Toto sa stane, ak sa nebudete hrať so svojím psom

09.10.2017 Kristína Rodina Zdielať
Toto sa stane, ak sa nebudete hrať so svojím psom

Hra je pre psov veľmi dôležitá. Rozvíja totiž ich psychické aj fyzické schopnosti. Ako sa s ním hrať a aké hračky vyberať? Čítajte na blogu Vašekupóny.sk.

 

Nie je žiadnou novinkou, že psíky sa radi hrajú. A to nielen šteniatka, ale aj tie dospelé. Vedeli ste však, že hra je pre psov dokonca veľmi dôležitá? Prečo je to tak? 


Neučiť psa hrať sa je chyba

Áno. Podľa aktuálnych výcvikových metód je veľmi dôležité, aby sa aj váš pes naučil hrať. Psovi by sme totiž mali hľadať zábavu my, inak si ju nájde sám. A spôsob, ktorý si nájde, sa nám nemusí páčiť. Veď komu by sa po návrate domov páčil pohľad na roztrhané papuče či vankúše?

Jedna štúdia Bristolskej univerzity dokonca dokázala, že hra je v živote psov kľúčová. Výskum realizovaný na vzorke 4000 psov a ich majiteľov ukázala, že u psov, ktoré sa veľa nehrali, sa objavili poruchy správania ako úzkostlivosť alebo agresivita.

Pomocou hry prehlbujeme vzťah so psom. U psov sa naháňaním hračky, lopty či handričky zároveň rozvíja aj lovecký pud. Okrem takýchto klasických hier existujú aj také, ktoré rozvíjajú myslenie psa. Hra však nie je vhodná iba pre šteniatka, aj dospelí psi zostanú pomocou hry aktívnejší a čulejší do vysokého veku.
 

pes hra


Na základe hry sa rozvíjajú psychické i fyzické schopnosti psíka. Formou hry sa šteniatka učia základné zručnosti a zvláda prvé kroky vo výcviku. Nie je to veru vôbec jednoduché naučiť šteniatko základné pokyny. Aportovanie s loptičkou vyzerá pre neho ako hra, ale v skutočnosti sa tak veľa naučí. K najobľúbenejším hrám patrí tiež hľadanie skrytej hračky alebo obľúbenej maškrty. Schovávačka na prechádzke vonku tiež psíka výborne zabaví. Okrem toho môžete psíka naučiť aj rôzne triky - napríklad slalom, cúvanie, podávať packu, hrať mŕtveho, otvárať dvere a podobne. Fantázii sa skrátka medze nekladú. Každou hrou sa psík niečo nové naučí a posúva ho to vpred.


Ako spoznáte, že sa chce hrať?

Veľmi jednoducho. Väčšina psov vám vtedy, keď sa chce hrať, niečo donesie. Môže to byť loptička, palica na hádzanie alebo hračka. Snažia sa zaujať vašu pozornosť tým, že na vás začnú priateľsky štekať, kňučať alebo do vás štuchať - skrátka, robia všetko pre to, aby ste si ich všimli.


Používajte správne hračky

Náležitú pozornosť venujte aj výberu správnej hračky. Nie je dobrý nápad na hru vyhradiť napríklad staré topánky či uteráky. Pes predsa nepozná hodnotu vecí a môže si vysvetliť, že nové topánky sú ako tá hračka, s ktorou sa nedávno hral. Nepoužívajte ani nekvalitné a škodlivé hračky, ako napríklad penové loptičky. 

Ak chcete svojmu psíkovi dopriať to najlepšie a kúpiť mu kvalitné hračky, ale nechcete na ne minúť veľa peňazí, využite zľavové kupóny na chovateľské potreby. V ponuke nájdete nielen zľavy na hračky, ale na krmivo pre psy, granule, konzervy a takisto na obojky, postroje a iné potreby pre vášho domáceho miláčika.