Vieme, ako upiecť mäkké vianočné medovníčky

Vieme, ako upiecť mäkké vianočné medovníčky

Hľadáte recepty na dobré medovníčky, ale nemáte čas nechať ich odležať? Vyberte si z našich receptov, podľa ktorých budú medovníky mäkké okamžite.

 

Cítite už tie vianočné vône? Ihličie, škorica, med a samozrejme neodmysliteľné medovníčky. Pečenie medovníčkov je v mnohých rodinách tradícia, bez ktorých sa Vianoce nezaobídu. A možno práve preto existujú stovky receptov, ako napiecť zaručene dobré medovníčky. My sme pre vás vybrali 3 z nich, podľa ktorých budú vaše medovníčky zaručene mäkké.

Niektoré slovenské gazdinky zvyknú piecť medovníčky už na začiatku decembra, aby medovníčky do Vianoc zmäkli. Ak však pečiete len niekoľko dní pred Vianocami, alebo dokonca priamo na Štedrý deň, toľko času nemáte. Našťastie existujú recepty ako stvorené pre vás. Keď budete postupovať podľa nich, medovníčky netreba nechať dlho odležať, ale sú mäkké hneď po upečení. Poďme na to.
 

 
 Klasické mäkké vianočné medovníčky
 
 
 
Potrebné prísady:
  400 g hladkej múky,
  170 g práškového cukru,
  50 g masla,
  2 vajcia,
  1 polievkovú lyžicu rumu,
  3 polievkové lyžice medu,
  1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny,
  1 čajovú lyžičku medovníkového korenia,
  1 vajíčko na potretie.
 

Postup:
Všetky suroviny spracujte do cesta a nechajte asi hodinu odpočívať. Potom cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 3 mm a pomocou formičiek vykrajujte medovníčky. Medovníčky poukladajte na plech potretý tukom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Ešte horúce medovníčky potrite rozšľahaným vajíčkom a po vychladnutí vyzdobte podľa vlastnej fantázie bielkovou polevou.
 
 

Zdravšie mäkké vianočné medovníčky


Tieto medovníčky sú o niečo zdravšie, nakoľko práškový cukor je nahradený prírodným trstinovým cukrom a klasickú múku nahrádza špaldová.
 
Potrebné prísady:
  650 g hladkej špaldovej múky,
  250 g prírodného trstinového cukru,
  1 maslo,
  4 vajcia,
  6 polievkových lyžíc medu,
  1 čajová lyžička sódy bikarbóny,
  1 perníkové korenie,
  1 vajíčko na potretie,
  orechy na zdobenie.
 

Postup:
Všetky ingrediencie vložíme do veľkej misy a poriadne zmiešame. Pri príprave použijeme rozpustené maslo. Spracované cesto vložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Po odležaní ho rozvaľkáme a vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C dovtedy, kým medovníčky nenadobudnú zlatistú farbu. Môžeme ozdobiť cukrovou polevou, ale výborné sú aj bez nej.

»Náš tip: Chcete ušetriť pri kúpe ingrediencií? Tak potom nezabudnite využívať Tesco zľavy, zľavové kupóny a kódy a šetrite pri každom nákupe. 

Už máte napečené tradičné vianočné koláčiky? Chýba im k dokonalosti už len chutná poleva? Tu je návod na jednoduché zdobené medovníky a chyby, ktorým sa vyhnúť.