Predstavujeme e-shopy, v ktorých si vyberieš najlepšiu teplovzdušnú fritézu

23.04.2024 Dominika Dom a bývanie Zdielať

Chceš pripravovať chutnejšie a zdravšie jedlo? Poradíme ti, ako vybrať najlepšiu teplovzdušnú fritézu a aj to, v akých e-shopoch ušetríš pri nákupe peniaze.

Už niekoľko rokov zažívajú svoj boom také kuchynské spotrebiče, ktoré varenie výrazne zjednodušujú a skracujú. A takisto tie, ktoré ponúkajú možnosť pripraviť si zdravšie, chutnejšie či pestrejšie jedlo samostatne v pohodlí domova. Obľúbená je napríklad domáca pekáreň, ryžovar, parný hrniec i teplovzdušná fritéza, ktorej sa budeme venovať v tomto článku. Poďme si povedať, ako ju vybrať.

Internetový obchod AndreaShop ponúka desiatky modelov teplovzdušných fritéz obľúbených značiek. Vyberieš si?

Prečo si kúpiť teplovzdušnú fritézu?


Keď sa povie teplovzdušná fritéza, zrejme ti ako prvé napadnú vysmážané jedlá. No v skutočnosti je teplovzdušná fritéza vhodná na fritovanie, grilovanie, pečenie, zapekanie i restovanie surovín. Tento kompaktný kuchynský pomocník teda ponúka široké možnosti na prípravu rôznych druhov jedál. Poradí si s mäsom, syrmi, zemiakmi na rôzne spôsoby, prípravou zeleninových chipsov, muffinov i iných sladkých a slaných dobrôt či pizzou. Samozrejme, pre skvelé výsledné jedlo je potrebné dodržať odporúčaný čas i teplotu prípravy konkrétneho jedla.

Teplovzdušnú fritézu môžeš použiť aj na prípravu detských pokrmov alebo diétnych jedál pre osoby so špeciálnymi stravovacími potrebami.

Aký je hlavný rozdiel pri smažení na panvici a v teplovzdušnej fritéze? V porovnaní s prípravou na panvici sa suroviny v teplovzdušnej fritéze smažia rovnomerne a len na minimálnom množstve oleja. Vo výsledku budeš mať síce smažené jedlo, no pripravené omnoho zdravším spôsobom.

Ako teplovzdušná fritéza funguje? V jej vnútornej časti sa nachádza vykurovacie teleso, ktoré poskytuje teplotu približne od 80  °C do  200  °C. Následne ventilátor teplý vzduch rozptyľuje po celej časti fritézy, čím sa všetky suroviny rovnomerne pripravujú.

Teplovzdušná fritéza patrí medzi zákazníkmi k pozitívne hodnoteným kuchynským spotrebičom, a to práve kvôli multifunkčnosti, ktorú tento spotrebič ponúka. S obľúbenosťou je na tom podobne aj multifunkčný kuchynský robot. Ocení ho každá žena, ktorá síce varí a pečie rada, ale nechce stráviť v kuchyni väčšinu dňa.

__bulb
Ako vybrať umývačku riadu a kde majú najlepšie ceny?

Nie je ručné umývanie riadov tvojou najobľúbenejšou činnosťou? Máme pre teba riešenie a poradíme ti, ako vybrať umývačku riadu a kde sa oplatí nakupovať.

Výhody a nevýhody teplovzdušnej fritézy


Úlohou kuchynských spotrebičov je uľahčiť prípravu jedál a skrátiť čas v kuchyni. Je preto prirodzené, že prevažujú ich pozitívne vlastnosti pred negatívnymi. Ktoré to sú?


Výhody
 

__check

Zdravšia príprava i výsledné jedlo – jedlo môžeš v teplovzdušnej fritéze pripravovať len s minimálnym množstvom oleja alebo dokonca bez žiadneho. Aj napriek tomu bude lahodné a výborné.

__check

Bez zbytočných aróm – poznáš to, keď varíš a celý byt je cítiť po danom jedle? Pri varení v teplovzdušnej fritéze nebudú prenikať do priestoru žiadne pachy.

__check

Varenie s úsporou času – v teplovzdušnej fritéze pripravíš jedlo veľmi rýchlo, keďže nahriatie trvá naozaj krátko.

__check

Veľa možností na prípravu jedla – jedlo môžeš smažiť, piecť, grilovať i dusiť. Obmedzenia pri príprave jedla sú teda minimálne.

__check

Jednoduché ovládanie i údržba – časť teplovzdušnej fritézy, kam sa vkladajú suroviny, je odnímateľná. To znamená, že nádobu jednoducho vyberieš a umyješ.

__check

Energetická úspora – teplovzdušná fritéza spotrebuje menej energie ako napríklad klasická fritéza alebo ako sa spotrebuje pri príprave jedla na panvici, takže náklady sa ti po jej kúpe nenavýšia.

Nevýhody
 

__check

Vyššia obstarávacia cena – v prípade kvalitnejšieho spotrebiča s viacerými doplnkovými funkciami sa môže cena vyšplhať aj na 200 €, čo môže byť pre niektoré rodiny príliš vysoká cena.

__check

Rozmery – niektoré modely môžu byť väčšie, s čím sa následne spájajú problémy s umiestnením fritézy. Ešte pred jej kúpou si premysli, kam ju umiestniš. Chceš jej nájsť pevné miesto na kuchynskej linke? Odporúčame ti pozerať na jej dizajn, aby korešpondovala so štýlom kuchyne.

Čierna teplovzdušná fritéza, mäso, hranolčeky.
Autor: www.freepik.com

Ako vybrať teplovzdušnú fritézu?


Ponuka teplovzdušných fritéz je bohatá takmer v každom elektro obchode. Ale, z ktorých sa oplatí nakupovať pre čo najlepšiu cenu a akým základným parametrom venovať pozornosť? Zameraj sa na druh teplovzdušnej fritézy, objem fritovacej nádoby, výkon, otváranie veka, regulácia teploty, užitočné vlastnosti a doplnkové funkcie.


Druhy



Na základe toho, akým spôsobom teplovzdušná fritéza spracováva jedlo, poznáme 3 druhy:
 

__check

Dynamická teplovzdušná fritéza – jedlo sa pripravuje prúdením horúceho vzduchu a jej súčasťou je aj špeciálna miešacia lopatka. Tá počas varenia sama mieša suroviny a skracuje čas prípravy. Jej cena je vyššia, no zodpovedá vysokým nárokom spotrebiteľa, ktorý chce efektívny spotrebič.

__check

Statická teplovzdušná fritéza – proces prípravy jedla prebieha cirkuláciou horúceho vzduchu. Pripraviť ňou môžeš pečené mäso, pizzu i koláče. Na kúpu nie je potrebných veľa finančných prostriedkov a možno aj preto patrí k najrozšírenejším typom fritéz. Jedlo je počas prípravy potrebné občas premiešať, a aj preto sa odporúča najmä nenáročným používateľom.

__check

Halogénová teplovzdušná fritéza – jedlo spracováva produkovaným teplom prostredníctvom halogénového svetla. Jedlo je možné vyprážať aj grilovať. Spokojní s ňou budú nároční používatelia, ktorí chcú multifunkčný spotrebič. Samozrejme skvelým vlastnostiam zodpovedá vyššia cena.

__bulb
Ako a kde kúpiť najlepšiu rúru na pečenie?

Plnohodnotná kuchyňa sa bez rúry na pečenie jednoducho nezaobíde. Ktorá rúra na pečenie bude pre teba tá najlepšia? S jej výberom ti pomôžu informácie v našom článku.

Objem fritovacej nádoby



Veľmi dôležitý parameter, s ktorým priamo súvisí, koľko jedla budeš môcť v teplovzdušnej fritéze na jeden raz pripraviť. Na trhu sú dostupné rôzne veľkosti, od 0,5 l až po približne 6,5 l. Objem nádoby zváž podľa počtu členov domácnosti, aby si fritézu využila na maximum. Menším rodinám postačí objem 2,5 l, väčšie budú spokojné s 4 l a viac.

V e-shope Planeo nájdeš okrem iného aj veľkú ponuku teplovzdušných fritéz. Vyber si podľa svojich predstáv.

Výkon


O celkovom výkone teplovzdušnej fritézy hovorí príkon, ktorý sa udáva vo wattoch (W). Čím je príkon vyšší, tým rýchlejšie bude jedlo hotové. No a keďže teplovzdušná fritéza funguje na princípe zohrievania vzduchu a nie oleja ako klasická fritéza, teplovzdušná fritéza nepotrebuje príliš vysoký výkon. Väčšinou sa príkon týchto spotrebičov pohybuje od 1000 do 1500 W.



Otváranie veka


Aj tento parameter je veľmi dôležitý, keďže ovplyvňuje to, ako sa ti bude s nádobou fritézy manipulovať. Tým najlepším dostupným riešením je, ak sa vyberá celá nádoba. Zákazníkmi obľúbené je aj otváranie, pri ktorom sa veko neoddeľuje.
 

Otvorená čierna teplovzdušná fritéza.
Autor: freepik.com

Rovnako dôležité ako dobré jedlo, je aj priestor, v ktorom sa servíruje. Všetko pre krajšiu jedáleň nájdeš v týchto e-shopoch.

Regulácia teploty


Ovládanie teploty je na modeloch teplovzdušných fritéz dostupné dvomi spôsobmi – manuálnym alebo digitálnym nastavením na displeji.



Užitočné funkcie a príslušenstvo


Používanie teplovzdušnej fritézy môže byť ešte komfortnejšie vďaka viacerým vlastnostiam či príslušenstvu. Zaujať ťa môžu napríklad nasledujúce parametre.

__check

Časovač s automatickým vypnutím a zvukovým upozornením na hotové jedlo.

__check

Niekoľko predvolených programov na prípravu rôznych druhov jedál.

__check

Funkcia sušenia, ktorá umožňuje sušiť zeleninu, ovocie i bylinky.

__check

Vzduchový filter na zachytenie mastnoty z jedla i výparov.

__check

Poistka, ktorá chráni pred nesprávnym zložením kuchynského spotrebiča.

__check

Tepelne izolovaná rúčka pre komfortnú manipuláciu a ochranu pred popálením.

__check

Bezpečnostným prvkom fritézy je aj viacvrstvové odizolovanie, čo znamená, že izolovaný plášť chráni pred popálením o bočné steny.

__check

Oddelené zásobníky potravín na súčasnú prípravu viacerých druhov potravín separátne.  

__check

Modely s priehľadným vekom umožnia sledovať priebeh fritovania.

Kuchyňa sa stáva plnohodnotnou vtedy, keď má správne vybavenie. Čo chýba v tej tvojej? Pozri si najlepšie vybrané ponuky na našom webe a nakupuj.

Cena a značka


Čo myslíš, koľko peňazí zaplatíš za teplovzdušnú fritézu? Tie najdostupnejšie kúpiš už od 50 €, no počítať pri nich musíš s nižším výkonom a malým objemom fritovacej nádoby. Naopak, výkonnejšie modely stoja aj 450 €. Vybavené sú rôznymi funkciami a štedrým vnútorným objemom.

Potrebuješ poradiť s výberom? K najpredávanejším produktom patria tie so značkou Tefal, Philips, Klarstein či Sencor. Ani teplovzdušné fritézy nie sú výnimkou a väčšina je dostupná v elegantnom čiernom prevedení. No dostupné sú aj biele, nerezové či strieborné.


Údržba


Nemusíme ti hovoriť, že dôkladné vyčistenie teplovzdušnej fritézy je po jej každom použití viac ako dôležité. Počkaj, kým vychladne, vyber jej odnímateľnú časť a umy ju v teplej vode so saponátom. Komponent nechaj vyschnúť. Vlhkou handričkou vyčisti aj vnútornú časť fritézy, následne ju utri suchou handričkou a nechaj vyschnúť.
 

Biela otvorená teplovzdušná fritéza, miska s hranolčekmi.
Autor: freepik.com


Varíš rada a často? Skús dať teplovzdušnej fritéze šancu a kúp ju v niektorom online obchode z našich tipov. Sme si istí, že bude rýchlo patriť k tvojim favoritom medzi pomocníkmi na varenie.