Valentín pomaly klope na dvere. Viete, ako vznikol sviatok zaľúbených?

23.01.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Valentín pomaly klope na dvere. Viete, ako vznikol sviatok zaľúbených?

Považujete sviatok sv. Valentína za oslavu lásky alebo len za akúsi zámienku, prečo minúť peniaze navyše? Tradícia sviatku siaha dávno do minulosti, viete ako vznikla?



"Láska je väčšia než príval slov. O laske sa nediskutuje. Láska je."

                                                                                                                                      Antoine de Saint-Exupéry



"Od tvojho Valentína"

Viete, ako vznikol sviatok zaľúbených a prečo si ľudia práve v tento deň vyznávajú lásku viac ako po iné dni? O sv. Valentínovi z 3. storočia koluje veľa legiend, pričom najznámejšia je práve tá kresťanská. Podľa nej bol sv. Valentín mučeník a žil za vlády cisára Claudia II., známeho aj tým, že veľmi rád a často viedol vojny.

Jeho záľuba sa ale
veľmi nepozdávala práve rímskym mužom, ktorí sa do vojska príliš nehrnuli. Claudio si ich konanie vysvetlil po svojom - za všetko vinil ich manželky a rodiny. Práve z tohto dôvodu nepovažoval ženatých mužov za dobrých bojovníkov, a preto prišiel s netradičným riešením -  zakázal v Ríme svadby!

srdce vašekupóny.sk

Rímsky kňaz Valentín sa však tento príkaz rozhodol ignorovať a zamilované páry sobášil aj naďalej - tajne. Ako sa dalo predpokladať, niečo také sa nepodarilo dlho udržať v tajnosti a bolo len otázkou času, kedy sa to dopočuje aj samotný cisár. Ten dal Valentína okamžite uväzniť, a aby to nebolo málo, odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa konala 14. februára v roku 246.

Odsúdený kňaz tesne pred svojou smrťou ešte stihol napísať dcére väzenského dozorcu, do ktorej sa zaľúbil,  milostný  dopis, ktorý ukončil pozdravom "od tvojho Valentína".
 O niekoľko desaťroční neskôr, v roku 469, vyhlásil  pápež Gelasius deň smrti Valentína za pamätný, vďaka čomu sa stal sv. Valentín patrónom všetkých zaľúbených.
 

Valentínske darčeky, ktoré potešia

Bez ohľadu na to, či je legenda o sv. Valentínovi pravdivá alebo nie, jedno je isté. Slovami či gestami lásky nikdy nič nepokazíte a nezáleží na tom, či ich adresujete práve 14. februára alebo v ktorýkoľvek iný deň v roku. Ak ste sa však rozhodli potešiť svoju polovičku práve v tento symbolický dátum, majte na pamäti jedno -  darček vyberajte srdcom! Vonkoncom naň nemusíte utratiť celú výplatu, nejde o žiadnu súťaž. K výhodným nákupom vám dopomôže napríklad aj kupónový web Vašekupóny.sk.

izlato astratex kvety chocolissimo vašekupóny.sk

Tip od nás pre vás: Na portáli Vašekupóny.sk môžete napríklad natrafiť aj na eshopy ako Chocolissimo, Izlato, Astratex  či Kvety, kde  určite vyberiete ten najlepší valentínsky darček za skvelé ceny.

Zľavy, zľavové kódy či kupóny vám totiž neraz pomôžu ušetriť nejaké to euro, a to sa predsa vždy hodí.  Navštívte stránku a v prehľadných kategóriách si jednoducho vyhladajte práve to, čo potrebujete.