Retiazka s krížikom je skvelý darček. Koľko by ale mala merať?

05.01.2024 Dominika Nakupovanie na internete Zdielať

Hľadáš univerzálny druh šperku, ktorý nikdy nevyjde z módy? Medzi populárne patrí retiazka s krížikom. Zisti, ako ju správne vybrať a v akých e-shopoch nakupovať.

S retiazkou nič nepokazíš pri žiadnom outfite. Vkusne doplní tvoj elegantný pracovný look aj ležérne mestské oblečenie. No problém môže nastať pri jej výbere. V súčasnosti je na Slovensku horúcim trendom zlatá retiazka s krížikom, no v ponuke e-shopov nájdeš aj striebornú či titánovú. Rozhodujúcimi parametrami sú aj hrúbka a vzor alebo to, či bude s príveskom, alebo bez neho. A nakoniec je to správna dĺžka retiazky ako ten najdôležitejší parameter pri kúpe. Vieš, podľa čoho vyberať dĺžku retiazky? Dozvieš sa to v nasledujúcich riadkoch.

Doplň svoju šperkovnicu o vkusné, elegantné a moderné dámske šperky. Tie najlepšie zľavy sme zhrnuli na našom webe.

retiazky-naramky-prstene
Autor: solod_sha (Pexels)
 

Ako si vybrať retiazku s krížikom?


Pripravili sme pre teba krátkeho sprievodcu a praktické rady, ako si vybrať retiazku s krížikom podľa viacerých kritérií.

Začneme spomínanou dĺžkou. Je azda tým najdôležitejším parametrom pre pohodlné nosenie bez zapadania pod oblečenie alebo naopak nepríjemného pocitu z príliš krátkej retiazky. Aká je optimálna dĺžka retiazky? Je samozrejme rozdielna podľa toho, či vyberáš retiazku pre ženu, muža alebo dieťa.

Ako prvý je dôležitý obvod (hrúbka) krku. Zistíš ho veľmi jednoducho. Použi krajčírsky meter, ktorým si zmeriaš obvod krku a meter ďalej prispôsob na dĺžku, v akej chceš mať retiazku. Počítaj s tým, že niekoľko centimetrov navyše ti pridá spomínaný krížik, prípadne iný prívesok. Tiež prihliadaj na dĺžku krku. Ak je dlhý, kratšia retiazka bude lepšia, lebo mu nepridá na neželanom objeme. Druhým spôsobom je zmerať dĺžku inej obľúbenej retiazky a nakupovať podľa nej.

Na dĺžku retiazky má vplyv aj tvoj typ postavy a výška. Platí jednoduché pravidlo – nižšie postavy (do 160 cm) by mali siahnuť po kratších retiazkach (40 – 50 cm), vyššie postavy (nad 170) si môžu dovoliť dlhšie retiazky (od 45 cm a viac). Rovnaké pravidlo platí aj pri chudšej a plnšej postave.

Najčastejšie predávanými retiazkami pre dámy sú tie s dĺžkou 40 – 45 cm. Detské retiazky majú väčšinou 32 – 40 cm. najvyhľadávanejšími pánskymi retiazkami sú tie s dĺžkou 50 cm. Náš tip pre pánov: Retiazka s krížikom doplnená o zlaté pánske hodinky vyzerá výborne.

Dĺžka dámskej retiazky
 

__check

40 – 45 cm – štandardná dĺžka dámskej retiazky, končí pod krkom

__check

50 – 55 cm – končí na hrudi

__check

55 – 63 cm – vhodná pri dlhých a hlbokých výstrihoch, najmä na príležitostné nosenie

__check

63 a viac cm – výrazná retiazka, ktorá končí pod úrovňou poprsia

Dĺžka pánskej retiazky
 

__check

35 – 45 cm – nenápadná dĺžka, retiazka bude viditeľná aj na oblečení

__check

50 – 55 cm – retiazka prechádza cez kľúčnu kosť, najčastejšie vyberaná dĺžka

__check

55 – 61 cm – končí na hrudi, s príveskami, medailónmi vyzerá výborne

__check

61 – 76 cm – svojou dĺžkou púta retiazka najväčšiu pozornosť

Šperky na všetky príležitosti nájdeš v týchto e-shopoch, a teraz aj za neodolateľné ceny. Využiješ časovo limitované prebiehajúce akcie?


Chceš využiť viac výhodných ponúk? Ešte stále prebiehajú novoročné výpredaje. Využi ich, kúp si všetko, čo chceš a ušetri svoju peňaženku.

novorocne-vypredaje-vase-kupony

__bulb
Elektrické masážne kreslo je skvelý vianočný darček. Ako ho vybrať v akcii?

Chceš blízkym alebo sebe darovať každodenný oddych? Kúp elektrické masážne kreslo. Máme užitočné tipy, ktoré sa ti pri nákupe zídu. A povieme ti aj, kde nakupovať.

A čo hrúbka retiazky?


Jemné a tenšie retiazky nemajú na výber len dámy, ale aj páni. Všeobecne však platí, že dámy si vyberajú decentnejšie modely, zatiaľ čo páni siahajú po o niečo hrubších a výraznejších retiazkach. V ponukách e-shopov však nechýbajú ani univerzálne retiazky pre obe pohlavia.

Chceš retiazku s krížikom darovať? Zamysli sa, aký vzor retiazky by dotyčnú alebo dotyčného najviac potešil. Najznámejším vzorom sú obdĺžnikové očká, nazývajúce sa ako Anker. Hodia sa k nim jemné prívesky a patria najmä k dámskym obľúbeným vzorom, no nájdeme ich aj v pánskej kolekcii šperkov.

Hadí vzor alebo Figaro, kedy očká nadväzujú tesne za sebou, vyhľadávajú najmä páni, no záujem o ne majú aj ženy.

Husté očká pripomínajúce kocky sa nazývajú Venezia. Retiazka s týmto vzorom pôsobí elegantne a nadčasovo. Pre pánov sa vyrába s väčšími medzerami medzi očkami a pre dámy sú zase uložené bližšie pri sebe. Retiazka so vzorom s okrúhlymi očkami sa nazýva Belcher a nepohrdnú ním dámy ani páni.

Šperky pre neho aj pre ňu na jednom mieste a navyše s práve prebiehajúcou zľavou nájdeš po kliknutí na tieto ponuky:

muz-pohlad-retiazka-s-krizikom
Autor: Allan Mas (Pexels)

 

Materiál retiazky


Najvyhľadávanejším materiálom pri výbere akýchkoľvek šperkov je nepochybne zlato. Dôvodom je dlhá životnosť bez straty lesku a kvality. Je pre teba žlté zlato príliš výrazné? Siahni po retiazke z ružového alebo bieleho zlata. Nasledujú šperky zo striebra charakteristické vysokou odolnosťou a elegantným vzhľadom. Strieborná retiazka s krížikom vyzerá naozaj pekne a vkusne. Rozhodnutie pre zlatý alebo strieborný šperk ovplyvňuje najmä vkus a preferencie dotyčného. Tie je potrebné pri výbere zohľadniť.

Retiazky z chirurgickej ocele sú mimoriadne pevné a odolné. Kvôli hypoalergénnym vlastnostiam sú výborným darčekom najmä pre ľudí s citlivou pokožkou a deti. Kvôli ľahkosti, vysokej odolnosti a dlhej životnosti sú čoraz viac obľúbené aj retiazky z titánu.

S výberom materiálu retiazky súvisí aj správna starostlivosť. V prípade retiazky zo zlata dbaj hlavne na to, aby neprišla do kontaktu s chlórom. Nečistoty utri bavlnenou handričkou a použi špeciálne prípravky určené na čistenie zlata.

Ak tvoja strieborná retiazka oxidovala, nechaj šperk ošetriť špeciálnou vrstvou. Domáce čistenie urob takisto pomocou na to určeného prípravku. Oceľové a titánové šperky môžeš očistiť vlažnou mydlovou vodou. Základom správnej starostlivosti je aj odloženie retiazky na suché miesto, najlepšie do šperkovnice.

__bulb
Ako vybrať dobrý matrac vo výpredaji? Poradíme ti

To, ako dobre sa vyspíš, do veľkej miery ovplyvňuje matrac. Chceš vymeniť svoj starý za nový? V našom článku nájdeš odpoveď, ako vybrať matrac pre kvalitný spánok.


Nosenie retiazok alebo iných šperkov sa už dávno netýka len žien, ale aj mužov. Preto z darovania retiazky nemusíš mať žiadne obavy. Už vieš, akú vyberieš?