Prečo je záhradné sedenie z paliet dlhodobý trend?

30.08.2023 Dominika Bývanie Zdielať
sedenie-z-paliet-vankuse-rastlina

Sedenie z paliet je skvelým spôsobom, ako moderne a zároveň cenovo dostupne zariadiť časť exteriéru. Zisti o ňom viac aj s postupom, ako si ho vyrobíš sám.

Palety sa už oddávna používali predovšetkým v oblasti obchodu na prenášanie tovaru. V posledných rokoch ich stále častejšie vidíme ako základ vytvoreného moderného nábytku.

Použitím paliet na výrobu nábytku predlžuješ ich životnosť. Ide o akýsi spôsob recyklácie, pričom je výsledkom funkčné a moderné paletové sedenie. Charakteristické je cenovou dostupnosťou, či už ide o hotový produkt, alebo materiál na jeho výrobu.

Každé záhradné sedenie potrebuje zútulniť, napríklad štýlovými podsedákmi z e-shopu Moebelix. Klikni a nakupuj.

paletove-sedenie-zahrada


Prečo sa rozhodnúť pre paletové sedenie?


Jednoduchý vzhľad paletového dreva a zároveň jeho vysoká odolnosť sú hlavnými dôvodmi, prečo sa považuje za všestranný kúsok na vytvorenie nábytku. Svoje široké využitie má nielen pri výrobe nábytku do exteriéru, ale aj interiéru.

Čo všetko môžeš z paliet vyrobiť? Možnosti máš takmer neobmedzené. Bez problémov sám vytvoríš záhradné sedenie, lavicu do kuchyne, poličky na knihy, konferenčný stolík, taburetku a s trochou kreativity aj sedačku do obývačky či samotnú posteľ.

8 hlavných výhod nábytku z paliet
 

__check

veľká dostupnosť materiálu alebo hotových záhradných sedení

__check

jednoduchá a rýchla údržba

__check

veľký výber a možnosti kombinovania kusov nábytku

__check

nenáročné skladovanie a premiestňovanie

__check

moderný vzhľad

__check

ďalšia možnosť recyklácie

__check

šetrnosť k životnému prostrediu

__check

dlhá životnosť


Zaujal aj teba tento ekologický a inovatívny trend? Pozri sa, ako si štýlové paletové sedenie na terasu môžeš vyrobiť doma sám a ušetriť.
 

stolicky-stoly-z-paliet


Ako vyrobiť nábytok z paliet?


Spracovanie paliet do nábytku nie je náročné z technického ani časového hľadiska. Aj preto ide o rýchle riešenie, ako si urobiť funkčné a moderné paletové záhradné sedenie. Ak si čo i len trochu manuálne zručný, zvládneš to bez problémov sám. Poďme spoločne na to.

Aké palety použiť? Spomedzi rôznych druhov paliet sa odporúča zvoliť europalety. Na vytvorenie jednoduchého, ale moderného nábytku ti postačí len zopár kusov. Z technických pomôcok si priprav pílku, brusný papier, klince, skrutky, syntetickú farbu a lak.


muz-pilenie-dreva


Ešte skôr, ako z paliet začneš vytvárať jednotlivé kusy nábytku, natri ich ochranných lakom a zvolenou farbou a nechaj dobre vyschnúť.


Lavica z paliet


Začneme výrobou lavice, na ktorú celkovo potrebuješ len 3 palety. Najskôr 2 palety upevni na seba skrutkami. Poslednú použi ako operadlo. Zvislo ju poriadne priskrutkuj k spojeným paletám. Rovnakým postupom vyrob potrebný počet kusov lavíc.
 

Jednoduchý stôl


Rozmysli si, aký vysoký stôl chceš. Od toho závisí množstvo použitých paliet, ktoré k sebe jednoducho priskrutkuješ. Chceš, aby so stolom bolo jednoduché hýbať? Na spodnú paletu priskrutkuj kolieska.

 

Kreslo pre viac zručných


Najskôr k sebe priskrutkuj 2 palety. Tretiu zrež pílkou do tvaru trojuholníka a pripevni tak, aby na spodnej časti kresla boli najdlhšie dosky a na vrchu kratšie.

Ďalšou možnosťou je, že paletu rozoberieš a dosky pripevníš o spodnú časť kresla samostatne. Výsledné kreslo bude vyzerať ako od profesionála.

A čo na záver? Nezabudni na vankúše na paletové sedenie, deky, kvety, lampáše a iné doplnky, ktoré zútulnia a spríjemnia sedenie. Veľký výber nájdeš v e-shope 4home.
 

drevene-stolicky-stromy

__bulb
Zimné záhrady – kreatívne nápady, ako ich ozvláštniť

Zimné záhrady sú obľúbeným spôsobom, ako prepojiť dom s terasou. Máte ju aj vy? Poradíme vám tipy na jej zútulnenie a vytvorenie ešte príjemnejšieho miesta.


Starostlivosť o záhradné sedenie z paliet

 

Pre jeho zdravý vzhľad a odolnosť voči vonkajším vplyvom si ho už síce ošetril lakom, no dôležitá je aj ďalšia starostlivosť. Palety sú síce ako drevo odolné, ale ak je to možné, chráň ich pred dažďom, aby sa nepoškodili.  

Je pravdepodobné, že sa po určitom čase silného UV žiarenia a pôsobenia vetra bude náter postupne odlupovať. Jeho zvyšky zbrús šmirgľovým papierom, nábytok poutieraj od prachu a iných nečistôt. Následne nanes impregnačný náter a po jeho zaschnutí farbu podľa tvojho vkusu.
 

paletove-sedenie-vankuse-terasa


Ako vidíš, výroba paletového sedenia nie je tak náročná, ako si si možno myslel. Zaobstaraj si palety a vyrob si svoje vlastné originálne sedenie z paliet na terasu či do záhrady. Domácou výrobou ušetríš nemalý obnos peňazí a získaš novú zručnosť.