Upečte si vlastný domáci chlebík. Vybrali sme top recepty

chlieb

chcete si doma upiecť chlebík, ale neviete ako na to? Ponúkame vám niekoľko receptov, vďaka ktorým to hravo zvládnete aj vy. Veď napokon, doma upečený chlebík vonia krajšie ako ten kupovaný, však?

Chlieb, alebo celkovo pečivo, nepochybne patria k obľúbeným potravinách, ktoré sa v našom jedálničku vyskytujú denne. Konzumujeme ich nielen na raňajky, ale sú obľúbeným typom desiaty, olovrantu alebo večere. Mnoho ľudí si ich automaticky kupuje v obchode, skúšali ste si však už chlieb upiecť doma? Nie je to vôbec také náročné ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ak navyše vlastníte domácu pekárničku, nemáte čo pokaziť. Ponúkame vám výber top receptov, z ktorých i určite každý vyberie ten svoj.
 

*Kváskový chlebík

Kváskový chlieb patrí azda medzi ten najobľúbenejší. Recept, ktorý sme si pre vás vybrali síce patrí medzi tie časovo náročnejšie, výsledok však určite bude stáť za to.


Potrebné prísady:

Kvások:

→ 2 PL kvások ražný

→ 50 g voda

→ 50 g múka ražná

Cesto:

→ 700 g pšeničná múka hladká

→ 450 g voda

→ 1 KL rasca

→ 1 KL soľ

kvaskovy chlieb vasekupony.sk

Postup:
Prvým krokom je pripraviť si kvások.  Zmiešajte si 2 polievkové lyžice ražného kvásku s 50 g ražnej múky a rovnakým podielom vody. Zo surovín si vypracujte kašičku, ktorú odložíte na noc na miesto, ktoré má stálu teplotu. Ideálna je rúra alebo mikrovlnka. Ráno bude už kvások vykysnutý a vy sa teda môžete pustiť do prípravy. Do väčšej misky zmiešate suroviny, ktoré sú určené na prípravu cesta, pridáte vykysnutý kvások a miestite, kým cesto neostane hladké a vláčne. Následne z neho vytvarujete bochník, ktorý zo všetkých strán pomúčite, prikryjete utierkou a opäť vložíte do mikrovlnky na približne 30 minút. Po uplynutí času cesto posolíte, poriadne premiesite a vložíte naspäť do misky a aj mikrovlnky. Tento proces opakujete každých 20 minúť približne 2 hodiny. Po ich uplynuti cesto opäť poriadne premiesite, vytvarujete bochník, vložíte do šatky a opäť necháte oddychovať približne 3 hodinky (ako inak, tiež v mikrovlnke). Následne si necháte vyhriať rúru na 250°C. Na spodok vložíte menší plech naplnený vodou a vyššie plech, kde po jeho nahriatí umiestnite chlebík. Chlieb pokropíte studenou vodou a narežete dokríža. Chlebík pečiete zhruba 15 minút, následne znížite teplotu na 200°C, opäť ho postriekate vlažnou vodou a pečiete ďalších probližne 45 minút. Po upečení chlebík vyberte z trúby, opäť pokropte vodou a prikryte vlažnou utierkou až kým nevychladne. 

*Špaldový chlieb


Špaldový chlebík je nielen, že zdravý a chutný, navyše ho zvládnu aj úplni začiatočníci. 

 

Potrebné prísady:

→ 1 KL sušené droždie

→ 1 PL cukor

→ 3 šálky teplej vody

→ 5,5 šálok celozrnnej špaldovej múky

→ 1 PL ocot

→ 1 KL soľ

→ 1 PL olivový olej

→ slnečnicové alebo tekvicové semienka

spaldovy chlieb vasekupony.sk

Postup:
Do misky nalejeme teplú vodu, prisypeme 1 PL cukru + droždie a necháme hmotu 10 minúť odstáť. V momente, keď sa začnú na povrchu tvoriť bublinky vieme, že kvasnice začali pracovať a my môžeme pokračovať. Do misky prisypeme 2 šálky múky a poriadne premiešame. Následne pridáme ďalšie dve šálky múky, ocot, olej a soľ a znovu premiešame. Na záver vysypeme zvyšok múky, semienka a poriadne premiešame, prikryjeme a necháme cesto kysnúť na teplom mieste (mikrovlnka alebo rúra) približne jednu hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme do dvoch foriem, ktoré sme predtým vytreli olejom a necháme ďalších 30 minút kysnúť. Na záver chlebíky posypeme semienkami, vložíme do vopred vyhriatej trúby (180°C) a pečieme približne 35-40 minút. 
 

*Banánový chlieb

Piekli ste už banánový chlebík? Nie? Tak na čo čakáte.Banánový chlebík je výborný nielen na raňajky, predstavuje aj veľmi prijemnú chutnú večeru pre všetkých tých, ktorí milujú sladké.


Potrebné prísady:

→ 3 až 4 prezreté banány

→ 3/4 šálky hnedéhu cukru

→ 1,5 šálky polohrubej múky

→ 1 ČL sódy bikarbóny

→ 1 vajíčko

→ 50 g masla

→ 100 g posekaných orechov

bananovy chlieb vasekupony.sk
Postup:
Banány popučíme vidličkou, pridáme k nim cukor a vajíčko a dobre premiesime. Do zmesi predáme múku a sódu bikarónu, roztopené a vychladnuté maslo + nadrobno nasekané orechy. Zmes poriadne premiešame, vložíme do formy, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C približne hodinu.