Používate opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom? Dajte si pozor

02.06.2018 Kristína Nakupovanie Zdielať
Používate opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom? Dajte si pozor

Horúce letné dni sú charakteristické trávením času vonku. Plánujete opaľovací krém opäť kupovať na poslednú chvíľu? Dajte si do konca leta záležať na tom, aby ste to zmenili.

Kvalitný opaľovací krém by mal vašu pokožku chrániť pred silnými ultrafialovými lúčmi a rakovinou kože. Posledné výskumy dokazujú, že až 3/4 všetkých krémov na opaľovanie môžu byť potenciálne nebezpečné. Skúmali pritom spoľahlivosť ochranného SPF faktora, chemické prísady, celkovú účinnosť a bezpečnosť.

zena-sa-opaluje-na-slnku

Čo je SPF faktor?


SPF faktor je parameter vyjadrujúci čas, ako dlho dokáže opaľovací krém chrániť vašu pokožku pred sčervenaním spálením. Trvá vám približne 10 minút, kým vás slnko spáli? Pri použití krému s faktorom SPF 15 by vás mal chrániť 15-krát dlhšie, čo je približne 2,5 hodiny. Záleží však od vášho fototypu.

Opaľovacie krémy sú špecifickým produktom, kde by mala byť hlavným parametrom kvalita. Nakúpte len tie najlepšie produkty s vysokou ochranou SPF.

zena-sa-natiera-opalovacim-kremom

 

Vyberať by ste tiež mali krémy s ochranou proti UVA a UVB žiareniu. Aký je medzi nimi rozdiel?

__check

UVA žiarenie – preniká oveľa hlbšie do kože a môže spôsobiť vrásky a starnutie pleti, ale aj vážnejšie problémy ako rakovinu kože.

__check

UVB žiarenie – spôsobuje, že sa na slnku spálime.

Chcete si o ochrane pred slnečným žiarením prečítať viac? Prečítajte si o tom, ako vybrať opaľovací krém s SPF adekvátny pre vašu pokožku.

opalovaci-krem-pomarance-na-stole

Prípravky s vysokým ochranným faktorom

 

Vedľajším efektom opaľovacích krémov s vysokým SPF je, že ľudia im veria až priveľmi. Prípravky potom používajú nesprávne. Navyše, často sa vystavujú škodlivejšiemu ultrafialovému žiareniu, pretože majú klamlivý pocit väčšej ochrany. S prípravkami s nižším SPF takýto fenomén nesledujeme.

Aj keď používate opaľovací krém s SPF 50, dávajte si pozor. Ak máte citlivú pokožku ochráni vás omnoho menej, ako niekoho s kvalitnejším pigmentom. V každom prípade dodržiavajte niekoľko základných rád bezpečného pobytu na slnku:

1

Používajte SPF s vysokým ochranným faktorom pravidelne v priebehu dňa (aj počas zimy).

2

Vyhýbajte sa slnečnému žiareniu v čase najväčšej horúčavy, teda od 11 – 16tej.

3

Noste pokrývku hlavy vždy, keď sa nachádzate na slnku.

4

Chráňte svoje telo odevom.

5

Pite dostatočné množstvo vody, aby ste predišli dehydratácii.

opalovacie-kremy-s-vysokym-SPF

Pri výbere opaľovacích krémov s SPF je základom selekcia tých najkvalitnejších. Kde nájdete široký výber overených značiek v každej cenovej kategórii?

Stavte na kvalitu

 

Pri výbere opaľovacieho krému sa nespoliehajte len na SPF faktor. Kontrolujte tiež ochranu proti UVA a UVB žiareniu. Na obale hľadajte symbol, ktorý vyjadruje optimálnu UVA ochranu.

Tento symbol signalizuje, že krém zabezpečuje zmysluplný pomer UVA a UVB ochrany. Jeho minimálny pomer by mal byť 1:3. To však platí len v Európskej únii. V Amerike, Ázii, Austrálii či Veľkej Británii platia iné označenia.

la-roche-posay-krem-SPF

Máte podozrenie, že vaša pokožka sa na slnku správa akosi zvláštne? Môže za tým byť alergia na slnko! Všetko o jej príčinách, symptómoch i liečbe nájdete v našom článku.