Vianočné dekorácie urob si sám, ktoré zvládne každý

06.12.2021 Ivana Zdielať

Vytvorte si spolu s nami originálne vianočné dekorácie, ktorých príprava vám zaberie len chvíľku. Zabavíte sa, prebudíte v sebe kreativitu a ešte aj ušetríte. Navyše, s týmito jednoduchými návodmi to hravo zvládnete.

Skúšali ste si už niekedy sami urobiť vianočné dekorácie? Ak nie, teraz je na to ten správny čas. Pripravili sme pre vás návody na tri jednoduché vianočné dekorácie urob si sám, s ktorými to pre vás bude hračka.

 

 

Vianočný stromček na stenu

 

Vianočný stromček trochu inak – táto vianočná dekorácia je obzvlášť vhodná pre všetky domácnosti, ktoré bojujú s nedostatkom priestoru a nemajú v byte miesto na klasický vianočný stromček. Ale určite poteší aj všetkých tých, ktorí majú radi originálne prírodné dekorácie.

 

vianočný stromček na stenu

 

Čo budeme potrebovať:

 

drevené polienka rôznych dĺžok

špagát

vianočné ozdoby a dekorácie

svetelnú reťaz

lepidlo

klince

šnúrky alebo stužky na zavesenie ozdôb

 

Ako na to:

 

Najskôr si pripravíme drevené polienka, ktoré narežeme na rôzne dĺžky. Je na vás, aký vysoký stromček chcete a koľko polienok zvolíte. Najdlhšie bude na spodku a smerom dohora sa budú polienka postupne skracovať. Naplánujeme si, kde bude vrch stromčeka a tam pribijeme klinec. Vezmeme špagát a rozdelíme ho na polovicu. Omotáme ho okolo klinca a urobíme uzol. Postupujeme zhora nadol - postupne omotávame špagát po oboch stranách polienok a poriadne zauzlíme. Keď je konštrukcia stromčeka hotová, omotáme okolo jednotlivých polienok svetelnú reťaz. Ak doma žiadnu vhodnú nemáte, kliknite na Hej.sk a vyberte si zo širokej ponuky reťazí v rôznych farebných prevedeniach. Úplne na záver pridáme na stromček ozdoby. Tie môžeme na stromček pripevniť dvomi spôsobmi – buď dekoráciu na polienko pripevníme pomocou sekundového lepidla alebo ak má ozdoba otvor, môžeme cez ňu prevliecť stužku a zavesiť ju. A to je všetko. Teraz už len stačí naukladať pod vianočný stromček darčeky a čakať na Štedrý deň.

 

A takto krásne môže váš stromček vyzerať po zotmení.

 

osvetlený vianočný stromček

 

 

 

DIY vianočné ozdoby

 

Aj keď sa vám pri čítaní zoznamu surovín môže na prvý pohľad zdať, že ideme piecť vianočné pečivo, nenechajte sa zmiasť. Z cesta vytvoríme základ pre diy vianočné ozdoby na stromček, ktoré budeme ďalej zdobiť. S hmotou sa veľmi dobre pracuje a výhodou je, že všetky potrebné suroviny máte pravdepodobne doma. Výroba týchto vianočných ozdôb je pomerne jednoduchá, takže sa do nej bez obáv môžete pustiť spolu s deťmi.

 

Čo budeme potrebovať:

 

300 g hladkej múky

300 g soli

200 ml vody

1PL oleja

potreby na zdobenie

 

Ako na to:

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto príliš husté, môžeme pridať ešte trochu vody. Ak je, naopak, riedke, prisypeme trochu múky. Keď je cesto hotové, pripravíme si vianočné ozdoby a môžeme začať vykrajovať. Výborne budú na stromčeku vyzerať hviezdičky, domčeky, snehuliak či  kométy. Na Eshop.Tescoma.sk zoženiete krásne formičky s vianočnými motívmi, ktoré sa budú na zdobenie týchto dekorácií obzvlášť hodiť. Nezabudnite slamkou vytvoriť otvory, cez ktoré potom prevlečiete špagátik, aby bolo možné ozdoby zavesiť.

 

pečenie ozdôb na stromček

 

Ozdoby naukladáme na plech, vložíme do predhriatej rúry a pri teplote 180 stupňov pečieme približne 20 minút. Čím tenšie cesto, tým kratšia doba pečenia. Upečené zdoby vytiahneme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Po vychladnutí sa môžeme pustiť do zdobenia.

Fantázii sa medze nekladú, na výrobu ozdôb môžeme použiť naozaj čokoľvek.

 

Naše tipy:

 

• farby alebo potravinárske farbivo

• flitre

• perleťový prášok

• umelý sneh

• samolepiace dekorácie

• pečiatky

• dekoračné látky

• farebné špagáty

• ozdobné stuhy

 

Niektoré ozdoby, najmä tie, na ktoré ste použili flitre či perleťový prášok, bude na záver potrebné zafixovať priesvitným lakom.  

 

ozdobené vianočné ozdoby na stromček

 

 

Vianočné dekorácie na stôl

 

Nemôžeme písať o dekoráciách a nespomenúť pri tom vianočné dekorácie na stôl. Preneste si domov kúsok prírody prostredníctvom tohto nádherného svietnika. Jeho príprava vám navyše zaberie len pár minút.

 

Čo budeme potrebovať:

 

drevené polienko alebo podložku

girlandy  s umelým ihličím

drobné vianočné dekorácie a ozdoby

4 sviečky

podložky pod sviečky

lepidlo

 

dekorácia na stôl - svietnik

 

 

Ako na to:

 

Najprv si pripravíme vhodný podklad. Ak nemáte k dispozícii drevené polienko, môžete použiť akúkoľvek podložku. Ak chcete, aby vám dekorácia robila radosť čo najdlhšie, použite namiesto pravého ihličia umelé ihličnaté girlandy. Naaranžujeme ich do požadovaného tvaru a upevníme. Môžeme pridať aj konáriky, šišky či rôzne dekorácie, ako sú vianočné gule, či hviezdičky. Na 4home.sk nájdete drobné vianočné figúrky a ozdoby, ktorými si môžete túto dekoráciu vyzdobiť. Ako posledné prídu na rad sviečky. Pod každú sviečku je potrebné umiestniť podložku, ideálne z nehorľavého materiálu. Aj v tomto prípade, rovnako ako pri dekoráciách podobného typu platí, že by sme sviečky nemali nechávať horieť bez dozoru. Nezabudnite podložky poriadne upevniť. Na záver už len pridáme sviečky vo farbách našej vianočnej výzdoby. Hotovo. Táto dekorácia bude ideálnou ozdobou na váš štedrovečerný stôl.