Ušetriť sa dá aj na benzíne. Stačí dodržiavať tieto tipy

05.10.2023 Dominika Pohonné hmoty Zdielať

Aj napriek tomu, že sa ceny pohonných hmôt za posledné obdobie dramaticky menia, motoristi sa tankovaniu nevyhnú. Ako za benzín zaplatiť menej a ako ho šetriť?

Ceny pohonných hmôt chvíľu rapídne rastú, potom klesnú a následne sú opäť na vzostupe. Motoristi, ktorí využívajú auto na prepravu pravidelne, si tak často siahnu naozaj hlboko do vrecka.

V snahe ušetriť za palivo mnohí cestujú na benzínové stanice do okolitých krajín. Aj keď sú tam ceny niektorých druhov palív možno nižšie, otázne je, či na tankovaní ušetria naozaj. Do úvahy je potrebné totiž brať aj cestu tam a späť.

Určite si už neraz uvažoval, či existujú spôsoby, ako na tankovaní ušetriť. Alebo ako ušetriť palivo pri samotnom jazdení. O mnohých efektívnych ti povieme v našom článku.

Spríjemni si jazdenie autom ešte viac vďaka užitočným autodoplnkom z e-shopu Autovybava.

auto-cerpacia-stanica


Ako znížiť spotrebu paliva?


Každý vodič chce, aby mu natankovaná plná nádrž vydržala na prejazdenie čo najväčšieho počtu kilometrov. Dodržiavaj tieto jednoduché rady, ktoré ti s tým pomôžu.

 

Plynulá jazda


Zvykneš často a prudko brzdiť a následne rýchlo pridávať plyn? Prispievaš k tomu, aby sa ti natankovaný benzín minul rýchlejšie. Plynulá jazda je základom k nízkej spotrebe paliva.

Aby si sa vyhol jazdeniu brzda/plyn, od ostatných vozidiel zachovávaj dostatočný odstup. Vďaka tomu budeš mať aj viac času reagovať na rôzne dopravné situácie.
 

fialove-auto-cerpacia-stanica



Zohrievanie auta pred cestou


Niektorí šoféri zvyknú hlavne počas zimných mesiacov naštartovať auto o niekoľko minút skôr, ako v skutočnosti vyrazia. Motor sa však nezohreje, len sa tým spáli viac paliva.



Prirodzené brzdenie


Na brzdenie motorom zabúda veľa vodičov. Namiesto neho využívajú jednoduchšie brzdenie pedálom brzdy.

Máš po ceste viacero kopcov s následným klesaním? Zaraď nižší prevodový stupeň a nechaj auto ísť dolu kopcom prirodzene samé len pomocou sily motora. Takýmto spôsobom nielen znížiš spotrebu paliva, ale aj predídeš rýchlemu opotrebovaniu bŕzd.

Rozmýšľaš nad kúpou auta? Nemusíš si kupovať čisto nové, skvelou investíciou sú aj jazdené vozidlá.
 

zlte-auto

 

Plánované jazdenie


Pracuješ s partnerkou v približne rovnakom čase? Odvezte a privezte sa jedným autom. Podobne sa môžeš voziť aj s kolegami, ktorí bývajú blízko teba a pri používaní áut sa striedať.

Potrebuješ ísť niečo kúpiť? Zváž, či je štartovanie auta potrebné kvôli jednej veci. Namiesto toho si vytvor zoznam a chýbajúce položky kúp naraz.

Rovnakým spôsobom pristupuj aj k nákupu potravín. Vopred si premysli, čo budeš počas týždňa variť a všetky ingrediencie nakúp pri jednom veľkom nákupe.

__bulb
Porovnanie: Najlacnejšie povinné zmluvné poistenie auta

Potrebujete uzatvoriť poistenie vášho vozidla? Chcete to najlacnejšie povinné zmluvné poistenie? Poradíme vám, kde ho hľadať a ako získať najvýhodnejšiu cenu.


Vypnutie motora pri zastavení


K ušetreniu paliva prispeješ aj tým, ak pri dlhšom státí na jednom mieste vypneš motor.

Niektoré autá disponujú systémom Start-Stop. Ten automaticky znižuje spotrebu paliva tým, že už počas krátkeho státia vypne motor a pri rozbehu sa auto zase naštartuje.
 

odparkovane-auto-ulica



Obmedzenie jázd autom


Auto je veľmi pohodlným dopravným prostriedkom, s ktorým prichádza aj časová nezávislosť. Veľmi jednoducho sa tak môže stať, že ho automaticky využívame aj na zbytočne krátke trasy.

Zamysli sa, či nemôžeš niektoré jazdy autom nahradiť napríklad spojom mestskej dopravy alebo prechádzkou. Ušetríš auto a navyše urobíš niečo pre svoje zdravie.

 

Výber čerpacej stanice a paliva


Každý vodič má svoju obľúbenú sieť čerpacích staníc, kde chodí pravidelne tankovať a za vernosť zbiera mnohé benefity. Niekedy však môžu byť na úkor cien za palivo.

Rozmýšľal si, že by si tankoval alternatívne lacnejšie palivá, ktoré kvalitou konkurujú tým drahším a známejším? Porovnaj ceny viacerých čerpacích staníc a s ohľadom na kvalitu paliva prehodnoť, kde budeš tankovať.

Aj keď si na prémiové palivo mnohí šoféri potrpia, pravdou je, že je akýmsi prežitkom. A navyše, za každý liter ti z peňaženky zoberie o niekoľko centov navyše. V porovnaní s nimi klasické palivá neovplyvnia výkon auta a ich cena je nižšia.

Takisto si premysli, či sa ti oplatí tankovať na pumpe v centre mesta, ak bývaš a zdržiavaš sa v okrajovej štvrti.

Ak môžeš, vyhni sa tankovaniu na diaľniciach, ceny pohonných hmôt sú tam o niečo vyššie. Rovnaký princíp platí aj počas sviatkov, prázdnin či víkendov.
 

cerpacia-stanica


Údržba vozidla


Nie je žiadnym tajomstvom, že niektorí vodiči zabúdajú na starostlivosť o auto. Využívajú ho iba na jazdenie a nevšímajú si, čo potrebuje. Pravidelne by si mal kontrolovať napríklad tlak v pneumatikách či množstvo oleja. Potrebuješ nové pneumatiky? Objednaj si ich hneď teraz z e-shopu Spintero.

Chybu neurobíš, ak auto zoberieš raz za niekoľko mesiacov na hĺbkovú kontrolu k odborníkom do servisu, napríklad pred a po každom ročnom období.
 

technik-auto-servis

 

Na záver len malá rada, tankovanie nádrže doplna má svoj význam. Ak totiž natankuješ len malé množstvo, čerpaciu stanicu budeš navštevovať často. Tým tiež spáliš zbytočné množstvo benzínu.

Zároveň tankuj len do cvaknutia palivovej pištole. Ak by si ho ignoroval, riskuješ poškodenie auta.

__bulb
Jednoduché triky na zabezpečenie auta proti krádeži. Poznáš ich?

Odcudzenie vozidiel nie je ničím nezvyčajným nielen v prípade starších modelov áut, ale aj tých novších. Vieš, ako na účinné zabezpečenie auta proti krádeži?