula o protizápalovom účinku uhoriek a jahôd? Nakrájaj ich a nanes na popáleniny. Rastlinu Aloe Vera a jej liečivé účinky ti zrejme nemusíme predstavovať. Gél z listu popálenú pokožku schladí a zároveň lieči.

Tvár je mimoriadne citlivou časťou tela a pri vystavovaní slnečnému žiareniu to platí dvojnásobne. Ochrániš ju aj tým, že budeš celoročne používať SPF krém na tvár.

Kúpeľ z ovsených vločiek patrí medzi ďalší domáci spôsob, ako môžeš upokojiť slnkom podráždenú pokožku a zmierniť pocit svrbenia. Do vlažného až chladného kúpeľa pridaj 2 šálky rozmixovaných ovsených vločiek. V kúpeli zotrvaj približne 15 minút.

Želanú úľavu ti prinesie aj vychladnutý odvar z harmančekového alebo zeleného čaju. Vatový tampón namočený v tomto výluhu prilož na pokožku a nechaj zopár minút pôsobiť.
 

zena-skala-pohlad-do-slnka


Nezabúdaš počas dňa na pitný režim? Príjem dostatočného množstva tekutín je veľmi dôležitý. Počas spálenia by si ho mal ešte zvýšiť. Telo potrebuje prijať viac tekutín a hydratovať aj zvnútra. Najlepšia je čistá alebo minerálna voda.

Lúpanie kože po opaľovaní


Prirodzeným následkom po intenzívnom opaľovaní je lúpanie spálenej kože. Čo je pri tom dôležité dodržiavať?
 

__check

Hydratácia: Ihneď po slnení začni s hydratáciou pokožky. Použiť môžeš nakrájanú uhorku, ktorá postihnuté miesto aj schladí.

__check

Šetrné zaobchádzanie: Pri sprchovaní spálené miesta umývaj opatrne. Odporúča sa tiež nosiť voľnejšie oblečenie, ktoré sa nedrie o pokožku.

__check

Odstraňovanie šupiniek: Počkaj, kým sa vrstva pokožky nezlupne sama. V žiadnom prípade ju netrhaj nasilu.

__check

Ochrana pokožky: Nová vrstva pokožky ešte nie je dostatočne odolná pred UV žiarením, preto ju nezabudni dostatočne chrániť prípravkami na opaľovanie.

zeny-opalovanie

4 slnečné rady pri opaľovaní
 

__check

Používaj opaľovací produkt s SPF minimálne 30. Na pokožku ho nanes ho približne 30 minút pred pobytom na slnku a aplikáciu opakuj po 2 hodinách či kúpaní.

__check

Od 11:00 hod. do 15:00 hod. sa nezdržiavaj na slnku.

__check

Pobyt na slnku striedaj s tým v tieni.

__check

Nezabúdaj na dostatočný pitný režim.


Spálenie kože slnkom je nepríjemné a bolestivé. S jeho zmiernením a vyliečením častokrát pomôžu práve spomínané domáce recepty.  Rozhodne ho však netreba podceňovať. V prípade, ak pocítiš nevoľnosť, závrate, dostaví sa horúčka či zimnica, okamžite navštív lekára.