Veľkonočný baranček – ako upiecť toho najlepšieho?

08.04.2022 Simona Zdielať

Najväčšie a najdôležitejšie kresťanské sviatky roka sa nezadržateľne blížia. Prípravy sú v plnom prúde a regály nákupných centier už pár mesiacov plnia čokoládky v tvare zajacov a vajíčok. Máte už svoje veľkonočné zásoby pripravené?

Neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci je aj pečenie. Bez najrôznejších koláčov a tradičných jedál by sme sa zrejme počas sviatkov nezaobišli. Šibačov by sme predsa mali patrične pohostiť, no nie?

Jedným z najtypickejších zákuskov týchto sviatkov je veľkonočný baranček. Ako ho ale pripraviť čo najlepšie?

Ako od babičky

Ak túžite po dokonalom tradičnom baránkovi, ktorý bude chutiť každému, dáme vám niekoľko tipov na tie najlepšie recepty.

1

Ingrediencie

3 vajcia
150 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
5 polievkových lyžíc rastlinného oleja
5 polievkových lyžíc horúcej vody
150 g polohrubej múky
1 kávovú lyžičku prášku do pečiva
1 vrecko zlatého klasu
1 kávovú lyžičku postrúhanej citrónovej kôry
10 kvapiek citrónovej arómy štipku soli

2

Postup

Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešajte a pridajte olej a vodu. Ingrediencie vyšľahajte ručným šľahačom tak, aby vám vznikla pena. Múku potom zmiešajte s práškom do pečiva, pudingom a citrónovou kôrou. Zmes pridajte do žĺtkovej peny.

 

Do bielkov pridajte citrónovú arómu a štipku soli a vyšľahajte tuhý sneh. Ten zamiešajte do pripravenej zmesi. Tentokrát už však nešľahajte. Vezmite si varechu a obe cestá dôkladne zmiešajte spolu. Nenáhlite sa, pretože by sa vám mohli zaraziť.

 

Vzniknuté cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej spodnej časti formy a priklopte vrchnú časť. Pečte v predhriatej rúre.

 

Dávajte si však pozor na nastavenie teploty. Elektrickú rúru si nastavte na 180 °C. V prípade teplovzdušnej je potrebné teplotu nastaviť o niečo nižšie. Predhrejte ju teda len na 160 °C. Nechcete predsa, aby sa vám cesto spálilo. Pečte ho 40 minút.

 

 

Mäkký ako obláčik

Túžite po extra vláčnom tvarohovom baránkovi? Máme pre vás jednoduchý recept. Jeho výsledok ocenia nielen deti, ale aj dospelí.

1

Postup

V miske premiešajte múku s práškom do pečiva a soľou. Do ďalšej misky rozbite vajíčka a pridajte oba cukry. Vyšľahajte metličkou do svetlej peny.

 

Do zmesi následne pridajte tvaroh, citrónovú kôru, tuzemák a rozpustené maslo. Znovu vyšľahajte a pridajte suchú zmes. Pomaly zapracujte.

 

Formu na veľkonočného barančeka vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Do jednej z častí opatrne vlejte pripravené cesto a zakryte horným dielom.

 

Cesto pečte v rúre, ktorú ste predhriali na 180 °C asi 45 minút. Na konci pečenia otestujte vpichom špajle. Ak je cesto upečené, na špajli by nemali zostať žiadne vlhké stopy. Pre istotu však pridávame video návod.

2

Ingrediencie

 

225 g hladkej tortovej múky značky Babičkina voľba
250 g tvarohu
200 g masla
200 g práškového cukru
4 vajcia
1 lyžicu vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 lyžicu tuzemského rumu
1 lyžičku citrónovej kôry
štipku soli
maslo a hrubú múku na vymazanie

Chýba vám niektorý z praktických pomocníkov pri pečení? Tie najkvalitnejšie môžete nájsť na alza.sk.

Chcete si tento chutný koláč po upečení dozdobiť? Miesto očí poslúžia sušené hrozienka a ako nos môžete použiť klinčeky. Nezabudnite ho tiež posypať práškovým cukrom a okolo krku obviazať mašľu.

Dobrú chuť!